News

Raed Arafat, mesaj pentru românii ieșiți în număr mare pe străzi: “Relaxarea nu a început. Hai să vedem cum va fi răbdarea noastră dacă vom prelungi măsurile”

09.05.2020 | 13:39
Raed Arafat mesaj pentru romanii iesiti in numar mare pe strazi Relaxarea nu a inceput Hai sa vedem cum va fi rabdarea noastra daca vom prelungi masurile
Raed Arafat, mesaj pentru românii ieșiți în număr mare pe străzi: "Relaxarea nu a început. Hai să vedem cum va fi răbdarea noastră dacă vom prelungi măsurile" Sursa: INQUAM Photos/ Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Secretarul de stat din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Raed Arafat, are un mesaj dur pentru românii ieșiți în număr mare pe străzi, chiar dacă pandemia de coronavirus nu este pe o pantă descendentă.

Raed Arafat, mesaj pentru românii ieșiți în număr mare pe străzi: “Relaxarea nu a început.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență susține că este posibil să se prelungească unele restricții și după data de 15 mai, în special dacă oamenii nu vor păstra regulile de distanțare socială și numărul de cazuri va crește:

ADVERTISEMENT

“Avem măsuri care sunt obligatorii, dar riscul vine asupra tuturor. Am reușit să ținem sub control situația, dar riscăm să pierdem situația de sub control. Dacă relaxarea începe mai repede și lumea iese în mod haotic, am putea să vedem un număr mai mare.

Încă mai apar focare. Spania a reinstituit starea de urgență. În Italia, autoritățile au avertizat că vor reveni la un control riguros. Lumea trebuie să înțeleagă. Unii spun că măsurile erau exagerate, că avem gene care ne protejează de virus. Toate acestea trebuie lăsate la o parte și trebuie să se asculte de autorități.

ADVERTISEMENT

Este vorba despre o urgență medicală, pe plan mondial. Ați văzut ce impact au fost în anumite țări cu un sistem medical mult mai bine pus la punct. Am reușit să ieșim cât de cât. Nu pot să spun bine, pentru că au murit 1000 de oameni. Este foarte păcat.

Relaxarea nu a început. Va începe pe data de 15 mai. Va începe cu pași. Dacă oamenii și-a pierdut răbdarea, hai să vedem cum va fi răbdarea noastră dacă vom prelungi măsurile. Nu vreau să fiu omul care iese la televiziuni și spune același mesaj. 

ADVERTISEMENT

“Vorbim de domeniul medicinei de dezastre. La noi nu s-a ajuns, putea să se ajungă oricând. Mai ales având vulnerabilitatea noastră”

Nu știm dacă va fi valul doi, ce impact vor avea măsurile de relaxare. Suntem obligați să fim precauți. Dacă nu suntem precauți s-ar putea să dăm înapoi. Noile cifre sunt conforme exact cu ceea ce spuneam.

Suntem pe un platou și oricând este posibil ori să o luăm în sus, ori în jos. Am făcut atât de mult drum în ultimele două luni că este păcat că îl stricăm pe ultima sută de metri. Sunt domenii care sunt relaxate și domenii care vor urma să fie relaxate. 

ADVERTISEMENT

Se lucrează foarte strâns în aceste instituții. Venim în sprijinul populației cât mai mult posibil, dar fără ajutorul populației, nu putem face nimic. Vorbim de domeniul medicinei de dezastre. La noi nu s-a ajuns, putea să se ajungă oricând. Mai ales având vulnerabilitatea noastră. Diaspora mare în multe țări afectate. Și totuși, situația a fost ținută sub control”, a susținut Raed Arafat la Realitatea TV.

 

 

ADVERTISEMENT