Life

Preparatul românesc care i-a înnebunit pe străini. Schimbă complet gustul mâncărurilor, iar toată lumea îl cere când ajunge în țară

Ce preparat tradițional românesc adoră străinii. Sunt fascinați de cum se schimbă rapid gustul și mirosul mâncării. Este extrem de delicios!
07.09.2023 | 18:49
Preparatul romanesc care ia innebunit pe straini Schimba complet gustul mancarurilor iar toata lumea il cere cand ajunge in tara
Ce spun străinii despre mâncarea noastră tradițională. Sursa foto: pixabay
ADVERTISEMENT

Mâncarea tradițional românească este un deliciu pentru străinii care ne trec pragul. Unii au auzit de gusturile noastre unice de la apropiați și ne vizitează special pentru a se delecta cu bunătăți dintre cele mai vestite. Un preparat, însă, i-a lăsat fără cuvinte.

Ce preparat tradițional românesc i-a cucerit pe străini. Este foarte gustos

Gastronomia românească este cunoscută pentru produse pe bază de carne de porc, de pui, de vită, cartofi, ceapă, mălai, produse lactate sau usturoi. Toate se combină în așa fel încât rezultă mâncăruri dintre cele mai bune pe care le poți gusta într-o viață.

ADVERTISEMENT

Platforma ”Taste Atlas” a realizat de curând un top 100 al preparatelor românești adorate de străini. Acesta s-a realizat pe baza evaluărilor lăsate de turiștii care au pus piciorul în țara noastră. Cei mai mulți au rămas cu impresii foarte pozitive. 

Mujdeiul de usturoi se află pe primul loc în clasament. Turiștii au rămas uimiți de cum produsul schimbă aroma mâncării și îi oferă și un miros plăcut, chiar dacă senzația cu care rămâi la final nu e agreată și trebuie să ai grijă cum, unde și cu cine interacționezi.

ADVERTISEMENT

Pe locul doi se situează o plăcintă aromână sau macedoneană, compusă din praz, spanac, ouă, brânză și smântână. Locul trei este urmat de bulz. Umplutura de mămăligă, cu unt, brânză cremoasă și cârnați sau și cu ou, opțional, i-a lăsat pe turiști fără cuvinte.

Aceste trei preparate sunt urmate de papanași, sarmale, ciorbă de burtă, ciorbă rădăuțeană, mici, mămăligă cu brânză și smântână, varză cu ciolan, fasole cu ciolan afumat, plăcinte dobrogene, plăcinte ”Poale-n brâu”, ciorba de pește, piftia, țuica, palinca sau fetească albă.

ADVERTISEMENT

Este mâncarea tradițional românească prea grasă?

Dincolo de gustul bun, unii dintre noi se feresc de mâncarea tradițional româneasca, deoarece mărește colesterolul, fiind prea grasă. Ce spun medicii? Aceștia ne explică faptul că mâncarea specifică locului unde ne-am născut este cea potrivită pentru organism și că acumulăm grăsime deoarece mâncăm mai mult decât avem nevoie.

” (…) Mănânci cât alergi? Mănânci mai mult decât alergi, te îngrași! Mănânci mai puțin decât alergi, scazi în greutate! Nu există nicio dietă nemaipomenită în care, vorba ardeleanului, să fii și cu mațul bârnă și cu sufletul în rai! Și cu slana în pod!

ADVERTISEMENT

Nu se poate! Deci, păcatul nostru mare este în primul rând că nu alergăm suficient și în al doilea rând, că mâncăm prea mult! Mult sau puțin, iarăși sunt niște noțiuni relative. Ce e mult pentru mine, poate fi puțin pentru altul sau invers. 

Toți mă întreabă ce? Întrebarea nu e ce! E cât! Dacă nu alergăm, de ce mâncăm? Ni s-a băgat în cap tâmpenia cu papă tot să te faci mare! Copilul cuminte papă tot. Și din cauza asta, nu toată lumea e ca noi, și din cauza asta avem o explozie, o epidemie de obezitate, ori asta e pagubă majoră pentru sistemul de sănătate”, a explicat pentru Euronews dr. Doru Negru, medic primar de diabet zaharat, nutriție și boli metabolice.

ADVERTISEMENT