News

Programul ”Masa caldă în școli”. Meniul nu trebuie să conţină combinaţia – iahnie de fasole cu iaurt: “Produce efecte digestive nefavorabile”

26.03.2020 | 13:42
Programul Masa calda in scoli Meniul nu trebuie sa contina combinatia  iahnie de fasole cu iaurt Produce efecte digestive nefavorabile
ADVERTISEMENT

Guvernul aprobă astăzi normele metodologice ale aplicării programului-pilot ”Masa caldă în școli”, care se va aplica în 150 de unități de învățământ. Normele stabilesc regulile după care va fi gătit meniul pentru elevi precum și o serie de interdicții: fără ceapă prăjită sau tocături și fără combinații  care pot duce la inconveniente digestive, precum iahnie de fasole și iaurt sau compot la aceeași masă.

Masă caldă fără ceapă prăjită, tocături sau maioneză

La începutul anului, prin OUG 9/2020 adoptată în 4 februarie, Guvernul a extins programul de la 50 la 150 de școli urmând ca extinderea să fie reglementată prin norme de aplicare care urmează să fie aprobate astăzi. Inițial, Guvernul intenționa ca numărul de școli incluse să crească la 100, dar s-a ajuns la 150.

ADVERTISEMENT

Normele conțin recomandări de meniu, precum și o serie de reguli care să asigure că elevii din învățământul preuniversitar vor avea parte de o masă sănătoasă.

În  primul rând, părinților li se va cere să anunțe, prin declarații scrise, cazurile în care copiii lor au alergii la anumite produse, suferă de boli care impun un  anumit regim (diabet, intoleranță la lactoză) sau religia nu le permite consumul unor alimente pentru ca meniul lor să fie unul adaptat nevoilor.

ADVERTISEMENT

Apoi Guvernul impune o serie de principii care trebuie respectate la gătirea mâncării: nu se va folosi ceapă prăjită, sarea iodată nu va trebui să conțină niciun fel de aditivi, sunt interzise tocăturile, iar ouăle se recomandă a fi servite ca omletă, nu ca ochiuri. Sunt interzise cremele cu ouă și frișcă,  precum și utilizarea maionezei.

Interdicție explicită: fără iahnie cu iaurt sau compot la aceeași masă

Este stipulată și interdicția unor combinații de alimente care ar putea provoca diaree în rândul elevilor. ”Evitarea mâncărurilor care solicită un efort digestiv puternic sau care au efect excitant  ori a căror combinație produce efecte digestive nefavorabile (cum ar fi iahnie de fasole cu iaurt sau cu compot)”, este una din normele impuse.

ADVERTISEMENT

Pe baza recomandărilor Institutului Național de Sănătate Publică, Guvernul oferă și variante orientative de meniu:

1. Ciorbă de legume;
2. Supă de pui cu legume;
3. Ciorbă de văcuță cu legume;
4. Legume cu piept de pui la grătar;
5. Mâncare de mazăre cu piept de pui;
6. Pilaf cu legume și ficăței de pui;
7. Piure de morcov cu grătar de pui;
8. Piure de cartofi cu piept de curcan;
9. Mâncare de varză dulce cu friptură la cuptor;
10. Ghiveci de legume cu pui;
11. Orez cu legume și pui la tava;
12. Sufleu de broccoli cu brânză;
13. Cartofi gratinați cu piept de pui la grătar;
14. Tocană de legume cu orez brun;
15. Piure de cartofi cu sfeclă și chifteluțe de legume;
16. Omletă cu legume (ardei, ciuperci, ceapă verde) și brânză telemea;
17. Sufleu de conopidă, broccoli și brânză la cuptor;
18. Dovlecel umplut cu brânză la cuptor;
19. Ciuperci la cuptor umplute cu brânză (pentru copiii cu vârsta mai mare de 7 ani);
20. Macaroane cu brânză;
21. Cartofi franțuzești (la cuptor cu brânză şi ou);
22. Quinoa cu legume;
23. Sandvici cu unt, şuncă, caşcaval şi legume (roşii, castravete, salată);
24. Sandvici cu piept de pui la grătar sau pulpă de pui dezosată la grătar cu legume crude
(gogoșar, varză, morcov);
25. Un fruct întreg

ADVERTISEMENT

Actul normativ conține și detalii legate de siguranța alimentară. Astfel, termenul de valabilitate al meselor calde este limitat la ziua în care au fost gătite,  iar cel al pachetelor alimentare la 24 de ore.

ADVERTISEMENT
Tags: