News

Prognoza meteo pentru 21.11 – 04.12. Cum va fi vremea în prima săptamână de iarnă

Prognoza meteo pe două săptămâni. Meteorologii au anunţat cum va fi vremea în fiecare regiune şi unde există risc mai mare de precipitaţii
21.11.2022 | 13:33
Prognoza meteo pentru 2111  0412 Cum va fi vremea in prima saptamana de iarna
Prognoza meteo pe două săptămâni Foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

După episodul de iarnă din weekend, resimţit mai ales în jumătatea de nord a ţării, la jumătatea acestei săptămâni vremea va deveni caldă pentru data din calendar, cu temperaturi care pot ajunge şi chiar la 17 grade în Dobrogea, dar probabilitatea de ploi se menţine încă ridicată, după cum arată prognoza pentru următoarele două săptămâni realizată de Administraţia Naţională de Meteorologie.

Prognoza pe regiuni

În Muntenia, valorile termice se vor menţine peste normalul datei din calendar până în jurul datei de 25 noiembrie (vineri), cu maxime între 10 şi 15 grade şi minime între 3 şi 6 grade Celsius. După această dată temperatura va începe să scadă, astfel că în ultimele zile al lunii noiembrie vom avea maxime diurne de 7-8 grade, iar la început de decembrie de 4-5 grade. Temperaturile minime se vor menţine uşor pozitive, cu o medie de 0-2 grade.

ADVERTISEMENT

Până în 28 noiembrie probabilitatea de precipitaţii se va menţine ridicată. De asemenea, precipitaţii vor fi posibile şi la începutul lunii decembrie, ba chiar probabilitatea de apariţie a acestora va fi în uşoară creştere.

Şi în Transilvania tendinţa începutului de săptămână este de creştere treptată a valorilor termice diurne, până la 11-12 grade Celsius în ziua de 23 noiembrie (miercuri). După această dată vremea se va răci, astfel că la finalul lunii noiembrie sunt estimate maxime de 6-7 grade, iar la începutul lui decembrie de 3-4 grade.

ADVERTISEMENT

La fel ca în Muntenia, până în 28 noiembrie probabilitatea de a avea intervale cu precipitaţii se va menţine ridicată, dar precipitaţii vor fi posibile şi la începutul lunii decembrie, probabilitatea de apariţie a acestora fiind în creştere.

În Dobrogea, până pe 25 noiembrie (vineri) vremea se va menţine caldă pentru această perioadă din an, cu temperaturi maxime între 12 şi 17 grade şi minime între 6 şi 10 grade. Pentru sfârşitul lunii noiembrie sunt estimate temperaturi maxime de 8-10 grade, iar la începutul lunii decembrie în jurul a 6 grade Celsius.

ADVERTISEMENT

De asemenea, şi temperaturile minime vor prezenta aceaşi tendinţă de scădere uşoară. Pe tot parcursul celor două săptămâni de prognoză probabilitatea de precipitaţii se va menţine ridicată.

În Moldova, de la maximele de 2-3 grade de la începutul săptămâni, temperaturile vor urca la valori în jurul a 10 grade Celsius în zilele de 23 şi 24 noiembrie (miercuri şi joi). Ulterior, tendinţa va fi din nou de răcire treptată, astfel că, la finalul lunii noiembrie valorile termice diurne vor fi în medie de 4-5 grade, iar la început de decembrie de aproximativ 2 grade Celsius.

ADVERTISEMENT

În ceea ce priveşte probabilitatea de precipitaţii, ea este mai ridicată în 24 şi 25 noiembrie şi în jurul datei de 28 noiembrie.

În Oltenia, până în 25 noiembrie (vineri) valorile diurne se vor menţine peste mediile multianuale specifice perioadei, cu o medie cuprinsă între 10 şi 14 grade. De asemenea, şi în timpul nopţii vor fi minime de 4-5 grade, cu excepţia dimineţii de 22 noiembrie când se pot înregistra temperaturi mai scăzute. La finalul lunii noiembrie şi începutul lunii decembrie sunt estimate temperaturi maxime în medie de 6-8 grade şi minime de 0-2 grade.

Probabilitatea de a avea precipitaţii va fi mai ridicată în 23 şi 24 noiembrie, în jurul datei de 28 noiembrie, dar şi la începutul lunii decembrie.

Şi în Banat se manifestă o tendinţă de creştere a temperaturii, urmând să se ajungă la o vreme caldă pentru această dată pe 23 noiembrie, când sunt estimate maxime de 13-14 grade. În perioada 24-30 noiembrie media temperaturilor maxime va fi de 8-10 grade, iar la începutul lunii decembrie, tendinţa valorilor termice diurne va fi de scădere până la o medie de 6 grade Celsius.

Probabilitatea de precipitaţii va fi ridicată în perioada 23-28 noiembrie şi cu tendinţa de creştere după 1 decembrie.

De asemenea. în Crişana, de la 8 grade în prima zi, luni, se va ajunge la o vreme caldă pentru această dată pe 23 noiembrie, când sunt estimate maxime de 13-14 grade. În 24 noiembrie se va reveni la o medie a temperaturilor maxime în medie de 8-9 grade, regim termic diurn care se va menţine până spre finalul lunii noiembrie. La începutul lunii decembrie, este estimată o scădere uşoară a temperaturilor, până la 4-5 grade.

Probabilitatea de ploaie va fi ridicată în perioada 23 – 28 noiembrie şi cu tendinţa de creştere după 1 decembrie.

ANM estimează ploi la munte

Şi în Maramureş tendinţa va fi de creştere treptată a valorilor termice diurne, de la o medie de 6 grade Celsius până la 11-12 grade miercuri, 23 noiembrie. Pentru perioada 24-30 noiembrie sunt estimate temperaturi maxime de 7-8 grade, iar la începutul lunii decembrie tendinţa valorilor termice diurne va fi de scădere până la o medie de 4 grade.

Până în 28 noiembrie probabilitatea de a avea intervale cu precipitaţii se va menţine ridicată. Precipitaţii vor fi posibile şi la începutul lunii decembrie, probabilitatea de apariţie a acestora fiind în creştere.

Şi la munte vremea se va încălzi uşor, până la 5-6 grade în 23 noiembrie, iar ulterior se va reveni la o medie în jurul valorii de 0 grade. Valorile termice nocturne vor avea variaţii semnificative în primele zile, astfel în prima noapte se va înregistra o medie de -4 grade, iar în 23 şi 24 noiembrie va fi de 0 grade, apoi sunt estimate minime de -5…-4 grade. Probabilitatea de apariţie a intervalelor cu precipitaţii se va menţine ridicată în cea mai mare parte a intervalului de prognoză.

Estimarea evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor în intervalul 21 noiembrie – 4 decembrie 2022 este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.

ADVERTISEMENT