News

Protest suspendat la metrou! Circulaţia trenurilor a fost reluată vineri la ora 22. Update

Protest suspendat la metrou Circulatia trenurilor a fost reluata vineri la ora 22 Update
ADVERTISEMENT

Activitatea metroului se va relua de sâmbătă dimineaţa. Circulaţia trenurilor a fost blocată vineri din cauza unui protest spontan al reprezentanților Uniunii Sindicatul Liber Metrou (USLM). Aceștia au coborât în tunel, pe calea de rulare, împiedicând astfel pornirea la timp, conform programului normal.


Metrorex: ”Le scuze bucureștenilor pentru situația întâmpinată”

Update, ora 22:15/ Începând cu ora 22:00, garniturile de tren au fost repuse în circulație conform graficelor obișnuite, a transmis Metrorex.

ADVERTISEMENT

”Protestul spontan de la metrou a fost suspendat. Astfel, informăm publicul călător, că astăzi, 26.03.2021, începând cu ora 22:00, circulația trenurilor de metrou va fi reluată în siguranță și conform graficelor obișnuite pe toate magistralele.

Dorim pe această cale să prezentăm încă o dată scuze bucureștenilor pentru situația întâmpinată la transportul public subteran și le mulțumim pentru înțelegere”, au transmis reprezentanții Metrorex, potrivit Observatornews.

ADVERTISEMENT

Protesul de la metrou a fost suspendat

Update ora 18.30: Negocierile dintre sindicate şi autorităţi s-au încheiat, iar la finalul discuţiilor s-a decis ca protestul să fie suspendat. Circulaţia la metrou va fi reluată de sâmbătă.

“Imediat vom elibera metroul. În sfârșit, domnul Drulă și ceilalți au recunoscut că sindicatul este cel cu care trebuie să discute. Contractul de asociere dintre firma metroului și Metrorex e în instanță, așteptăm sentința. Nu are nici o legătură protestul spontan cu somația de eliberare a spațiilor comerciale, protestul este 100% legal”, a declarat Marian Artimon, sindicalist al USLM.

ADVERTISEMENT

“Am obținut ca săptămâna viitoare să ne vedem zi de zi referitor la: deficitul de personal pentru că tot scandalul a pornit de la disponibilizări. Deficitul a ajuns la 1200 de persoane, înseamnă 25% din personal. Ajunsesem în poziția să ne fie frică să ne mai facem treaba, să ne ducem la pușcărie sau să murim. Domnul ministru Drulă și domnul prim-ministru au făcut un buget care blochează activitatea Metrorex”, a completat sindicalistul.


Ce a declanșat „conflictul spontan”? Informare ATU-România

Update, ora 17:00/ Biroul Permanent al Federației Sindicatelor din Transporturi, Transloc și Servicii Publice ”ATU-Romania”, în componența căruia se află și sindicatul USLM, a trimis o informare în care expune motivele pentru conflictul de astăzi.

ADVERTISEMENT

”Lipsa de dialog la toate nivelele” și concedierea ”unui număr însemnat de angajați din sectoare productive” sunt printre motivele menționate în comunicat.

  • Vezi AICI cum a fost acaparat protestul de la metrou de politic!

Comunicat USLM: Nu se aplică Legea Nr. 62 a sindicatelor

De asemenea, Unitatea – Sindicatul Liber Metrou (USLM) a trimis un comunicat de presă în care precizează că ”Societatea Metrorex SA este subvenționată de la bugetul de stat” și că  ”în cazul opririi voluntare a lucrului de către salariați nu se aplică prevederile Legii NR.62 a sindicatelor, deci nu trebuie asigurată o treime din activitate.”


Ministrul Transporturilor, primele declarații: ”Nu vă mai merge” / ” La metroul bucureștean este o mafie”

Update, ora 16:15/ Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a făcut afirmații dure la adresa ”mafiei” instalate la ”metroul bucuștean”. Acesta a acuzat că foștii miniștri au lăsat un ”buboi” la metrou.

”Le cer scuze bucureștenilor pentru că au trecut prin acest eveniment neplăcut. Dar la metroul bucureștean este însă o mafie. Statul nu va ceda niciun milimetru mafiei cât timp sunt eu aici. (…) Rădoi s-a terminat. Ceea ce ai făcut zeci de ani nu mai merge.

Este inandimisibl ca șinele să fie blocate. Oamenii s-au înghesuit în mijloacele de transport comun.”, a declaratat Cătălin Drulă.

Drulă: ”N-a fost nimeni concediat de la metrou”

Protest spontan la metrou: circulaţia trenurilor, blocată! Ministrul Transporturilor: ”Rădoi, s-a terminat. Nu vă mai merge!” Update. Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

”Nimeni nu a avut salariul redus. Altele sunt mizele de fapt.(…)

Statul nu va mai da niciun pas în spate în fața mafiei. Este o acțiune complet ilegală. (…)Există susținerea întregului Guvern pentru poziția mea,” a spus ministrul.

Ministrul Transporturilor: ”Nu are rost să te duci la pușcărie pentru Rădoi”

”În timp ce veniturile se prăbușeau în țară, cei de la metrou au considerat că e normal să mărească veniturile cu 18%.”

Referitor la spațiile comericale, Drulă a menționat că nu face decât să aplice legea și să-și respecte mandatul.


Lucian Bode: „MAI a deschis dosar de urmărire penală”

Update, ora 15:00. Structurile Ministerului Afacerilor Interne au deschis un dosar penal pentru neasigurarea continuității transportului public cu metroul. De asemenea, a fost transmisă către DIICOT o plângere penală prin care Metrorex acuză protestatarii de încălcarea art. 1 din Legea 535/2004, privind prevenirea şi combaterea terorismului.

Cine și-a asumat să facă o astfel de acțiune, fie ea și spontană, va plăti în fața legii, de acest lucru să fiți convinși. Am avut aceste discuții și cu domnul prim-ministru Florin Cîțu și același mesaj l-a transmis.

Dosarul este legat de încălcarea prevederilor legale, că au obligația să asigure minimum o treime din capacitatea de transport, nu să întrerupă în integralitate transportul cu metroul.

Plângerea din partea Metrorex îi acuză pe cei care participă la acest protest spontan de sabotaj, de terorism. Respectiva plângere am transmis-o de urgență către DIICOT.

Am trimis efectivele noastre în stațiile de metrou. Am intervenit, am intrat în respectivele stații, pentru a-i determina pe cei care au declanșat acest protest spontan să respecte măsurile de siguranță.

La suprafață am intervenit în stațiile STB, în mijloacele de transport pentru a recomanda bucureștenilor să respecte regulile. Prioritatea a fost siguranța cetățenilor.

Legea este lege pentru toți. În condițiile în care îți asumi să declanșezi un conflict spontan, trebuie să știi că în starea de alertă este ilegal. Când declanșezi un conflict de muncă, ai obligația legală să asiguri minim o treime din transportul cu metroul în București.

Aceste lucruri au fost desconsiderate și vor suporta prevederile legale în vigoare. Noi am deschis un dosar penal în sensul în care nu sunt respectate regulile și prevederile legale asigurării continuității tranportului public.

În urma discuțiilor sunt convins că vor ajunge la concluzia că acest conflict de muncă trebuie să înceteze de ugență și să putem să reluăm transportul public cu metroul în București. Este inadmisibil să-ți bați joc de sute de mii de bucureșteni”, a declarat ministrul de Interne, Lucian Bode.

Salariații de la metrou, răspuns pentru ministrul Transporturilor: „De câte ori am cerut să discutăm problemele metroului și nu am fost băgați în seamă?”

Update, ora 14:30. Amenințați cu plângeri penale de ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, salariații de la metrou susțin în apărarea lor că nu-și doresc altceva decât să discute „problemele ce pun viața călătorilor în pericol”.

Nu trebuie să ne identificați, toți salariații sunt împreună. Dacă ați fi vrut să ne identificați, trebuia să acceptați întâlnirea solicitată. Poate ne spune justiția cum s-a încălcat dreptul la dialog social, dreptul la un trai decent. 

Vă rog să spuneți de câte ori am cerut să discutăm problemele metroului și nu am fost băgați în seamă. Nu mai mințiți presa! Noi nu vrem decât să discutăm problemele ce pun viața călătorilor în pericol”, au transmis aceștia, cu doar câteva minute în urmă.

Update, ora 14:20. Ministrul Transporturilor a anunțat că a depus o plângere penală la DNA cu privire la situația de la metrou: „Tocmai am depus plângere penală la DNA împotriva celor responsabili pentru blocarea metroului bucureștean astăzi, pentru următoarele infracțiuni: zădărnicirea combaterii bolilor, abuz în serviciu, trafic de influență, folosirea funcției pentru favorizarea altor persoane, folosirea de către liderii sindicali a influenței și autorității în scopul obținerii de bani, bunuri și foloase necuvenite, șantaj,infracțiuni contra siguranței circulației pe căile ferate”.

„Cerem procurorilor să identifice persoanele către care să ne îndreptăm pentru a recupera banii în instanță civilă. Prejudiciul este în curs de cuantificare. Acțiunea ilegală a unui grup mafiot de a lua un oraș ostatic nu poate rămâne fără un răspuns ferm din partea autorităților și din partea justiției,” a adăugat Cătălin Drulă.

„Metroul trebuie eliberat și trebuie să revină în circulație. Abia atunci se poate organiza un dialog adevărat despre problemele metroului.Conturile grase ale firmei controlate de Ion Rădoi nu sunt un subiect legitim de dialog și nici nu trebuie alimentate din vistieria statului”, a mai pus el.


UPDATE 13.30 / Sindicatul Metrorex a transmis un nou mesaj. Aceștia spun că sunt pregătiți să continue protestul. „Nu vrem decât un dialog corect, un dialog care a fost refuzat de la începutul mandatului domnului Drulă. In privința domnului Paraschiv care a dat 3 semnale mincinoase ca vine sa discute problema, ce sa mai vorbim…. Vin, nu vin- asta e tot ce auzim. Ne cerem scuze calatorilor, dar atâta timp cât siguranță dumneavoastră este pusa în pericol și nimeni nu își asumă NU CEDAM!”, arată USLM


Update, ora 12:00. Având în vedere situația de la metrou, Poliția Capitalei și Jandarmeria București vin în sprijinul cetățenilor, pentru a încerca să-i ajutăm să ajungă unde au nevoie.

Având în vedere că un mijloc de transport vital al Capitalei nu funcționează, Poliția Capitalei a dispus intensificarea filtrelor. La aceste filtre au venit în sprijinul nostru colegi de la IGPR, de la Poliția Transporturi, de la Poliția Autostrăzi, de la Direcția de Ordine Publică. De asemenea, au fost chemați polițiști de acasă.

Aceștia sunt în principalele puncte aglomerate ale municipiului București, pe principalele artere. Ne așteptăm ca fluxul de persoane care vor circula în mijloacele de transport de suprafață să fie foarte mare.

În acest sens, le solicităm cetățenilor să țină cont de măsurile de distanțare fizică și să poarte mască. Scopul nostru nu este să amendăm, înțelegem situația. Și nouă ne-a fost greu să ajungem la locul de muncă, având în vedere că mulți dintre noi folosim metroul.

Încercăm ca această situație să se remedieze cât mai repede. Venim în sprijinul cetățenilor să ajungă la locul de muncă sau unde au treabă.

Le atragem atenția și persoanelor din interior care protestează să respecte normele în vigoare. O parte dintre ei au fost identificați și sancționați. În situația în care nu vor respecta măsurile prevăzute de lege, aceștia vor suporta consecințele de rigoare.

Aș dori să precizez faptul că, la acest moment, colegii mei analizează situația din punct de vedere al legislației. Dacă se va impune întocmirea unui dosar penal, acesta va fi întocmit și vom comunica de îndată.

Analizăm toate aspectele, inclusiv situația zădărnicirii combaterii bolilor. În urma discuțiilor cu Parchetul  competent vom stabili și vom dispune verificări în acest sens”, au transmis reprezentanții Poliției Capitalei.

De asemenea, prefectul Capitalei și-a exprimat convingerea că situația se va remedia în urma discuțiilor cu sindicaliștii și angajații Metrorex. Pentru moment, aceștia refuză, însă, orice dialog, fără să-și motiveze decizia.

Jandarmeria asigură perimetrul pentru siguranța oamenilor de acolo și are negociatori în zonă. Am vrut să am o discuție cu protestatarii, dar aceștia refuză discuția, fără să motiveze. Vor să discute doar cu directorul Metrorex.

Efectele protestului se răsfrâng asupra noastră, a tuturor, aceasta este îngrijorarea mea principală. Deși am încercat să iau legătura cu reprezentanții sindicatelor, nu răspunde nimeni. Obligația dumnealor este aceea de a informa toți lucrătorii, nu doar cu privire la drepturi, ci și cu privire la obligațiile pe care le au.

Trebuie să ajungem să stăm de vorbă și sunt convins că apoi se vor detensiona lucrurile. Măsurile trebuie să fie întotdeauna graduale. De aceea, trebuie mai întâi să stabilim un dialog.

Măsurile ferme sunt legate de stabilirea contravențiilor și a faptelor penale care se petrec, dar nu vreau să ajungem în această situație. Am discutat cu STB și m-a asigurat că se mărește capacitatea”, a declarat Alin Stoica.


Nicușor Dan: „Bucureștenii nu pot fi prizonierii unui abuz sindicalist”

Update, ora 11:30. Într-un mesaj publicat cu puțin timp în urmă pe rețelele de socializare, primarul Capitalei, Nicușor Dan își exprimă speranța că Metrorex şi Ministerul Transporturilor vor avea un dialog „rapid şi productiv” cu protestatarii de la metrou, astfel încât circulația să fie reluată în cel mai scurt timp.

În condițiile grevei de la metrou din această dimineață, ADITPBI prin STB a suplimentat mijloacele de transport la suprafață, astfel încât deplasarea bucureștenilor să fie cât mai puțin afectată.

Sper că Metrorex și Ministerul Transporturilor și Infrastructurii vor avea un dialog rapid și productiv, iar circulația cu metroul va fi reluată chiar azi. Înțeleg dacă există nemulțumiri ale angajaților de la Metrorex, dar bucureștenii nu pot fi prizonierii unui abuz sindicalist”, afirmă primarul Capitalei.

Update, ora 10:30. Florin Cîțu vine cu noi precizări în contextul protestului spontan de la metrou. „Un fost deputat PSD, care vede că îi dispar sinecurile, face un protest ilegal. Despre asta este acțiunea ilegală care a blocat metroul în această dimineață”, a scris premierul pe contul său de Facebook.

De asemenea, primarul Sectorului 6 a lansat un atac dur la adresa liderului Uniunii Sindicatul Liber Metrou (USLM), Ion Rădoi, „un personaj nederanjat de nimeni timp de 30 de ani”.

Incredibil… Personajul acela de la sindicatul din Metrorex își permite să ducă o mână de oameni în “subteran” (atenție și la conotație) ca să își arate el forța și să își păstreze privilegiile.

Mai mult, o face si prostește, fără revendicări și fără intenția de dialog social, cu singurul obiectiv, maximal, demisia ministrului. Ridicol și penibil.

Este incredibil unde s-a ajuns, un personaj nederanjat de nimeni timp de 30 de ani este vârful unei organizații al cărei scop nu este bunăstarea angajaților ci acapararea de privilegii pentru vreo câțiva jmecheri.

Hai, gata, e timpul să ieșim din tranziție si sa ajungem în Europa! Instituțiile de ordine să facă ordine și metroul să își reia circulația”, a reacționat edilul.

Metrorex: „La protest participă și comercianții”

În seara zilei de 25 martie, circa 250 de sindicaliști și comercianți au organizat o adunare spontană, care ulterior s-a transformat într-o acțiune de ocupare a căilor de metrou.

În cursul dimineții, în jurul orei 3.30 li s-au alăturat o parte dintre angajații Metrorex din tura de noapte care au lucrat la reviziile periodice ale liniilor. Începand cu ora 23.30, conducerea Metrorex i-a invitat în repetate rânduri la dialog social civilizat pentru a discuta cerințele lor.

Aceștia au refuzat dialogul și au ocupat abuziv și ilegal calea de rulare, făcând imposibilă pornirea metroului. În momentul de față sunt circa 600 de participanți la acest protest.

Trebuie menționat că angajații Metrorex care trebuiau să asigure mersul trenurilor astăzi s-au prezentat la serviciu normal. Acțiunea de protest e ilegală, perturbă ordinea publică și împiedică desfășurarea în condiții normale a transportului de călători in București.

Metrorex își rezervă dreptul de a folosi toate mijloacele legale la dispoziție pentru a opri această ilegalitate”, se arată în comunicatul transmis cu puțin timp în urmă de Metrorex.

Update, ora 9:30. În contextul protestului spontan din această dimineață, STB anunță suplimentarea capacității de transport și „face toate eforturile pentru a prelua fluxurile de călători din zona stațiilor de metrou”.

Având în vedere protestul spontan al angajaților Metrorex din această dimineață, Societatea de Transport București a luat toate măsurile necesare pentru a suplimenta capacitatea de transport. 

Astfel, STB SA face toate eforturile pentru a prelua fluxurile de călători din zona stațiilor de metrou și scoate în traseu toate vehiculele disponibile prin chemarea personalului din liber.

De asemenea, se vor menține în traseu vehiculele care erau programate să se retragă, pentru a mări capacitatea de transport în perioada dintre orele de vârf. Suplimentar, STB SA va crește capacitatea de transport pe inelul central, prin întoarcerea alternativă a tramvaielor din linia 1 la Banu Manta. 

Totodată, se vor reintroduce operativ liniile de autobuz 135, 143, 243, 330, 182, 232, R409 și R439 pe calea de rulare a liniilor de tramvai pentru a mări viteza de circulație și implicit, capacitatea de transport.

STB SA va monitoriza pe parcursul acestei zile liniile care converg în zona stațiilor de metrou în zonele Pipera, Militari, Berceni, și va suplimenta operativ cu vehicule din alte linii slab solicitate pentru a asigura transportul călătorilor.

Considerăm că este de datoria angajaților să vină în sprijinul cetățenilor care utilizau în mod obișnuit metroul și să asigure o alternativă de transport pe toată durata grevei”, se arată în comunicatul transmis de Societatea de Transport București.

Cătălin Drulă: „O acțiune ilegală”

Update, ora 9:00. Într-un mesaj publicat cu puțin timp în urmă pe rețelele de socializare, ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, susţine că protestul spontan de la metrou este „o acţiune ilegală” ce „dă peste cap viața unui oraș întreg”.

O acțiune ilegală dă peste cap viața unui întreg oraș. Când interese mafiote sunt amenințate, o mână de oameni se agită pentru păstrarea unor privilegii și sinecuri. Faptul că sindicatul USLM blochează metroul bucureștean este o palmă dată întregii Românii.

Nu vorbim doar despre locuitorii Capitalei, care azi nu s-au putut deplasa cu trenurile Metrorex, ci de toți contribuabilii care susțin prin subvenție de la bugetul național activitatea și, evident, salariile de la companie.

Oamenii onești care lucrează la metrou au venit în această dimineață să muncească în folosul călătorilor. Pentru ei am toată aprecierea. Nu vă lăsați amăgiți: miza ocupării ilegale a unor șine de metrou nu o reprezintă binele angajaților.

Nu, miza o reprezintă afacerile oneroase cu închirierea de spații comerciale. E dincolo de orice bănuială având în vedere notificarea trimisă ieri pentru evacuarea spațiilor ocupate ilegal după expirarea contractului dintre Metrorex și firma sindicatului USLM în 2018.

O firmă, un sindicat vor neapărat să căpușeze Metrorex în liniște, în continuare. Cu legea de partea noastră nu vom da înapoi”, a scris oficialul pe contul său de Facebook.

Florin Cîțu: „Nimeni nu e mai presus de lege. Domnul ministru să ia măsuri”

Update, ora 8:30. Premierul Florin Cîțu susține că protestul spontan al sindicaliștilor de la metrou este ilegal și vrea ca ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, să ia măsuri urgente în acest caz.


Știrea Inițială, ora 08:00.Un fost deputat PSD, care vede că îi dispar sinecurile, face un protest ilegal. Despre asta e vorba? Din punctul meu de vedere, nimeni nu e mai presus de lege, asta i-am transmis domnului ministru și trebuie să ia măsuri.

Bucureștenii nu trebuie să sufere pentru că un deputat pesedist își pierde sinecuri. Și cu domnul Bode am discutat despre lucrul acesta”, a declarat premierul cu puțin timp în urmă, la Antena 3.

Protest spontan. Ne cerem scuze pentru disconfortul creat!”, este anunțul afișat la intrarea în stații. Potrivit Metrorex, sindicaliștii au refuzat orice tentativă de dialog.

Deşi sindicaliştii au lăsat de înţeles că ar avea o listă de cereri, invitaţiile repetate de întâlnire cu managementul companiei au fost ignorate complet pe parcursul nopţii”, se arată în comunicatul transmis de reprezentanții companiei.

Haos la metrou. Circulația este perturbată de un protest spontan al sindicaliștilor

Aşa-zisul protest spontan reprezintă în fapt o acţiune sindicală, în timpul căreia reprezentanţii USLM au refuzat orice tentativă de dialog cu conducerea Metrorex.

Deşi sindicaliştii au lăsat de înţeles că ar avea o listă de cereri, invitaţiile repetate de întâlnire cu managementul companiei au fost ignorate complet pe parcursul nopţii.

Din cauza acțiunii sindicatului, dar mai ales pentru siguranța membrilor acestuia, care se află pe calea de rulare, liniile de metrou nu pot fi puse sub tensiune pentru operarea trenurilor de pasageri.

Pe această cale dorim să adresăm scuze bucureștenilor și îi rugăm să înțeleagă că, deși considerăm acțiunea sindicală nejustificată, nu putem risca viața unor oameni.

De asemenea, asigurăm locuitorii Capitalei că întreprindem toate acțiunile legale la dispoziția noastră pentru a reporni activitatea metroului în siguranță”, anunță Metrorex.

Metrorex vrea ca spațiile comerciale să fie eliberate până pe 2 aprilie

Protestul sindicaliștilor vine la doar câteva ore după ce Metrorex i-a somat să elibereze și să predea toate spațiile comerciale amplasate în incinta stațiilor de metrou, în regim de urgență, până pe 2 aprilie.

Metrorex informează că, în urma analizelor efectuate pe teren, s-a constatat că spațiile comerciale care activează în rețeaua de metrou pun în pericol siguranța transportului subteran, cu afectarea directă a exigențelor de securitate la incendiu și evacuarea persoanelor în caz de urgență.

În acest context, Metrorex a notificat firma care administrează spațiile comerciale ca, în regim de urgență, să fie eliberate și predate către administratorul rețelei de transport subteran toate spațiile comerciale amplasate în incinta stațiilor de metrou până la data de 02.04.2021.

Continuarea activității spațiilor comerciale amplasate în calea de evacuare din incinta metroului periclitează securitatea persoanelor în caz de urgență, precum și evacuarea rapidă și sigură a acestora.

Mai mult, acestea creează un mediu nefavorabil pentru publicul călător prin aglomerarea mărfurilor în afara spațiului comercial, supraaglomerarea cu mărfuri combustibile, băuturi alcoolice și comercializarea produselor de patiserie.

Precizăm că Metrorex nu va ezita să ia toate măsurile ce se impun pentru a reda publicului călător condiții de transport civilizate, în siguranță și în conformitate cu standardele europene”, se arată în comunicatul transmis joi de reprezentanții companiei care administrează rețeaua de transport subteran.

ADVERTISEMENT
Tags: