News

Primarii penali ai Bucureştiului: licitaţii măsluite, mită sau spălare de bani. Cum au ajuns edilii de sectoare să aibă probleme cu legea

08.07.2020 | 13:41
Aproape toți primarii de sector au avut probleme cu legea. Sursa foto - facebook
ADVERTISEMENT

Alegerile locale în București au reprezentat, de-a lungul timpului, mai degrabă o schimbare de stăpân, o predare de ștafetă într-o adevărată caracatiță de sector. Vorbim despre o încrengătură de primari care n-au ezitat să-și arate forța conferită de fotoliul de edil, o forță care, pe unii, avea să-i ducă în cele din urmă chiar la închisoare.

Astfel, după Revoluția din 1989, Bucureștiul, cel mai important oraș al țării a intrat sub o altă zodie, una a democrației și a capitalismului, dar, din păcate și una prost înțeleasă chiar de cei aleși să conducă.

ADVERTISEMENT

De-a lungul timpului, aproape că nu a existat primar de sector care să nu aibă probleme cu legea, indiferent de zona Capitalei pe care a gestionat-o. FANATIK i-a luat pe toți edilii de sector la puricat și a descoperit o caracatiță a fărădelegilor.

Primarii penali ai Bucureştiului: edilii de sector, „cununați” cu fraudele

Începem cu Sectorul 1, poate cel mai bogat al Bucureștiului, un sector care și-a schimbat definitiv menirea în februarie 1992, atunci când au avut loc primele alegeri locale libere.

ADVERTISEMENT

Liberalii au câștigat fotoliul, în ciuda eșecului de la prezidențiale. PNL s-a prezentat cu Flor Pomponiu, un edil care a rămas în istorie drept primul care a umplut sectorul de panseluțe și crizanteme. Și cam atât. După 4 ani de zile, acesta avea să-și încheie mandatul fără prea multe reușite.

Culmea, în 2012, a candidat din nou pentru aceeași funcție, numai că, de data aceasta, a făcut-o din partea partidului ProDemo, o formațiune care a strâns puțin peste 6 mii de voturi la nivelul întregii țări.

ADVERTISEMENT

A urmat la cârma sectorului independetul George Pădure. Sloganul „un pic mai bine pentru dumneavoastră” a prins bine de tot și bucureștenii din această parte l-au votat cu ambele mâini. Scandalurile s-au ținut lanț de patronul Gepa ElectroCenter.

Acesta a fost acuzat chiar de Primăria Capitalei că a desființat abuziv panourile publicitare pe care primarul general le instalase. Pădure a ieșit din politică și presa a scris despre el că a dat și faliment cu mai toate afacerile pe care le avea.

ADVERTISEMENT

În anul de grație 2000, sectorul 1 a vrut altceva și oamenii au ales pentru prima oară un primar de la PSD. Vasile Gherasim a fost implicat în scandalul ordonanței dată de Adrian Năstase, ordonanță care îl ajuta pe premierul de atunci să-și termine vila din Zambaccian. Fost activist PCR, Gherasim a rămas în partid și a ajuns consilier al actualului primar, Gabriela Firea.

Patru ani mai târziu, liberalii au revenit în forță și au recâștigat primăria Sectorului 1. Andrei Chiliman a promis multe, însă a sfârșit trimis în judecată de DNA pentru trafic de influență. A fost acuzat și de abuz în serviciu pentru eliberarea unei autorizații pentru o terasă.

Daniel Tudorache este ultimul primar al sectorului, dar și de numele lui se leagă ample scandaluri. Acesta este acuzat în termeni duri de consilierii USR/PLUS că „sparge” bani publici cu nemiluita.

Sectorul 2, sectorul lui Onțanu

În sectorul 2

, primul primar ales democratic a venit din partea Alianței Civice. Paul Radu Popovăț nu a avut absolut nimic notabil, dar lucrul acesta poate fi trecut la „pozitive”, atât timp cât pe numele lui nu a existat niciun mandat de arestare.

Vladimir Popescu a câștigat alegerile pentru PNȚCD în 1996. Nu s-a terminat prea bine pentru el – acesta a fost acuzat că a semnat un contract pentru amenajarea parcului Tei fără să mai treacă prin Consiliul General.

Nu mai puțin de 4 mandate i-au dat cetățenii din Sectorul 2 lui Neculai Onțanu. Primarul a încheiat arestat. Acesta a fost acuzat că a luat mită pentru retrocedarea unui teren de peste 80.000 de metri pătrați. A scăpat însă pentru că, până la aflarea verdictului, fapta avea să se prescrie.

Mihai Mugur Toader conduce acum sectorul și acesta a anunțat deja că nu mai dorește să candideze pentru un al doilea mandat. Și el este acuzat că „împrăștie” bani publici.

„Dubla” Negoiță, rețeta sectorului 3

PNȚCD a câștigat în 1992 alegerile în sectorul 3. Constantin Tutunaru și-a dus mandatul la capăt, dar reușitele lui n-au fost prea mari. A dispărut destul de repede din viața publică.

A urmat Sorin Paliga din partea PNL, un primar care în 2002, în guvernarea Adrian Năstase, a fost reținut de poliție, sub acuzația de abuz în serviciu. Cu toate acestea, Paliga n-a fost niciodată condamnat.

Eugen Pleșca a fost propunerea PSD-ului, propunere care avea să câștige fotoliul de primar în 2000. Avea să încheie acuzat de afaceri ilegale cu termopane.

Primul Negoiță care a condus sectorul, Liviu a fost urmărit penal pentru abuz în serviciu. Procurorii spun că acesta a acordat o autorizatie ilegală pentru construirea unui bloc.

A urmat Robert Negoiță, de asemenea, din partea PSD. Implicat și el în mai multe scandaluri, fratele investitorului de la Dinamo a ieșit cel mai șifonat de pe urma unui dosar aparte. A făcut parte din scandalul prostituatelor de lux. De asemenea, acesta a apărut constant în topul celor mai mari datornici la stat.

6 primari, 6 probleme în Sectorul 4

Sectorul 4

a fost condus la început de Eugen Bujoreanu, membru PDSR. Acesta s-a remarcat în mandatul său pentru un lucru cel puțin „piperat”. Bujoreanu a susținut înființarea caselor de toleranță, ca o soluție pentru reducerea violurilor.

Marin Luțu s-a instalat apoi primar, dar nici el nu a scăpat de probleme. Avea să o facă, totuși, de închisoare. A primit 3 ani cu suspendare în dosarul licitației măsluite, licitație organizată în 1999 pentru modernizarea Pieței Sudului.

Vasile Mihalache a câștigat alegerile ca membru PDSR. Este singurul fost primar de sector care a încetat din viață între timp. Mihalache a rămas în istoria partidului după ce l-a exclus pe Codrin Ștefănescu pe vremea când acesta deținea poziția de vicepreședinte PSD București.

Liberalul Adrian Inimăroiu a venit pe cai mari la primărie în 2004, dar a plecat cu coada între picioare. Acesta a fost cercetat penal pentru că ar fi subevaluat, la privatizare, câteva spații comerciale din Târgul Aleea cu Castani.

Două mandate a stat primar Cristian Popescu, zis și Piedone. Oamenii spun că a reușit să schimbe la față sectorul, însă finalul a fost unul dezastruos. Edilul a fost condamnat, în primă instanță, de Tribunalul București, la 8 ani și jumătate de închisoare cu executare.

Pedeapsa vine de pe urma dosarului Colectiv pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul în cauză.

Daniel Băluță este cel care deține frâiele în prezent și nici el nu a scăpat de acuze. Este acuzat că împarte bani publici unor diverse companii.

Sectorul 5 sau conjugarea verbului a fi (la închisoare)

În sectorul 5, Nicolae Bâzoi a câștigat în 1992 cu un total de 52,69 din voturi. Între timp, despre fostul edil nu se mai cunosc multe lucruri.

Călin Cătălin Chiriță a fost acuzat că a semnat în fals, la Strasbourg, pentru a obține avantaje financiare și aventura lui la primărie s-a încheiat după 4 ani.

Tot 4, dar mandate a avut Marian Vanghelie. Pentru acesta, aventura avea să se încheie destul de rău. Astfel,  în martie 2015, a fost arestat preventiv la cererea DNA. Vanghelie era acuzat atunci de luare de mită. La 3 ani distanță, a fost trimis în judecată de DNA pentru săvârşirea a nouă infracţiuni de luare de mită şi abuz în serviciu şi şapte infracţiuni de spălare de bani.

Procurorii DNA spun că preț de 8 ani de zile, Vanghelie a solicitat și primit foloase materiale necuvenite în cuantum de peste 30 de milioane de euro. În tot acest timp, ocupa funcția de primar.

Daniel Florea este acuzat de zădărnicirea combaterii bolilor în legătură cu inițiativa primăriei Sectorului 5 din București de a distribui pungi și pachete către locuitori, fără a le asigura însă voluntarilor implicați protecția adecvată.

6-6, poartă-n casă sau zar de fugă

Nicolae Vrăbiescu a condus din 1992 sectorul 6. Avea să fie demis din funcție de guvernul Văcăroiu, dar acesta nu a renunțat la luptă. S-a judecat cu Executivul și, în cele din urmă, a avut câștig de cauză.

Ioan Dinuță a preluat primăria sectorului 6, însă de numele lui s-au legat nenumărate scandaluri. Despre fostul edil, presa a scris că a fost asociat cu unul dintre cei mai cunoscuți interlopi de la începutul anilor 2000, Mihai Bucurenciu, cel implicat în celebrul caz „Portbagajul”.

Concret, oricine dorea o tarabă sau un chioșc pe raza sectorului era trimis chiar de primărie la firma lui Bucurenciu. Care, în mod surprinzător, fix cu acest lucru se ocupa.

PSD-istul Dan Darabonț a fost preferat de cetățenii sectorului la următoarele alegeri, însă și el a terminat acuzat că ar fi acordat mai multe autorizaţii de construire la limita legii.

Cristian Poteraș este primarul care a pățit-o cel mai rău. Acesta a primit una din cele mai dure condamnări pentru corupție. Nu mai puțin de 8 ani de zile de închisoare cu executare au anunțat judecătorii în dosarul de abuz în serviciu privind eliberarea unor titluri de proprietate pentru terenuri intravilane.

De altfel, Poteraș, a fost acuzat că a retrocedat ilegal, în 2006, șase terenuri din București care valorau aproximativ 60 de milioane de euro, la acea dată.

Rareș Mănescu, primarul fantomă, așa cum l-au numit cetățenii, a avut și el probleme serioase cu legea. Conform unei anchete a celor de la Rise Project, soții Ramona și Rareș Mănescu, împreună cu primarul Cristian Poteraș (2004-2012), au conceput o firmă care să paraziteze bugetul Sectorului 6, imediat ce au dobândit controlul asupra administrației din această parte a Bucureștiului.

Ultimul pe listă, Gabriel Mutu este și el acuzat de cheltuirea banilor publici, la fel ca toți ceilalți 5 primari de sector.

ADVERTISEMENT