News

Punctul de trecere a frontierei de la Rafah a fost deschis din nou, după trei zile. Peste 100 de români au trecut din Gaza în Egipt

Al treilea val de români a părăsit duminică Fâşia Gaza. Punctul de trecere de la Rafah a fost redeschis, încă 101 compatrioţi au trecut în Egipt.
12.11.2023 | 16:10
Punctul de trecere a frontierei de la Rafah a fost deschis din nou dupa trei zile Peste 100 de romani au trecut din Gaza in Egipt
Punctul de trecere a frontierei de la Rafah a fost redeschis pentru străini Foto: Twitter
ADVERTISEMENT

Punctul de trecere a frontierei de la Rafah a fost redeschis duminică, după ce vineri şi sâmbătă a rămas închis. Redeschiderea a prilejuit altor 101 cetăţeni români şi familiilor lor să treacă din Fâşia Gaza în Egipt, de unde vor fi preluate de autorităţile de la Bucureşti.

235 de români au fost evacuaţi până acum din Fâşia Gaza

Autoritatea de Frontieră din Gaza a confirmat că punctul de trecere Rafah s-a redeschis duminică pentru a permite trecerea mai multor cetățeni străini, între aceştia şi peste 100 de cetăţeni români.

ADVERTISEMENT

Ministerul de Externe de la Bucureşti a anunţat într-un comunicat că este vorba despre cetățenii statelor care primiseră pentru data de 10 noiembrie permisiunea autorităților israeliene și egiptene de a tranzita punctul de trecere Rafah către Egipt, între aceştia regăsindu-se şi 101 de cetățeni români și membri de familie ai acestora.

“Oficiul de Reprezentare al României la Ramallah rămâne în contact permanent cu cetăţenii români şi membrii de familie care au solicitat evacuarea din Fâşia Gaza. Reamintim faptul că, în prezent, trei echipe consulare mobile din cadrul Unităţii de Reacţie Rapidă a Celulei de Criză MAE se află în R.A. Egipt, în vederea sprijinirii demersurilor specifice în teren.

ADVERTISEMENT

De asemenea, Celula de Criză Interinstituţională, prin intermediul misiunilor diplomatice ale României la Cairo şi Tel Aviv şi Oficiul de Reprezentare al României la Ramallah continuă dialogul cu autorităţile egiptene şi israeliene până la finalizarea operaţiunilor”, se arată în comunicatul MAE.

Numărul cetăţenilor, români şi familiile acestora, care au părăsit Fâşia Gaza se apropie astfel de 250, după ce alte două grupuri au părăsit zona de conflict în această săptămână, 93 dintre ei ajungând luni în România, iar un grupe de 41 a aterizat duminică dimineaţă la Otopeni.

ADVERTISEMENT

Acest ultim grup a trebuit însă să aştepte mai multe ore pe aeroportul din Cairo, după ce aeronava C-130 trimisă de MApN să-i aducă în ţară s-a defectat. Astfel, ei au trebui să aştepte venirea unui avion cu piese de schimb din ţară şi repararea aeronavei.

Cei 41 au ajuns la Baza 90 din Otopeni în jurul orei 4 dimineața, între aceştia aflându-se și 18 copii, unul în vârstă de numai doi ani. După controlul de securitate și cel medical, aceștia au fost preluați de autocare și duși la locurile de cazare care le-au fost rezervate.

ADVERTISEMENT

“Nu aș dori această experiență la nimeni. Am emigrat din casă în casă, am fugit efectiv dintr-un loc în altul, că e dezastru peste tot”, a povestit unul dintre cei evacuaţi coşmarul prin care a trecut.

ADVERTISEMENT
Afacerea unor buzoieni care câştigau o avere de pe urma oamenilor. Se puneau...
Afacerea unor buzoieni care câştigau o avere de pe urma oamenilor. Se puneau în faţă la ghişeul de Permise apoi vindeau locurile
Viața
Viața "secretă" a lui Victor Pițurcă. Mărturii dureroase despre trecutul fostului selecționer
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul...
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul care a șocat o lume întreagă!
Ce obicei săptămânal au Cristi Borcea și milionarul care și-a înșelat 16 ani...
Ce obicei săptămânal au Cristi Borcea și milionarul care și-a înșelat 16 ani soția cu cea mai cunoscută amantă din România
Hagi „fierbe“: Ianis, amenințat cu excluderea de la Euro 2024! Declarațiile care nasc...
Hagi „fierbe“: Ianis, amenințat cu excluderea de la Euro 2024! Declarațiile care nasc o situație explozivă
Cum a reacționat Aspazia, bunica lui Cătălin Bordea, când a aflat că nepotul...
Cum a reacționat Aspazia, bunica lui Cătălin Bordea, când a aflat că nepotul ei a fost înșelat de soție. 𝐑𝐄𝐀𝐂𝐓̦𝐈𝐀 𝐀𝐌𝐔𝐙𝐀𝐍𝐓𝐀̆
Anunț teribil despre Ion Iliescu! Adevărul despre execuția soților Ceaușescu
Anunț teribil despre Ion Iliescu! Adevărul despre execuția soților Ceaușescu
Smiley produce bani la foc automat. Ce avere are artistul
Smiley produce bani la foc automat. Ce avere are artistul
Andreea Marin e transformată TOTAL! Este de nerecunoscut de când a ieșit din...
Andreea Marin e transformată TOTAL! Este de nerecunoscut de când a ieșit din spital: „Am slăbit 16 kilograme”
Scandal după moartea Ronei Hartner! Detaliul uluitor care s-a aflat despre testamentul ei:...
Scandal după moartea Ronei Hartner! Detaliul uluitor care s-a aflat despre testamentul ei: ”O să-i respectăm dorința! Nu vrem război...”
Fabrică din România închisă din cauza pierderilor. Câți oameni vor fi concediați
Fabrică din România închisă din cauza pierderilor. Câți oameni vor fi concediați
Testul pe care îl pică 7 din 10 români. Mută un singur băț...
Testul pe care îl pică 7 din 10 români. Mută un singur băț de chibrit, în mai puțin de 20 de secunde, pentru a obține rezultatul corect
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural...
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural din limba română