News

Război în Israel. Forțele israeliene au intrat în spitalul Al-Shifa din Gaza. OMS a pierdut contactul cu medicii dinăuntru. Update

Război în Israel. În noaptea de marți spre miercuri, forțele israeliene au intrat în spitalul Al-Shifa din Gaza. SUA fac un apel la IDF pentru protejarea pacienților.
15.11.2023 | 17:01
Razboi in Israel Fortele israeliene au intrat in spitalul AlShifa din Gaza OMS a pierdut contactul cu medicii dinauntru Update
Război în Israel. Forțele israeliene au intrat în spitalul Al-Shifa din Gaza. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
15-11-2023
15:07

Armata israeliană susţine că a găsit arme şi infrastructură teroristă în spital

Soldații israelieni au găsit arme și „infrastructură teroristă” într-un raid asupra Spitalului Al Shifa, din Fâșia Gaza, a declarat miercuri un înalt oficial militar. Acesta le-a declarat reporterilor că nu au existat lupte în complexul spitalicesc și nici tensiuni cu personalul medical sau cu pacienții internaţi.

“Soldații IDF au găsit deja arme și alte infrastructuri teroriste. În ultima oră, am văzut dovezi concrete că Hamas a folosit Spitalul Al Shifa ca sediu terorist”, a spus oficialul, care a dorit să rămână anonim.

El nu a precizat în ce parte a spitalului au percheziţionat militarii sau ce anume au găsit, dar a spus că probele vor fi prezentate ulterior. “Aceasta este o operațiune foarte precisă și țintită. Forțele noastre se află într-o anumită parte a complexului foarte mare de spitale Shifa”, a adăugat el.

Un alt oficial al armatei a declarat că patru militanți Hamas au fost uciși în lupte în afara spitalului, în timp ce soldații încercau să intre în complex.

15-11-2023
10:53

OMS a pierdut contactul cu medicii din Spitalul Al Shifa

Șeful Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a declarat miercuri că organizația a pierdut contactul cu personalul medical de la Spitalul Al Shifa, din Gaza, după ce forțele israeliene au lansat o „operațiune direcționată” în interiorul unității. „Rapoartele privind incursiunea militară în Spitalul Al Shifa sunt profund îngrijorătoare”, a scris directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, pe rețelele de socializare.

“Am pierdut din nou contactul cu personalul medical de la spital. Suntem extrem de îngrijorați pentru siguranța acestora și a pacienților”, a adăugat el.

Martin Griffiths, șeful operațiunilor umanitare ONU, a criticat la rândul său incursiunea forțelor israeliene în complexul spitalicesc Al Shifa: “Sunt îngrozit de rapoartele raidurilor militare la spitalul Al Shifa din Gaza. Protecția nou-născuților, pacienților, personalului medical și a tuturor civililor trebuie să aibă prioritate față de orice altceva. Spitalele nu sunt câmpuri de luptă”, a scris el pe rețelele de socializare.

Război în Israel. Inevitabilul s-a produs, iar forțele israeliene au intrat, în această noapte, în spitalul Al-Shifa din Fâșia Gaza. IDF a declarat în dese rânduri că teroriștii Hamas folosesc cel mai mare spital din enclava palestiniană ca un veritabil cartier general.

Război în Israel. Forțele israeliene au intrat în spitalul Al-Shifa din Gaza

Într-un comunicat de presă emis miercuri dimineață, armata israeliană a declarat că forţele sale desfăşoară o operaţiune împotriva Hamas în cel mai mare spital din Gaza, Al-Shifa, informează Times of Israel.

ADVERTISEMENT

”Forțele IDF desfășoară o operațiune precisă și țintită împotriva Hamas într-o zonă specifică din Spitalul Shifa, pe baza serviciilor de informații și a unei necesități operaționale. IDF desfășoară o operațiune la sol în Gaza pentru a învinge Hamas și pentru a ne salva ostaticii. Israelul este în război cu Hamas, nu cu civilii din Gaza.

Forțele IDF includ echipe medicale și vorbitori de arabă, care au urmat un antrenament specific pentru a se pregăti pentru acest mediu complex și sensibil, cu intenția ca civilii folosiți de Hamas ca scuturi umane să nu pățească niciun rău.

ADVERTISEMENT

Facem apel public la toți teroriștii Hamas prezenți în spital să se predea”, se spune în declarația IDF. În ultimele săptămâni, Tel Aviv-ul a avertizat public în repetate rânduri că utilizarea militară de către Hamas a spitalului Shifa pune în pericol statutul său protejat în temeiul dreptului internațional și a dat timp suficient pentru a opri acest abuz ilegal asupra spitalului.

SUA, apel la IDF: ”Pacienții trebuie protejați”

După ce IDF a anunțat că forțele sale au luat cu asalt spitalul din Gaza City, Casa Albă a cerut oficial ca pacienții ”să fie protejați” în timpul raidului Israelului asupra spitalului Al Shifa.

ADVERTISEMENT

Nu susținem lovirea unui spital din aer și nu vrem să vedem o luptă într-un spital în care oameni nevinovați, oameni neajutorați, oameni bolnavi care încearcă să obțină îngrijiri medicale pe care le merită sunt prinși în focul încrucișat”, spune un purtător al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe.

În replică, forțele israeliene spun că operațiunea lor este direcționată către o ”locație specifică” din cadrul complexului. Casa Albă a anunțat, într-un comunicat, că Joe Biden și Benjamin Netanyahu au purtat marți o nouă rundă de discuții.

ADVERTISEMENT

Hamas acuză SUA că e responsabilă de operațiunea IDF la spitalul Al-Shifa

În ciuda apelului de la Washington, gruparea teroristă Hamas l-a acuzat miercuri pe preşedintele american Joe Biden că este “în întregime responsabil” pentru operaţiunea israeliană în desfăşurare la spitalul Al-Shifa din Gaza.

”Considerăm ocupaţia (israeliană) şi pe preşedintele Biden pe deplin responsabili pentru atacul asupra complexului medical Al-Shifa de către armata israeliană”, a declarat Hamas într-un comunicat în limba arabă.

ADVERTISEMENT