News

Război în Israel. Joe Biden anunță că se așteaptă încheierea unui acord de armistițiu. Liderul Hamas confirmă informația

Război în Israel. Grupul Hamas este pe punctul de a accepta încheierea unui acord de armistițiu pentru eliberarea ostaticilor.
21.11.2023 | 08:22
Razboi in Israel Joe Biden anunta ca se asteapta incheierea unui acord de armistitiu Liderul Hamas confirma informatia
Război în Israel. Colaj Fanatik/ Foto Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Război în Israel. Joe Biden anunță că în curând este posibil să fie încheiat un acord de armistițiu, în ciuda luptelor care încă se desfășoară în Fâșia Gaza. Președintele SUA susține că eliberarea ostaticilor „este aproape”.

Război în Israel. Se așteaptă încheierea unui acord de armistițiu

Declarația liderului american a fost făcută luni, după ce a fost întrebat dacă poate apărea un acord de eliberare a ostaticilor. Informația a fost confirmată, marți, 21 noiembrie, de liderul Hamas, Ismail Haniyeh.

ADVERTISEMENT

Mediatorii din Quatar ar fi reușit să stabilească această înțelegere între gruparea islamistă palestiniană și Israel. Inițial s-a vorbit de eliberarea a 50 de ostatici, însă deocamdată detaliile cu privire la numărul prizonierilor care vor scăpa din Gaza nu au fost confirmate.

“Mişcarea (Hamas) le-a dat răspunsul său fraţilor din Qatar şi mediatorilor. Ne apropiem de încheierea unui acord de armistiţiu”, a transmis Ismail Haniyeh, într-un mesaj pe Telegram, potrivit AFP.

ADVERTISEMENT

Cel mai probabil, eliberarea oamenilor capturați de Hamas se va produce eșalonat, potrivit presei din Israel, în schimbul unei încetări temporare a focului. Amintim că 28 de copii născuți prematur au fost evacuați din spitalul al-Shifa din Gaza și transportați în Egipt.

De asemenea, senatorul american Jeff Merkley a făcut un apel necondiționat pentru încetarea focului în Gaza. „Fac un apel la încetarea focului – încetarea ostilităților de ambele părți.

ADVERTISEMENT

Încetarea focului și negocierile care urmează trebuie să îndeplinească alte obiective esențiale, inclusiv eliberarea tuturor ostaticilor și un aflux masiv de ajutor umanitar”, a transmis Merkley.

Forțele israeliene continuă ofensiva în Gaza

Pe de altă parte, Israelul și-a continuat ofensiva în nordul Fâșiei Gaza. A fost vizat spitalul indonezian, aici unde circa 200 de pacienți au fost evacuați. 12 persoane au fost ucise aici, în timpul atacurilor din noaptea de duminică, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza.

ADVERTISEMENT

În urma acestor bombardamente, șeful Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a spus că este îngrozit. De altfel, 17 palestinieni au murit după atacuri în tabăra Nuseirat din Gaza – Wafa, în cursul nopții de luni.

 

 

 

 

ADVERTISEMENT
Tags: