News

PSD și PNL au cerut acordul BEC ca să rupă alianța pentru București. Ludovic Orban, atac dur la Marcel Ciolacu. Update

PSD și PNL au cerut BEC aprobare pentru ruperea alianței electorale pentru Capitală. Candidaturile depuse înainte de destrămare sunt nule
25.04.2024 | 22:38
PSD si PNL au cerut acordul BEC ca sa rupa alianta pentru Bucuresti Ludovic Orban atac dur la Marcel Ciolacu Update
PSD și PNL dizolvă alianța pentru București Sursa foto: hepta
ADVERTISEMENT
25-04-2024
19:38

Ludovic Orban: "Prostul de Ciolacu nu a citit OUG pe care tot el a semnat-o"

Președintele partidului Forța Dreptei l-a acuzat pe șeful PSD de „prostie“, susținând că nu a citit OUG-ul pe care tot el l-a semnat și pe care la-r fi putut corecta foarte ușor.

„PSD și PNL sunt clanuri care încearcă să ocupe ultimele redute ale democrației. Există câteva primării extrem de importante, precum cea a Capitalei, a Sectorului 1 sau 2, a Brașovului, a Timișoarei și așa mai departe, care sunt conduse de oameni care nu s-au lăsat conduși, amenințați și au lăsat libere aceste orașe.

Nu putem accepta ca Bucureștiul să fie din nou pradă unei mizerii politice care să repună capitala în mâinile clanurilor și a mafioților. Avem o soluție care și-a arătat seriozitatea, calitatea, corectitudinea: Nicușor Dan

PSD și PNL sunt în stare de orice, s-a demonstrat cum BEC modifică o hotărâre de guvern în mod ilegal doar pentru a corecta prostia lui Ciolacu, care nu a fost în stare să citească OUG 21, pe care tot el a emis-o, și a fixat termenul de desfacere al alianțelor pentru data de 21 aprilie.

În condițiile în care textul ordonanței este diferit, soluția nu era ca BEC să modifice o hotărâre de guvern. Soluția era ca prostul de Ciolacu, care habar nu are să citească un act normativ, să modifice anexa hotărârii de guvern, astfel încât să treacă data limită de desfacere a alianțelor”, a declarat Ludovic Orban.

25-04-2024
18:19

Un bucureștean a dat în judecată BEC

Dan Andrei-Bogdan a inițiat o acțiune în instanță împotriva Biroului Electoral Central (BEC). Aceasta are ca solicitare principală anularea Hotărârii nr. 54H, emisă recent de BEC, care modifică termenii hotărârii de guvern referitoare la denunțarea alianțelor electorale pentru alegerile din 2024.

Conform documentelor depuse în instanță, citate de stiripesurse.ro, Dan Andrei-Bogdan, reprezentat de avocatul Diana Natan, contestă o modificare făcută de BEC la “Calendarul acțiunilor electorale” stabilit prin Hotărârea de Guvern nr. 199/2024.

Dan Andrei-Bogdan cere, în cadrul acțiunii inițiate, și suspendarea Hotărârii BEC nr. 54 până la soluționarea pe fond a cererii de anulare.

„Invocând dispoziţiile art. 1 din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, întemeiez prezenta acțiune pe următoarele motive de drept: învederez onoratei instanţe faptul că, prin actul administrativ menționat, Biroul Electoral Central a modificat, fără drept, prevederile Anexei la Hotărârea de Guvern nr. 199/2024, respectiv ‘Calendarul acțiunilor din cuprinsul perioadei electorale la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024 și la alegerile pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2024’”, arată documentele citate.

Dacă acțiunea în instanță ar fi admisă, PSD și PNL ar putea fi obligate să aibă candidat comun la Primăria Capitalei. Repunerea în situația anterioară, odată constatat depășit termenul legal pentru denunțarea alianței, ar însemna reactivarea protocolului inițial.

PSD și PNL au depus joi la Biroul Electoral Municipal București, acordul de denunțare a protocolului prin care a fost constituită alianța electorală la nivelul Capitalei.

PSD și PNL au cerut acordul BEC ca să rupă alianța pentru București

Noul acord este semnat de Gabriela Firea, președintele PSD București, Sebastian Burduja șeful filialei PNL din Capitală, dar și de președinții organizațiilor de sector.

ADVERTISEMENT

Pentru ca cele două partide să poată desface alianța, a fost nevoie ca BEC să emită o hotărâre conform căreia desființarea unei alianțe electorale se poate depune până la data de 26 aprilie, deși potrivit unei hotărâri de guvern, data-limită era 21 aprilie.

Biroul Electoral Central a adoptat miercuri Hotărârea 54H/2024 care prevede: „În aplicarea dispoziţiilor art. 5 alin. ( 4) din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 21/2024, acordul de desfiinţare a protocolului de constituire a alianţei electorale la alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2024, se poate depune la biroul electoral de circumscripţie unde a fost înregistrat acesta, cu cel puţin 4 zile înaintea termenului limită de depunere a candidaturilor, respectiv cel mai târziu la data de 26 aprilie 2024, ora 23.59, inclusiv”.

ADVERTISEMENT

Șeful Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, a declarat că nu e nimic ilegal în această hotărâre a BEC, ci doar corectează „o eroare a calendarului electoral”.

„Pe lege, în calendar, s-a strecurat o eroare materială, care a fost corectată prin Hotărârea BEC numărul 54. Eroarea aceasta materială strecurată în calendar nu reprezintă un act normativ, doar explicitează”, a declarat Toni Greblă pentru Mainnews.ro.

ADVERTISEMENT

Candidatul care trebuie să-și adune alte semnături

Decizia de a rupe alianța vine după cea luată de conducerile PSD și PNL de a avea candidați separați la Primăria Capitalei și la Consiliul General.

Conform prevederilor legale, protocolul de constituire a alianței nu putea fi desființat parțial. PSD și PNL trebuie să depună la BEC, până la finalul zilei, un nou protocol de alianță pentru candidaturile comune la primăriile de sector și la consiliile locale de sector.

ADVERTISEMENT

De asemenea, candidaturile depuse anterior desființării protocolului sunt nule. Afectat de această situație este primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, care și-a depus deja candidatura în baza protocolului denunțat joi.  Edilul este acum nevoit să strângă alte semnături și să depună un nou dosar de candidatură până pe 30 aprilie.

ADVERTISEMENT