News

Premier League, pe cel mai vechi stadion din Londra! Craven Cottage, arena pe care “a debutat” Michael Jackson în fotbal

09.10.2018 | 19:36

Fulham a revenit în Premier League după cazna de 4 ani din Championship. “Alb-negrii” joacă pe Craven Cottage, cel mai vechi stadion din Londra rămas în picioare, iar englezii, conservatori din fire, aşa cum spune stereotipul, au încercat să schimbe cât mai puţine lucruri la această arenă. FANATIK.RO a fost în vizită pe Craven Cottage pentru a afla câteva poveşti care oferă o atmosferă specifică erei fotbalului romantic.

Arena este plasată într-un cartier liniştit al Londrei, care nu putea să se numească altfel decât Fulham. Zona este una rezidenţială, cu multe case care uimesc prin eleganţa şi conservatorismul de care dau dovadă, “conservatorism” fiind un cuvânt pe care este posibil să îl folosesc de multe ori pe parcursul acestei scrieri. Ceea ce am apreciat este că nicio casă nu ieşea în evidenţă. Niciuna nu are de la 4 etaje în sus, uşi de sticlă strălucitoare, tencuială galbenă, roşie sau violet, ci toate păstrează acea nuanţă roşiatică dată de cărămizi şi neapărat tocurile de la uşi şi geamuri vopsite în alb. Uneori, e invers. Culoarea albă predomină mai mult şi roşul trece pe plan secund.

Casele din cartierul Fulham, în Londra
Casele din cartierul Fulham, în Londra

Premier League, pe cel mai vechi stadion din Londra! Ziduri din cărămidă

La capătul Stevenage Road, într-o intersecţie este stadionul Craven Cottage, o arenă construită în 1780 şi deschisă ca stadion de fotbal în 1896. Nu este o arenă uriaşă care să îţi ia ochii, însă din exterior se poate observa aceeaşi cromatică roşiatică. Zidurile arenei sunt din cărămidă, la fel ca şi tribuna 1, care poartă numele legendarului jucător al lui Fulham, John Haynes.

Craven Cottage, în afara stadionului

Info: John Haynes (17 octombrie 1934 – 18 octombrie 2005) este un fotbalist englez cunoscut mai ales pentru cele 18 sezoane petrecute la Fulham. Este considerat cel mai bun jucător care a jucat la echipa din vestul Londrei, el bifând şi 56 de selecţii pentru reprezentativa Angliei, 22 dintre ele ca şi căpitan al echipei. Pele a declarat despre Heynes: “este cel mai bun pasator pe care l-am văzut vreodată”.

Statuia lui John Haynes, în faţa tribunei principale
Statuia lui John Haynes, în faţa tribunei principale

Tribuna neschimbată de un secol. Englezii nu renunţă la scaunele de lemn

Intrările spre tribuna John Haynes se fac pe nişte uşi foarte strâmte vopsite în alb-negru, culorile clubului. Ar fi interesant de văzut cum o persoană care nu poartă “slim-fit” la haine intră pe acele “uşiţe” (foto jos). Mai mult, peste jumătate dintre scaunele din acea tribună sunt cele din lemn, rămase de pe timpuri. Chiar dacă îmbinările de metal au ruginit, oficialii clubului nu au vrut şi nici nu au de gând să schimbe scaunele de lemn. Pentru masa presei a fost nevoie de o schimbare, în condiţiile în care a avut nevoie de modernizare pentru a fi în standardele Premier League. Însă chiar şi aşa, scaunele au rămas cele din lemn, un demers lăudabil.

Premier League, pe cel mai vechi stadion din Londra! Craven Cottage, arena pe care a debutat Michael Jackson (36)
Una dintre porţile de acces foarte strâmte din stadion
Premier League, pe cel mai vechi stadion din Londra! Craven Cottage, arena pe care a debutat Michael Jackson (109)
Scaunele de lemn de pe Craven Cottage

Dacă tribuna principală a rămas aproape neschimbată de aproape un secol, nu acelaşi lucru se poate spune despre restul stadionului. Peluzele ne aduc aminte de epoca metalului şi a prefabricatelor. Ambele peluze au o capacitate de câteva mii de locuri, scaunele de plastic fiind vopsite în culorile alb-negru. Pe malul Tamisei se află “Riverside Stand”, cu o superbă terasă cu vedere spre râu. Această tribună va fi demolată la finalul acestui sezon, acolo fiind un proiect grandios cu o zonă comercială şi un “Riverside Stand” cu o capacitate mărită.

Riverside Stand, chiar lângă Tamisa
Riverside Stand, chiar lângă Tamisa

Michael Jackson, încântat de fani: “Am vrut să sar pe teren şi să dansez”

Pe acea terasă există o altă statuie, cea a lui George Cohen. Istoria este foarte interesantă pentru că din 2011 şi până în 2013 acolo a fost o statuie a “regelui muzicii pop”, Michael Jackson. Vă întrebaţi care este legătura dintre un club mic din vestul Londrei şi Michael Jackson?

Ei bine, Michael Jackson a fost un bun prieten al fostului patron de la FC Fulham, miliardarul Mohamed Al Fayed. În aprilie 1999, Fulham era în a treia divizie şi lupta pentru promovare. Pentru meciul cu Wigan Athletic, Jackson a fost invitat de Mohamed Al Fayed şi nu numai că a participat la meci, dar a şi făcut un tur de onoare pe stadion: “A fost atât de entuziasmant şi pasionant, fanii erau ca şi cei care vin la concertele mele. Urlau şi îşi încurajau echipa non-stop. Am vrut să sar pe teren şi să dansez pentru că sunt obişnuit să performez pe o scenă unde aud tot acel zgomot”, a exclamat Jackson după meci. Fulham câştiga cu 2-0 atunci şi se apropia de promovare.

Michael Jackson, alături de Mohamed Al Fayed, pe Craven Cottage
Michael Jackson, alături de Mohamed Al Fayed, pe Craven Cottage

Blestemul lui MJ? Echipa a retrogradat după ce a mutat statuia “regelui” muzicii pop

Ulterior, Jackson a fost dus şi la vestiare de Mohamed Al Fayed. The Guardian scrie că jucătorii au fost atât de miraţi când l-au văzut pe star încât credeau că este un imitator al lui MJ, iar alţii începeau să îi imite celebra mişcare “moonwalk”: “Erau o echipă foarte bună cu un spirit foarte bun”, spunea “regele” muzicii pop la vremea respectivă. Antrenorul de atunci al echipei, Kevin Keegan, îşi aminteşte că Jackson părea mai interesat de fotografiile din anii 20′, când majoritatea fanilor “purtau pălării precum purta şi el”

Istoria lui MJ şi al lui Fulham nu s-a oprit la cele două vizite ale starului pop pe Craven Cottage. În anul 2011, Mohamed Al Fayed a decis să îi ridice o statuie lui Jackson lângă Riverside Stand. Statuia a rezistat doi ani, până când noul patron al formaţiei, Shahid Khan, a decis că locul ei nu este pe stadion. Fayed a fost foarte supărat când noul patron a luat decizia ca statuia să fie mutată şi a ameninţat: “Această statuie a adus noroc echipei. Acum că a fost mutată, preţul trebuie plătit” şi, la finalul sezonului, Fulham a retrogradat din Premier League.

Statuia lui Michael Jackson, ţinută pe Craven Cottage între 2011 şi 2013
Statuia lui Michael Jackson, ţinută pe Craven Cottage între 2011 şi 2013

Statuia lui MJ, înlocuită cu cea a unui campion mondial

În acest moment, în locul statuii lui Michael Jackson este cea a lui George Cohen. El a evoluat toată cariera la Fulham, între 1956 şi 1969 şi a făcut parte din echipa Angliei care a câştigat titlul mondial în 1966. A fost fundaşul dreapta al echipei de aur a “Albionului”.

În prezent, Cohen are 78 de ani şi este nelipsit de la meciurile echipei. George Cohen este unchiul fostului jucător de rugby al Angliei, Ben Cohen, campion mondial în 2003. Statuia lui Michael Jackson care a stat timp de doi ani pe Craven Cottage poate fi acum admirată la National Football Museum din Manchester.

Statuia lui George Cohen, cea care a înlocuit-o pe cea cu Michael Jackson
Statuia lui George Cohen, cea care a înlocuit-o pe cea cu Michael Jackson

Gazon perfect. Se joacă doar meciurile de Premier League pe stadion

Pentru englezi, gazonul este ceva sacru. Gazonul de pe Craven Cottage este perfect întreţinut şi la asta cu siguranţă contribuie şi regulile draconice impuse de cei din club. Echipa nu se antrenează pe Craven Cottage şi echipa adversă poate să calce pe stadion doar cu 30 de minute înaintea meciului, la încălzire.

Gazonul perfect de pe Craven Cottage
Gazonul perfect de pe Craven Cottage

Aşadar, pe Craven Cottage se joacă fotbal doar în momentul în care Fulham are meci în Premier League, Cupa Angliei sau Cupa Ligii. În rest, gazonul este menajat. Organizatorii se laudă că şi în timpul verii, când e pauză competiţională şi nu se dispută niciun meci, gazonul este menţinut la cele mai înalte standarde.

Stadionul Craven Cottage! În stânga, tribuna John Haynes

Vestiare restrânse

Vestiarele de pe Craven Cottage sunt foarte mici. Localizate între peluză şi tribuna “John Haynes”, vestiarele sunt destul de restrânse. Oaspeţii sunt “primiţi” într-o cameră “rece”, echipată la minimum. Şi acum să nu vă închipuiţi că în vestiarele celor de la Fulham este ca într-un palat. Este tot un vestiar restrâns, dar băncile sunt îmbrăcate în piele şi pe pereţi sunt poze şi mesaje motivaţionale.

Vestiarul oaspeţilor pe Craven Cottage
Vestiarul oaspeţilor pe Craven Cottage

Aşa cum se întâmplă în orice vestiar al unui club de anvergură, fiecare jucător îşi cunoaşte locul. Lângă vestiar există şi o cameră în care jucătorii pot să se încălzească la bicicletele eliptice, să facă masaje sau să roage înainte de meciuri, totul pentru a fi 100% când intră în teren. Arbitri stau într-o cameră foarte mică, echipată cu un televizor şi cu un dozator de cafea.

Vestiarul lui Fulham FC pe Craven Cottage
Vestiarul lui Fulham FC pe Craven Cottage

Capacitate, bilete preţuri şi turul stadionului

Craven Cottage are o capacitate de 25.700 de locuri şi după refacerea tribunei a doua, stadionul va avea o capacitate de peste 30.000 de locuri. Pentru meciurile importante cu echipele de top din Premier League preţurile la bilete sunt între 50 şi 75 de lire sterline, însă la meciurile mai puţin atractive preţul poate scădea la jumătate.

Tricourile din magazinul oficial de pe Craven Cottage
Tricourile din magazinul oficial de pe Craven Cottage

Pentru cei mai ghinionişti care sunt în Londra în perioadele în care pe Craven Cottage nu sunt meciuri există şi varianta unui tur de stadion. Costă 15 lire sterline şi vizitatorii vor putea vedea fiecare parte a stadionului, vor avea acces pe marginea terenului, vestiare şi în sala media. Magazinul oficial al clubului este la stadion, iar preţurile variază pentru diferite produse: 10-12 lire costă un fular, iar un tricou original de joc porneşte de la 55 de lire sterline şi poate ajunge la 75 de lire dacă este personalizat cu nume şi număr având în plus emblema Premier League.

Standul de fulare de la magazinul oficial

“Recunoaştem că suntem un club mic, dar avem suflet”

Miliardarul Shahid Khan este în discuţii pentru a cumpăra stadionul Wembley pentru 600 de milioane de lire sterline. Dar, patronul dă asigurări că Fulham va rămâne pe Craven Cottage. Chiar dacă pe stadion “Riverside Stand” va fi reconstruit, în perioada lucrărilor echipa va juca tot pe Cottage.

Premier League, pe cel mai vechi stadion din Londra! Craven Cottage, arena pe care a debutat Michael Jackson (101)
Stadionul Craven Cottage

Fulham a jucat o finală de Europa League, pierdută în 2013 cu Atletico Madrid după prelungiri cu scorul de 1-2. În ciuda faptului că încearcă să se ia la trântă cu granzii din Premier League şi că a cheltuit peste 100 de milioane de lire sterline în campania de transferuri din vară, Fulham rămâne un club mic. Dar, pe Craven Cottage fotbalul nu este industrie şi poate că cel mai bine a sintetizat acest lucru omul care a făcut alături de noi turul stadionului, Ed, : “Recunoaştem că suntem un club mic, dar avem suflet” 

Craven Cottage:

Anul construcţiei: 1780 (1896 folosit ca stadion)

Capacitate: 25.700 de locuri

Record de asistenţă: 49,335 (October 1938)

Proprietar: FC Fulham

Adresă: Stevenage Rd, Fulham, London SW6 6HH, Regatul Unit

Craven Cottage

Cele mai importante momente din istoria lui Fulham:

1879: Clubul Fulham a fost fondat

1896: Fulham se mută pe Craven Cottage

1938: Cea mai mare asistenţă pe Craven Cottage (49,335)

1950: John Haynes semnează cu Fulham

1966: George Cohen ajută Anglia să câştige Cupa Mondială

1975: Fulham ajunge în finala Cupei Angliei

1978: Gordon Davies marchează primul său gol pentru Fulham

2001: Fulham promovează în Premier League

2002: Fulham câştigă Cupa UEFA Intertoto

2008: Fulham reuşeşte una dintre cele mai spectaculoase “evadări” şi reuşeşte să scape de retrogradare

2009: Fulham încheie pe locul 7, cea mai bună clasare din istorie în Premier League

2010: Fulham joacă finala Europa League împotriva lui Atletico la Hamburg

Emblema Fulham FC
  • 22 de stadioane sunt în Londra
  • 90.000 de locuri are stadionul Wembley (arena cu cea mai mare capacitate din Londra)
  • 75 de lire sterline este cel mai scump bilet la un meci pe Craven Cottage
  • 600.000.000 de lire sterline a oferit patronul lui Fulham, Shahid Khan, pentru stadionul Wembley
  • 17 este locul ocupat de Fulham în Premier League în acest moment, primul peste linie