News

Primii inculpați după incendiul de la ATI Neamț. Zece suspecți și Spitalul Piatra Neamț, urmăriți penal

Noi informații ies la iveală după incendiul de la secția ATI a Spitalului din Piatra Neamț, de anul trecut. Zece persoane și inclusiv Spitalul Piatra Neamț sunt urmăriți penal.
28.10.2021 | 20:46
Primii inculpati dupa incendiul de la ATI Neamt Zece suspecti si Spitalul Piatra Neamt urmariti penal
ADVERTISEMENT

La aproape un an de la incendiul de la secția ATI a Spitalului din Piatra Neamț și în urma căruia au murit 10 persoane contaminate cu SARS-COV2 și intubate, apar primii inculpați în dosarul deschis în acest caz.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie transmite că zece persoane și unitatea medicală în sine sunt urmărite penal. Concret, șase foști manageri împreună cu șeful Secției ATI și două asistente sunt acuzați de ucidere, vătămare și distrugere din culpă. Spitalul este considerat persoană juridică și trebuie să achite despăgubiri către rudele victimelor.

ADVERTISEMENT

Incendiul ar fi izbucnit de la o candelă

“​Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția de urmărire penală au dispus, în ziua de 25 octombrie 2021, în cauza privind incendiul de la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de 10 suspecți persoane fizice și față de persoana juridică Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, după cum urmează:

Continuarea urmăririi penale față de 6 persoane fizice care au îndeplinit succesiv, pentru diferite perioade de timp, funcția de manager interimar, sub aspectul comiterii infracțiunilor de ucidere din culpă, prev. de art. 192 alin. 1, 2 şi 3 din Codul penal, de vătămare corporală din culpă, prev. de art. 196 alin. 2, 3 şi 4 din Codul penal, de distrugere din culpă în formă calificată, prev. de art. 255 alin. 1 şi 2 din Codul penal și de neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, prev. de art. 349 din Codul penal, cu aplicarea art. 38 alin. 2 din Codul penal”, a comunicat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

ADVERTISEMENT

Procurorii îi mai acuză pe foștii manageri și șeful de la ATI că nu au luat toate măsurile necesare în îngrijirea bolnavilor de coronavirus. De altfel, s-a constatat că două asistente au lăsat nesupravegheată o candelă pe care au aprins-o la căpătâiul unui bolnav.

Candela a alimentat oxigenul din secția ATI și așa a izbucnit incendiul care a luat viața a zece oameni.

ADVERTISEMENT

”Continuarea urmăririi penale față de două persoane fizice pentru săvârșirea infracțiunilor de ucidere din culpă (…), constând în aceea că în ziua de 14.11.2020, în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu în calitate de asistente medicale în salonul 240 al Secției ATI a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, în care acordau îngrijiri bolnavilor pozitivi Covid 19 cărora li se administra oxigenoterapie, ar fi folosit și lăsat fără supraveghere o sursă de foc deschis – o lumânare tip candelă, în contextul agoniei unui pacient.

Această lumânare tip candelă ar fi constituit sursă de inițiere a focului cu consecința incendierii salonului 240 ATI, care a avut ca urmări moartea a 9 pacienți, vătămarea corporală a unui medic, degradarea salonului, distrugerea instalațiilor de fluide medicale, aer comprimat și electrică, a echipamentelor de ventilație mecanică, precum și a altor echipamente medicale”, mai transmit procurorii.

ADVERTISEMENT

Șeful secției ATI, acuzat că a mințit în legătură cu primul ajutor acordat pacienților în timpul incendiului

Mai grav, medicul-șef al secției de Terapie Intensivă este acuzat că a mințit în legătură cu felul cum au fost ajutați pacienții în timpul producerii incendiului, iar mai apoi informațiile falsificate le-a trimis la Medicina Legală.

”(…) Continuarea urmăririi penale față de persoana anterior menționată și față de o altă persoană fizică, medic la secția ATI din cadrul Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, pentru săvârşirea infracţiunilor de favorizarea făptuitorului (…)  constând în aceea că, în exercitarea atribuțiilor de medic șef al Secției ATI, respectiv de medic la aceeași secție din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, ar fi întocmit și subscris o adresa din data de 18.06.2021, care conține mențiuni false privind îngrijirile acordate pacienților în timpul manifestării incendiului.

Această adresă au folosit-o prin transmiterea la Serviciul Judeţean de Medicină Legală Neamț, unde a fost avută în vedere la efectuarea lucrărilor medico-legale privind decesul a două persoane, în scopul de a îngreuna urmărirea penală”, au mai comunicat procurorii.

Ce acuzații i se aduc, mai exact, unității medicale în calitate de persoană juridică

Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, considerat persoană juridică în dosar, este acuzat că:

”-nu a realizat o revizuire a riscurilor privind securitatea şi sănătatea în muncă, urmare a schimbării condiţiilor de muncă care s-a produs la nominalizarea sa în categoria spitalelor suport COVID 19 şi adoptarea unei terapii care presupune creşterea cantităţii de oxigen administrată pacienţilor COVID 19, implicit creşterea concentraţiei de oxigen în atmosfera încăperilor unde sunt trataţi aceşti bolnavi, şi nu a stabilit măsuri de prevenire care să asigure securitatea şi sănătatea la Secţia ATI în noile condiţii;

-nu a luat măsuri de procedurare a unor activități, apte să conducă la o ventilaţie în saloanele ATI, care să asigure securitatea în muncă şi sănătatea personalului medical şi a pacienţilor, precum și la o asistență medicală suport în cazul întreruperii alimentării cu gaze medicinale”, mai este menționat în comunicat.

Reamintim că incendiul de la Terapie Intensivă de la Spitalul Piatra Neamț a izbucnit pe 14 noiembrie 2020. Zece pacienţi care erau internați acolo au murit. Alte şapte persoane, printre care medicul Ioan Cătălin Denciu, au fost rănite. Ioan Cătălin Denciu a intrat la propriu în foc pentru a-i salva pe oameni și s-a ales cu arsuri extrem de grave. A fost dus în Belgia pentru a primi îngrijiri de specialitate. În luna aprilie, medicul a fost declarat ”eroul anului 2020” în Belgia.

ADVERTISEMENT