News

Investigațiile medicale pe care pacienții vindecați de Covid-19 trebuie să le facă. Care e importanța lor

03.02.2021 | 12:27
Investigatiile medicale pe care pacientii vindecati de Covid19 trebuie sa le faca Care e importanta lor
Investigațiile medicale pe care pacienții vindecați de Covid-19 trebuie să le facă. Care e importanța lor. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Pacienții care au trecut prin infecția Covid-19 trebuie să știe că, imediat după vindecare, le este recomandat să recurgă la două investigații medicale extrem de importante.

Potrivit medicilor, un CT (Computer Tomograf) pulmonar și o spirometrie sunt cele două proceduri care trebuie făcute de pacienții care s-au vindecat de noul coronavirus.

ADVERTISEMENT

Specialiștii consideră că aceste acțiuni medicale ulterioare sunt extrem de importante pentru organism, dat fiind faptul că ele oferă o evaluare a stării plămânilor după infecție.

Pacienții vindecații de Covid-19 trebuie să recurgă la două investigații medicale

Doi medici cu experiență în domeniile pneumologiei și radiologiei, Dr. Iulia Filipescu și Dr. Dana Nedelcu explică detaliat ce înseamnă cele două proceduri amintite.

ADVERTISEMENT

Spirometria reprezintă procesul de măsurare a funcției respiratorii și este un test ușor de făcut și la fel de important precum EKG-ul.

Totodată, după ce ați trecut prin boala Covid-19 este indicat să mergeți la o evaluare imagistică a plămânului. Se numește CT pulmonar nativ, adică fără substanță de contrast.

ADVERTISEMENT

În paralele cu acest CT, medicul pneumolog va face și o spirometrie, adică un test neinvaziv, care evaluează funcția pulmonară. În cazul în care reiese că plămânii au leziuni post-Covid, veți face tratament cu medicamentele numite corticoizi. Aceasta ca să nu ajungeți la fibroză pulmonară ireversibilă, adică țesut pulmonar nefuncțional.

”Se poate iniția tratament după ieșirea din carantină, corticoterapie orală, cu doze scăzânde, în medie cam o lună de zile. Fibroza pulmonara poate persista –au arătat și studiile – până la 3-6 luni, iar în lipsa oricărui tratament poate deveni ireversibilă”, spune Dr. Iulia Filipescu, medic specialist pneumologie, potrivit ȘtiriProTV.

ADVERTISEMENT

Cum se elimină cicatricile pulmonare

Medicul Dan Nedelcu explică modul în care apar cicatrici în plămâni după o infecție virală și cum se pot elimina. ”Alveola se umple cu lichid, nu se mai pot realiza schimburile de gaze. Organismul încearcă să înlăture această dramă pulmonară și apar cicatricile – așa se întâmpla și când te tai pe piele”, spune medicul, potrivir sursei citate.

Acesta cicatrici se pot remite cu ajutorul corticoizilor, adică cu ajutorul anti-inflamatoarelor prescrise de medic. Aceasta ca să nu rămână pe viață. Și să deveniți astfel un pacient cronic, cu o capacitate pulmonară redusă.

”Vin oameni după ce au fost infectați, după ce au stat în izolare, vin să se caute și constată marea dramă care rămâne după: fibroză, suprainfecțiile, abcedarea”, mai anunță medicul radiolog.

Abcedarea înseamnă că apar bacterii oportuniste și dau pneumonii clasice. Aceste bacterii oportuniste profită tocmai de lupta sistemului imunitar cu virusul.

ADVERTISEMENT
Tags: