News

Primăria Generală București, vizată de percheziții. Prejudiciu estimat de 6 milioane de euro

Zeci de percheziții domiciliare anunțate în București, într-un dosar care verifică mai multe infracțiuni de înșelăciune, fals material și fals în declarații.
12.07.2023 | 09:34
Primaria Generala Bucuresti vizata de perchezitii Prejudiciu estimat de 6 milioane de euro
Primăria Generală București, vizată de percheziții. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Ar fi vizată inclusiv Primăria Generală a Municipiului București, potrivit datelor oficiale transmise de biroul de informare și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ). Autoritățile vorbesc despre un prejudiciu estimat de 6 milioane de euro.

Primăria Generală București, vizată de percheziții

”În cursul zilei de azi, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, împreună cu polițiștii din cadrul I.G.P.R. – Direcția de Investigare a Criminalității Economice au pus în aplicare 35 de mandate de percheziție domiciliară pe raza municipiului București și a județului Ilfov, într-o cauză în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de înșelăciune, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals și fals în declarații.

ADVERTISEMENT

Din cercetările efectuate până în prezent a rezultat faptul că, începând cu anul 2018, pe raza municipiului București, un grup compus din peste 20 de persoane a dezvoltat un circuit imobiliar fraudulos, care a constat în efectuarea mai multor tranzacții de vânzare-cumpărare a unui număr de 28 de imobile–terenuri aflate în patrimoniul Primăriei Generale a Municipiului București, prin utilizarea unor hotărâri judecătorești falsificate, care atestau în mod nereal faptul că pretinșii proprietari ai imobilelor dobândiseră imobilele în cauză în baza uzucapiunii de 30 de ani”, au transmis reprezentanții legii, conform DC News.

Aceste imobile intabulate într-un mod fraudulos erau ulterior vândute unor intermediari și apoi spre alți cumpărători, fiind vorba în special de ansambluri rezidențiale și spații comerciale. La descinderi au participat polițiști din cadrul IGPR, DIC, DGPMB și IPJ Ilfov, precum și angajați ai SIAS.

ADVERTISEMENT

Anchetatorii au transmis că prejudiciul estimat în acest caz ar fi de aproximativ 6 milioane de euro. Astfel, la sediul IGPR au fost aduse 24 de persoane, ”în vederea realizării activităților specifice de urmărire penală si pentru dispunerea de măsuri corespunzătoare”. Autoritățile au anunțat deja că urmăresc descoperirea de bunuri pentru a lua măsuri asiguratorii de recuperare a prejudiciului.

În urmă cu 24 de ore, G4Media anunța că procurorii DNA au descins la direcția de urbanism din Primăria București, pentru o serie de percheziții. Au fost ridicate mai multe documente ca urmare a unei plângeri penale, însă în acel moment nicio persoană nu era condusă la parchet pentru audieri.

ADVERTISEMENT

Dosarul ar avea legătură cu o plângere penală făcută de fostul arhitect șef al Primăriei București, Adrian Bold, împotriva directorului de la Direcția de Urbanism, Matei Damian. Perchezițiile ar avea legătură directă cu nu mai puțin de 260 de autorizații de construcții despre care Inspectoratul de Stat în Construcții ar susține că sunt ilegale.

Între timp, primarul general Nicușor Dan se plimbă cu autobuzul și acordă note sistemului public de transport din Capitală, fiind nemulțumit că nu există aer condiționat în anumite autobuze sau în tramvai. ”Am fost aseară, am mers cu tramvaiul 32 de la Piaţa Unirii la Chirigiu, nu era aer condiţionat. Era un tramvai care nici nu avea instalaţie de aer condiţionat.

ADVERTISEMENT

Asta se va rezolva pe autobuze, troleibuze, în momentul în care vor veni cele 100 de troleibuze Solaris şi cele 100 de autobuze electrice. Am avut discuţii cu mai mulţi finanţatori, sunt şi bani europeni, o să iasă ghidurile în această toamnă, sunt relativ optimist, bani europeni şi pentru că suntem exceptaţi de la plafon putem să compensăm cu împrumuturi”, a declarat Nicușor Dan, detașat momentan de raidurile mascaților.

ADVERTISEMENT