News

Punctul de trecere a frontierei de la Rafah a fost deschis din nou, după trei zile. Peste 100 de români au trecut din Gaza în Egipt

Al treilea val de români a părăsit duminică Fâşia Gaza. Punctul de trecere de la Rafah a fost redeschis, încă 101 compatrioţi au trecut în Egipt.
12.11.2023 | 16:10
Punctul de trecere a frontierei de la Rafah a fost deschis din nou dupa trei zile Peste 100 de romani au trecut din Gaza in Egipt
Punctul de trecere a frontierei de la Rafah a fost redeschis pentru străini Foto: Twitter
ADVERTISEMENT

Punctul de trecere a frontierei de la Rafah a fost redeschis duminică, după ce vineri şi sâmbătă a rămas închis. Redeschiderea a prilejuit altor 101 cetăţeni români şi familiilor lor să treacă din Fâşia Gaza în Egipt, de unde vor fi preluate de autorităţile de la Bucureşti.

235 de români au fost evacuaţi până acum din Fâşia Gaza

Autoritatea de Frontieră din Gaza a confirmat că punctul de trecere Rafah s-a redeschis duminică pentru a permite trecerea mai multor cetățeni străini, între aceştia şi peste 100 de cetăţeni români.

ADVERTISEMENT

Ministerul de Externe de la Bucureşti a anunţat într-un comunicat că este vorba despre cetățenii statelor care primiseră pentru data de 10 noiembrie permisiunea autorităților israeliene și egiptene de a tranzita punctul de trecere Rafah către Egipt, între aceştia regăsindu-se şi 101 de cetățeni români și membri de familie ai acestora.

“Oficiul de Reprezentare al României la Ramallah rămâne în contact permanent cu cetăţenii români şi membrii de familie care au solicitat evacuarea din Fâşia Gaza. Reamintim faptul că, în prezent, trei echipe consulare mobile din cadrul Unităţii de Reacţie Rapidă a Celulei de Criză MAE se află în R.A. Egipt, în vederea sprijinirii demersurilor specifice în teren.

ADVERTISEMENT

De asemenea, Celula de Criză Interinstituţională, prin intermediul misiunilor diplomatice ale României la Cairo şi Tel Aviv şi Oficiul de Reprezentare al României la Ramallah continuă dialogul cu autorităţile egiptene şi israeliene până la finalizarea operaţiunilor”, se arată în comunicatul MAE.

Numărul cetăţenilor, români şi familiile acestora, care au părăsit Fâşia Gaza se apropie astfel de 250, după ce alte două grupuri au părăsit zona de conflict în această săptămână, 93 dintre ei ajungând luni în România, iar un grupe de 41 a aterizat duminică dimineaţă la Otopeni.

ADVERTISEMENT

Acest ultim grup a trebuit însă să aştepte mai multe ore pe aeroportul din Cairo, după ce aeronava C-130 trimisă de MApN să-i aducă în ţară s-a defectat. Astfel, ei au trebui să aştepte venirea unui avion cu piese de schimb din ţară şi repararea aeronavei.

Cei 41 au ajuns la Baza 90 din Otopeni în jurul orei 4 dimineața, între aceştia aflându-se și 18 copii, unul în vârstă de numai doi ani. După controlul de securitate și cel medical, aceștia au fost preluați de autocare și duși la locurile de cazare care le-au fost rezervate.

ADVERTISEMENT

“Nu aș dori această experiență la nimeni. Am emigrat din casă în casă, am fugit efectiv dintr-un loc în altul, că e dezastru peste tot”, a povestit unul dintre cei evacuaţi coşmarul prin care a trecut.

ADVERTISEMENT