News

Raed Arafat a anunţat cum se va modifica serviciul 112. Protocoale cu Google şi Apple pentru implementarea AML

06.09.2019 | 21:50
Raed Arafat a anuntat cum se va modifica serviciul 112 Protocoale cu Google si Apple pentru implementarea AML

Cazul crimelor petrecute recent la Caracal, unde două tinere de 15, respectiv 19 ani au fost răpite, violate și cel mai probabil ucise de Gheorghe Dincă, un fost mecanic auto din oraș le-a determinat pe autoritățile statului să ia atitudine, pentru a evita ca astfel de tragedii să mai aibă loc pe viitor. În acest sens, Raed Arafat a prezentat opiniei publice „raport de etapă” ce cuprinde nu mai puțin de 14 măsuri menite să reorganizeze sistemul de urgență 112.

Raed Arafat anunță schimbări importante pentru serviciul 112

Într-o declarație de presă susținută în cursul zilei de vineri, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență  a anunțat că tehnologia Advanced Mobile Location (AML) va fi implementată în cel mai scurt timp posibil, pentru o mai bună localizare a cetățenilor care apelează la 112.

Totodată, Raed Arafat a dezvăluit că o altă măsură importantă vizează încheierea unor protocoale cu Google şi Apple, „pentru stabilirea condiţiilor tehnice de implementare a sistemului AML în România, pe cele două sisteme de operare existente pe terminale de telefonie mobile – Android şi iOS”. În plus, vor fi majorate sancțiunile aplicate persoanelor care apelează numărul de urgență pentru alarme false.

Raed Arafat vrea să implementeze sistemul AML și să amendeze aspru apelurile false la 112. Sursa foto: b1.ro
Raed Arafat vrea să implementeze sistemul AML și să amendeze aspru apelurile false la 112. Sursa foto: b1.ro

Anunțul lui Raed Arafat

Principalele modificări aduse legislaţiei în vigoare vizează implementarea tehnologiei de localizare pe baza informaţiilor obţinute la nivelul terminalului mobil, inclusiv tehnologie de tip AML (n.r. – Advanced Mobile Location), care va putea oferi salvatorilor informaţii de localizare mult mai precise, aceste elemente generând o reducere semnificativă a timpului de gestionare a urgenţei şi implicit a timpului de răspuns la situaţii de urgenţă; identificarea utilizatorilor de cartele pre-paid, atunci când apelează numărul de urgenţă 112; procesare mai rapidă a urgenţei şi facilitarea localizării acestor apelanţi, concomitent cu descurajarea apelării abuzive a 112 şi alertării false.

La nivelul STS au fost demarate discuţiile cu cele două companii, respectiv Google şi Apple, fiind stabiliţi termenii generali şi condiţiile specifice fiecăruia dintre cele două sisteme – Android şi iOS, urmând a fi stabilite detaliile tehnice şi semnate acordurile
. Au fost elaborate la nivelul STS specificaţiile de interconectare, precum şi cerinţele tehnice cu privire la implementarea AML, acestea fiind transmise către operatori în data de 30 august. Totodată, s-a solicitat operatorilor mobili deschiderea numărului scurt 114, astfel încât să se poată testa şi valida interfeţele de interconectare configurate în baza specificaţiilor primare primite de la Google şi de la Apple”,
a declarat Raed Arafat.