ADVERTISEMENT
News

Probleme pentru pacienții Covid-19 din Timișoara. Computerul Tomograf de la Spitalul Victor Babeș s-a stricat

Autor: Adrian Baciu | 01.04.2021 | 16:01
Probleme pentru pacienții Covid-19 din Timișoara. Computerul Tomograf de la Spitalul Victor Babeș s-a stricat
Probleme pentru pacienții Covid-19 din Timișoara. Computerul Tomograf de la Spitalul Victor Babeș s-a stricat. Sursa foto: colaj Fanatik

Probleme pentru foarte mulți dintre pacienții Covid-19 din municipiul Timișoara. Computerul Tomograf folosit la Spitalul Victor Babeș, cea mai importantă unitatea medicală din Banat, s-a stricat.

ADVERTISEMENT

Începând de joi, 1 aprilie, acest spital nu mai poate realiza investigații imagistice de tip CT persoanelor infectate cu SARS-CoV-2.

Săptămânal, Computerul Tomograf de la Spitalul de Boli Infecţiose Victor Babeş din Timişoara, evalua leziunile pulmonare pentru sute de pacienți. Acum, pentru cel puțin două săptămâni, investigațiile sunt suspendate.

Mari probleme pentru pacienții Covid-19 din Timișoara. Computerul Tomograf de la Spitalul Victor Babeș s-a stricat

Directorul medical al spitalului din orașul de pe Bega amintește că a atras atenția încă de la începutul anului despre situația critică în care se află acest Computer Tomograf. Din păcate, temerile s-au adeverit, iar acesta a cedat.

ADVERTISEMENT

”Am atras atenția încă de la începutul lunii ianuarie că CT-ul, pe care l-am folosit la capacitate maximă în toată această perioadă, poate să cedeze în orice moment. De la lună la lună, numărul investigațiilor imagistice a crescut exponențial.

Doar în ultimele șase luni am făcut aproape 10.000 de scanări unor pacienți infectați cu noul coronavirus. De peste 1000 de ori mai multe decât în perioada similară din 2019. Acestora li se adaugă alte câteva mii de investigații făcute pacienților cu alte afecțiuni pulmonare.

Din păcate, de ce ne era frică nu am scăpat. Una dintre componentele esențiale ale aparatului s-a consumat si trebuie inlocuită. Este vorba de tubul de raze fără de care CT-ul nu poate funcționa”, spune dr. Diana Manolescu, director medical Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Doctor Victor Babeș Timișoara, pe Facebook.

ADVERTISEMENT

Ce se întâmplă cu pacienții programați la Computerul Tomograf

Unitatea medicală din vestul țării anunță că intervenția pentru înlocuirea piesei care s-a defectat poate dura chiar și o săptămână, timp în care aparatul nu poate fi folosit.

Astfel, sutele de pacienți Covid-19 au fost direcționați către alte unități medicale din zonă care dispun de acest aparat extrem de important în pandemie.

ADVERTISEMENT

”Nu mai putem să îi evaluăm imagistic pe pacienții care vin în triaj. Și pe parcursul unei săptămâni, cât va dura cel mai probabil înlocuirea piesei, vorbim de câteva sute de oameni care au nevoie de ajutorul nostru.

Am luat legătura cu Spitalul Județean Timișoara și cu Spitalul Municipal, două unități sanitare care au CT-uri funcționale, și le-am cerut să ne ajute, să își mobilizeze echipele să realizeze aceste investigații imagistice.

ADVERTISEMENT

Sunt convins că, așa cum am sărit și noi în ajutorul lor, când ne-au solicitat, o vor face și ei de data asta. Din păcate, ambulanțele care veneau pentru triaj la noi vor trebui acum să meargă la celelalte două unități sanitare din oraș, iar presiunea pe serviciile de urgență va crește foarte mult”, spune prof dr. Cristian Oancea, manager Spitalului de Boli Infecțioase.

Conducerea Spitalului Victor Babeș anunță că a trimis un memoriu atât Prefecturii Timiș, cât și Primăriei Timișoara, Consiliului Județean Timiș, dar și Directiei de Sănătate Publica Timiș, în care a fost explicată situația din unitatea sanitară aflată în linia întâi a luptei împotriva Covid-19.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT