Fotbal intern

RAPID NU MOARE! Când „reînvie” cu SIGLĂ, PALMARES şi CULORI

Rapid înceta să mai existe în 14 decembrie 2016 când, după un drum sinuos, cu bune şi cu rele, iubit şi urât cu patimă, Curtea de Apel Bucureşti îi dădea lovitura de graţie. Oficial,...
05.07.2017 | 00:07
RAPID NU MOARE Cand reinvie cu SIGLA PALMARES si CULORI

Rapid înceta să mai existe în 14 decembrie 2016 când, după un drum sinuos, cu bune şi cu rele, iubit şi urât cu patimă, Curtea de Apel Bucureşti îi dădea lovitura de graţie. Oficial, pentru că în inima milioanelor de fani nu a „murit” şi nu va „muri” niciodată. Atunci, între Moş Nicolae şi Moş Crăciun, Curtea de Apel Bucureşti le făcea un cadou otrăvit „vişiniilor” de toate vârstele şi respingea recursul la decizia de intrare în faliment a SC FC Rapid SA, intrată în insolvenţă încă din 2012, oficializând astfel dispariţia legendei începute într-o zi de iunie 1923. De 3 ori campioană a României, câştigătoare a 13 Cupe, 4 Supercupe, o Cupă a Ligii şi o Cupă Balcanică, Rapid dispărea de pe harta fotbalului românesc.

De fapt, corect spus este că dispărea o societate, o firmă, chiar un club, dar nu Rapidul. Spiritul Rapidului. Au apărut, există, joacă AFC Rapid, asociaţie non-profit care a administrat clubul până în 2006 şi care deţine 0,25 la sută din acţiunile dizolvatei SC FC Rapid SA, dar şi Mişcarea CFR, echipă înfiinţată anul acesta de sindicatul CFR şi Clubul Aristocratic Rapid şi mai este şi AS SC Rapid… AFC Rapid chiar a promovat din Liga a V-a în Liga a IV-a, unde va juca cu alte „fantome” ale unor echipe de tradiţie, Progresul Bucureşti şi Sportul Studenţesc, cărora li se poate alătura şi CSA Steaua, echipa Armatei, antrenată de Ion Ion şi manageriată de Marius Lăcătuş. Vă daţi seama ce meciuri vor fi şi câţi spectatori vor strânge, mult peste unele partide din Liga I.

Lichidatorul judiciar atrage atenţia: „Nicio entitate nu poate folosi marca Rapid în acest moment”

Numai că, din păcate pentru fanii rapidişti, niciuna dintre cele două grupări amintite, cu tot respectul pentru munca şi sufletul depuse în ele, nu sunt vechiul Rapid. Pentru că niciuna nu deţine marca, sigla şi culorile clubului din Giuleşti. Lichidatorul judiciar al Rapidului, Mihai Florea, a anunţat că licitaţia pentru preluarea mărcii, a siglei şi culorilor clubului care a falimentat în 2016 ar putea avea loc cel mai devreme în toamna acestui an. Şi atrage atenţia să nu se facă nicio confuzie între FC Rapid, clubul falimentat şi AFC Rapid, clubul care a promovat în Liga aIV-a şi a jucat meciurile de acasă în Giuleşti, autoproclamându-se continuatoare vechii echipe. Preluarea mărcii, a siglei şi a culorilor în urma unei licitaţii nu este singura variantă prin care Rapid ar putea „reînvia”. Cei interesaţi au inclusiv varianta închirierii mărcii, siglei şi culorilor, pentru ca o echipă să poată fi înscrisă în campionat cu acest nume.

„Nicio entitate nu poate folosi marca Rapid în acest moment, într-un campionat sau altă formă de organizare. Am notificat Federaţia, Liga Profesionistă şi AMFB, să nu permită înscrierea în campionat a unei echipe care să folosească numele Rapid, pentru că nu e corect. Cine vrea, poate să vină să închirieze marca, până la licitaţie”, a anunţat lichidatorul judiciar Mihai Florea.

„Visul” CSM Rapid s-a spulberat

Prin februarie acest an s-a vehiculat foarte serios intenţia Primăriei Generale a Capitalei de a prelua Rapidul cu cai şi bagaje, a se citi „cu acte în regulă”, sub „umbrela” Clubului sportiv Municipal, care are deja echipe performante la handbal, volei sau rugby. Şi atunci de ce nu şi la fotbal?

„În cel mai scurt timp vrem să devenim cel mai important club din Capitală, iar în trei, patru ani chiar din România. Deja am inclus şase ramuri noi în proiect, iahting, caiac, fotbal, polo feminin şi masculin şi scrimă. Când vorbim de o ramură, vorbim de copii, juniori şi seniori. Eu am cerut dublarea bugetului, care anul acesta a fost stabilit la 10 milioane de euro. CSM Bucureşti va avea echipă de fotbal, cu grupe de copiii şi juniori, dar şi cu echipă de seniori. Rapid este un club de tradiţie, cu palmares frumos şi cu o galerie fantastică. Deocamdată aşteptăm aprobarea primarului Gabriela Firea şi a celor din Consiliul Local”, spunea directorul general al CSM Bucureşti de atunci, Alin Petrache. Echipa s-ar fi numit CSM Rapid Bucureşti şi ar fi putut să joace pe „Arena Naţională”, care aparţine Primăriei Bucureşti, cât timp stadionul din Giuleşti va fi în reconstrucţie. Numai că la începutul lui iunie primarul general amintit, Gabriela Firea, îl destituia pe Alin Petrache de la conducerea CSM-ului şi speranţele rapidiştilor se cam spulberau…

Primarul Sectorului 1 reaprinde speranţele

Nu trecea o lună şi, pe 3 iulie, primarul sectorului 1, Daniel Tudorache, reaprindea visurile giuleştenilor. Într-o conferinţă de presă, Tudorache anunţa că, în urma unor cereri ale cetăţenilor din cartierele Giuleşti, Bucureştii Noi şi Chitila, Primăria Sectorului 1 doreşte să preia clubul Rapid şi a înfiinţat o comisie pentru a negocia preluarea palmaresului Rapidului.

„Trebuie să rezolvăm această problemă, până la sfârşitul lunii, cât este pauză competiţională. Vom discuta cu cele trei echipe Rapid existente. Vreau să fie o singură echipă a Rapidului. Vrem brandul, palmaresul, tot. Eu am avut discuţii neoficiale, dar cei care vor trata efectiv problema vor fi cei din comisie”, a spus Daniel Tudorache.

Tot clubul poate trece la Primărie. Dacă vrea!

Primarul Sectorului 1 a declarat că a purtat discuţii cu preşedinta Clubului Sportiv Rapid, Valentina Caciureac, pentru a afla de ce sumă ar fi nevoie ca să susţină clubul: „Am discutat cu doamna Caciureac de la Clubul Sportiv Rapid, am întrebat-o cât cheltuieşte pe an pentru întreţinerea clubului, a spus că undeva la 1.800.000 de euro. Clubul aparţine Ministerului Transporturilor. Dacă doamna Caciureac şi toţi ceilalţi factori de conducere doresc ca Rapid să aparţină de Primăria Sectorului 1, eu aş vrea să îl preiau, dar sunt alte demersuri. Acolo e club, trebuie mai întâi să îi intreb pe ei daca vor să vină, dacă vor să fie întreţinuţi de primărie. Nu am primit încă un răspuns. Atât timp cât nu există nicio solicitare din partea doamnei Caciureac, nu pot face alte demersuri”.

„Rapid poate fi reînfiinţat de cineva care cumpără marca, sigla şi culorile clubului FC Rapid”

„Am aflat de intenţia Primăriei Sectorului 1 de a reînfiinţa Rapidul, dar nu am avut niciodată o discuţie oficială cu domnul primar. Rapid poate fi reînfiinţat de cineva care vine şi cumpără marca, sigla şi culorile clubului FC Rapid. Nu AFC Rapid, pentru că sunt două entităţi total diferite. Sub nicio formă AFC Rapid, din punctul meu de vedere şi al legislaţiei din România, nu are cum să fie continuatorul FC Rapid. Eu personal nu am nimic cu nimeni de la AFC Rapid, dar ar fi foarte bine să se oprească cu astfel de declaraţii, pentru că nu fac decât rău. Dacă vrem să facem ceva sănătos pentru Rapid, nu ar trebui să creăm confuzie între aceste entităţi”, a declarat Mihai Florea, lichidatorul judiciar al Rapidului.

Întâi evaluarea şi apoi licitaţia, undeva prin octombrie

„În primul rând trebuie să se facă o evaluare. Am lansat anunţul pentru oferta de evaluare acum două săptămâni. Nu am primit nicio ofertă. Am contactat mai multe firme specializate pe evaluări, care au confirmat că vor depune o ofertă, dar probabil se întârzie pentru că e perioada de concedii, când lumea nu vrea să muncească. Practic, licitaţia va fi programată după ce am o evaluare. Am anticipat că evaluarea va putea fi făcută în perioada iulie – august şi am putea să avem licitaţia în luna octombrie”, a mai precizat Mihai Florea.

„Un brand ca Rapid nu e un set de oale!”

Lichidatorul judiciar a explicat de ce este periculos să fie trecută în derizoriu importanţa proprietăţii brandurilor şi a mărcilor: „Noi trebuie să vindem un brand. Iar un brand ca Rapid nu e un set de oale! Pentru ca fotbalul să redevină sănătos, va trebui să ţinem la acest branduri toţi cei implicaţi. Ele pot fi salvate, dar dacă ne batem joc de branduri şi mărci, oricine poate să vină să spună că este continuatorul şi atunci mâine putem avea 5 echipe Steaua, 5 Dinamo şi 7 Rapid, iar atunci nu cred că am avea un fotbal sănătos. Şi eu îmi doresc un singur Rapid, care să poată depăşi performanţele pe care le-a avut până acum şi poate chiar să câştige Champions League!”.

Aşa că, deocamdată, milioanele de rapidişti mai trebuie să poarte fumul locomotivelor în suflete, să aibe răbdare şi să creadă că un brand atât de puternic cum este cel al Rapidului va trezi interesul unor oameni cu bani şi intenţii bune. Primarul Daniel Tudorache poate fi primul dintre aceştia.

Tags: