News

Protest 10 august. O nouă expertiză tehnică din dosar scoate la iveală lucruri grave comise de jandarmi

Un nou protest este anunțat pentru data de 10 august. O expertiză tehnică recentă din dosar scoate la iveală lucruri grave comise de jandarmi, anunță o organizație.
04.08.2023 | 18:36
Protest 10 august O noua expertiza tehnica din dosar scoate la iveala lucruri grave comise de jandarmi
Protest anunțat pe 10 august, în Piața Victoriei. Se cere judecarea de urgență a jandarmilor vinovați pentru violențele din 2018. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Peste mai puțin de o săptămână, pe 10 august, este anunțat un nou protest în Piața Victoriei. Decizia are la bază o expertiză tehnică din dosarul violențelor din urmă cu cinci ani. Aceasta ar scoate la iveală lucruri grave comise de jandarmi

Protest anunțat pe 10 august, în Piața Victoriei. Se cere judecarea de urgență a jandarmilor vinovați pentru violențele din 2018

Într-un comunicat emis în această săptămână, membrii Comunității Declic anunță că, pe 10 august, vor organiza un protest în Piața Victoriei. Scopul mitingului este de a cere dreptate pentru victimele abuzurilor jandarmilor din 2018.

ADVERTISEMENT

Cei de la Declic spun că, o nouă expertiză tehnică din dosar, realizată de specialiști din cadrul MApN, indică faptul că jandarmii au folosit împotriva propriilor cetățeni grenade care aveau capacitatea de a exploda și de a produce răni deosebit de grave.

”Expertiza tehnică realizată de Academia Tehnică Militară din cadrul MApN demonstrează ceea ce oamenii au tot spus: că grenadele folosite de jandarmi au capacitatea de a exploda, de a produce schije și flăcări. Mai mult, folosite de aproape, ele devin extrem de periculoase.

ADVERTISEMENT

Aceeași expertiză stabilește că unele dintre grenadele folosite în 10 august produc arsuri chiar dacă nu explodează. Exteriorul lor, în momentul folosirii, ajunge la temperaturi de până la 418 grade Celsius”, se arată în comunicatul Declic.

Conform sursei citate, noile date arată ”cât de disproporționat au acționat jandarmii în 10 august 2018 împotriva unor cetățeni pașnici”. Aceste dovezi, la care se adaugă ”imaginile fără echivoc ale violențelor, nu pot duce decât la pedepsirea vinovaților”, a declarat Cătălina Hopârteanu, coordonatorul campaniei Declic.

ADVERTISEMENT

100.000 de oameni au ieșit în stradă pe 10 august 2018

Pe 10 august 2018, circa 100.000 de oameni au protestat în Piața Victoriei din București. S-a cerut atunci demisia Guvernului Dăncilă. Protestatarii au fost nemulțumiți de modul de guvernare al social-democraților și de deciziile luate de aceștia pe zona justiției.

Din păcate, mitingul a fost marcat de violențe între protestatari și forțele de ordine. Protestul a degenerat după ce printre protestatarii pașnici s-au infiltrat ”grupuri violente și galerii ale unor echipe de fotbal”.

ADVERTISEMENT

Forțele de ordine au intervenit pentru a dispersa mulțimea cu ajutorul unor grenade cu gaz lacrimogen. Sute de persoane, printre care copii și jandarmi, au avut nevoie de îngrijiri medicale. Dintre acestea, circa 70 au fost spitalizate.

Protestele din urmă cu cinci ani și incidentele produse s-au soldat cu un dosar extrem de lung și controversat. Într-o primă fază, Parchetul Militar i-a pus sub acuzare pe șefi ai Jandarmeriei: Laurențiu Valentin Cazan, Mihai Dan Chirică, Sebastian Cucoș și Ionuț Cătălin Sindile, pentru “intervenția ilegală și abuzivă din 10 august 2018, când sute de protestatari pașnici au fost bătuți și gazați”.

Apoi, în 2020, o adevărată revoltă s-a declanșat în rândul opiniei publice, după ce cazul a fost clasat. Peste un an, tot DIICOT, a anunțat redeschiderea anchetei. Ulterior, dosarul a fost trimis la Parchetul Militar, care i-a pus din nou sub urmărire penală pe foştii şefi ai Jandarmeriei.

În iulie 2023, procurorul general Alex Florența a dat asigurări că ancheta în dosarul 10 August va fi finalizată până în toamna acestui. Procurorul a explicat că cercetările privind protestul din 10 august 2018 sunt destul de avansate. Au fost reaudiate aproximativ 150 de persoane, iar 22 de jandarmi care au acționat împotriva protestatarilor au fost puși sub acuzare.

ADVERTISEMENT