Evenimentul zilei

Răspunsul NATO în cazul războiului Rusia – Ucraina. A fost activat articolul 4 al Tratatului și noi trupe sunt trimise în Europa de Est

NATO a anunțat că vor fi trimise noi trupe pentru a asigura securitatea țărilor de pe flancul estic. De asemenea, secretarul general al Alianței a anunțat că a fost activat Planul de Apărare Colectivă.
24.02.2022 | 16:58
Raspunsul NATO in cazul razboiului Rusia  Ucraina A fost activat articolul 4 al Tratatului si noi trupe sunt trimise in Europa de Est
ADVERTISEMENT
24-02-2022
14:58

Germania sprijină misiunea NATO de poliție aeriană în România

Ministrul german al apărării, Christine Lambrecht, a anunțat că Germania este pregătită să extindă şi să prelungească sprijinul său în cadrul misiunii NATO de poliţie aeriană în România, precum și să dea curs altor solicitări din partea Alianţei Nord-Atlantice.

”Am dat un ordin de a prelungi şi extinde angajamentul nostru în cadrul misiunii de poliţie aeriană în România”, a declarat acesta, potrivit Reuters.

Germania participă la misiunea NATO de poliţie aeriană în România cu trei avioane de vânătoare.

Conducerea  NATO a anunțat noi măsuri pentru asigurarea securității statelor din estul Europei care fac parte din alianță, la câteva ore după ce oficialii au condamnat în mod public decizia lui Vladimir Putin de a invada Ucraina.

“Acţiunile Rusiei constituie o ameninţare serioasă pentru securitatea euro-atlantică şi vor avea consecinţe geostrategice”, a transmis alianța nord-atlantică.

ADVERTISEMENT

După cum au transmis oficialii, au fost luate “măsuri adiţionale pentru a întări şi mai mult descurajarea şi apărarea pe teritoriul Alianţei”. Printre acestea se numără și creșterea prezenței militare în statele de pe flancul estic, transmit agențiile străine de presă.

“NATO va continua să ia toate măsurile necesare pentru a asigura securitatea şi apărarea tuturor Aliaţilor”, se arată într-un comunicat de presă.

ADVERTISEMENT

Deși a fost decisă o creștere a efectivelor militare ale NATO în țările de pe flancul estic, această măsură are un caracter preventiv și nu au rolul de a escalada conflictul.

“Am decis, în concordanţă cu planurile noastre defensive de apărare a tuturor aliaţilor, să luăm măsuri suplimentare pentru a întări şi mai mult descurajarea şi apărarea pe teritoriul Alianţei. Măsurile noastre sunt şi rămân preventive, proporţionale şi de non-escaladare”, mai apare în comunicatul de presă.

ADVERTISEMENT

A fost activat articolul 4 al Tratatului NATO

Pe lângă mișcările de trupe, membrii alianței au anunțat că au desfășurat consultări în baza articolului 4 al Tratatului de la Washington.

Trebuie precizat că la scurt timp după anunțul invaziei rusești pe teritoriul ucrainean, ministrul de externe, Bogdan Aurescu, a anunțat că a România a cerut activarea articolului 4, cerea fiind susținută de Polonia și statele baltice.

ADVERTISEMENT

Acest articol al Tratatului de la Washington prevede că, atunci când un stat membru al NATO consideră că independența politică sau integritatea teritoriului său național este pusă în pericol.

“Părțile vor avea consultări comune ori de câte ori vreuna dintre ele va considera că este amenințată integritatea teritorială, independența politică sau securitatea vreuneia dintre Părți”, se arată în tratatul semnat în 1949.

De asemenea, după cum transmit agențiile internaționale de presă, șefii statelor din NATO vor avea un summit prin videoconferință vineri, 25 februarie.

În timpul conferinței de presă susținută la amiază, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat că în urma ultimele evoluții ale situației din Ucraina a fost decisă activarea Planului de Apărare Colectivă.

ADVERTISEMENT