LIVE Actualizat 14-07-2022
20:35

Război în Ucraina, ziua 141. Armata rusă a bombardat Vinița, oraș situat în centrul țării. Kuleba promite că rușii vor plăti pentru ”fiecare picătură de sânge”

S-au împlinit 141 de zile de la invazia Rusiei în Ucraina, moment în care Ucraina se pregătește de contraofensiva din sudul țării, cu 1 milion de soldați. Vladimir Putin nu pare impresionat.
14.07.2022 | 05:30
Razboi in Ucraina ziua 141 Armata rusa a bombardat Vinita oras situat in centrul tarii Kuleba promite ca rusii vor plati pentru fiecare picatura de sange
Războiul din Ucraina a ajuns în ziua 141. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT
14-07-2022
20:35

Bilanțul morților de la Vinița crește la 23

Autoritățile din Ucraina au anunțat că 23 de oameni au murit în urma atacului cu rachete asupra orașului Vinița. Zeci de persoane sunt în stare gravă la spital, aproape 40, astfel că numărul deceselor poate crește.

Între timp, Ucraina încearcă să distrugă tot mai multe depozite de muniție din sudul țării pentru a pregăti o contraofensivă care să elibereze litoralul Mării Negre.

Potrivit ucrainenilor, 44 de localități din zona Herson au fost eliberate de sub ruși în ultimele săptămâni, însă toate sunt sate sau comune, nefiind vorba de orașe importante. Numărul acestora poate crește în fiecare zi, potrivit experților militari.

14-07-2022
16:43

Kuleba le transmite rușilor că nu vor scăpa de judecată

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a transmis un mesaj clar tuturor soldaților ruși, după atacurile cu rachete din ultimele zile.

”Criminalii de război vor plăti pentru fiecare picătură de sânge şi lacrimă ucraineană”, a anunțat Kuleba, după ce 20 de oameni și-au pierdut viața în Vinița.

Atacul a venit în timp ce la Haga se întâlneau autoritățile judiciare din întreaga Europă, pentru a coordona investigarea atrocităților comise de ruși în Ucraina. ”Conferinţa a început când Rusia „comite o altă crimă de război”, a transmis Kuleba pe Twitter.

14-07-2022
13:28

Rușii au omorât 20 de persoane în Vinița

Rusia a atacat cu rachete centrul orașului Vinița, oraș aflat în centrul țării. Potrivit presei din Ucraina au murit 20 de persoane și 90 au fost rănite în aceste atacuri.

Rușii ar fi lovit cu rachete, lansate inclusiv de pe submarin, un centru comercial din oraș și o maternitate. Apărarea antiaeriană ucraineană a reușit să doboare două rachete rusești, care urmau să lovească, la rândul lor, centrul orașului.

Bilanțul morților și răniților poate să crească pentru că operațiunea de salvare este momentan în desfășurare, potrivit presei locale.

14-07-2022
11:09

Crește numărul morților în urma atacului de la Vinița

Trei rachete rusești au fost trase asupra unor clădiri din Vinița, în centrul Ucrainei, potrivit oficialilor ucraineni. Cel puțin 12 persoane, inclusiv un copil, au fost ucise.

Potrivit CNN, informațiile au fost confirmate de Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență din Ucraina. “90 de salvatori, precum și dresori de câini și psihologi, lucrează la locul teribilei tragedii.”

 

Kyrylo Tymoshenko, adjunctul șefului președinției Ucrainei, a calificat atacul drept “o altă crimă a ocupanților în orașul nostru pașnic“. Vinița nu a mai fost ținta niciunui atac rusesc anterior.

14-07-2022
10:38

Rachetele rușilor au lovit orașele Nikolaev și Vinița

Autoritățile ucrainene au transmis că opt persoane au fost ucise și alte opt au fost rănite joi în orașul Vinița, ca urmare a unui atac cu rachete lansate de armata rusă. Urbea situată în centrul Ucrainei a fost lovită de trei rachete.

Bombardamentul a avariat o clădire de birouri din centrul orașului, dar și clădirile rezidențiale din apropiere. Vinița se află la 216 kilometri distanță de orașul Soroca, din Republica Moldova.

În același context, ucrainenii au anunțat că forţele ruse au lansat în zorii zilei de joi peste zece atacuri cu rachete asupra oraşului Nikolaev.

Șefa centrului de presă al Forţelor de apărare ucrainene din sudul ţării, Natalia Gumeniuk, citată de agenţiile de presă Unian şi Ukrinform, a declarat:

În zori, a fost bombardat intens Nikolaev. Peste 10 lovituri de rachete cu proiectile modificate au fost trase din sisteme de rachete sol-aer S-300, care au avut o putere de explozie mai mare.” Au fost atinse două instituţii de învăţământ și un depou de troleibuze, dar nu se ştie dacă atacuri au provocat victime.

În noptea de miercuri spre joi a fost bombardat şi districtul Baştanka din regiunea Nikolaev. Acolo au fost distruse un spital, o şcoală şi mai multe clădiri ce adăposteau instituţii de învăţământ. Din cauza acestor lovituri au fost rănite mai multe persoane.

Gumeniuk a precizat că armata rusă a lovit ţinte civile, fără absolut vreo legătură cu infrastructura militară ucraineană. La rândul său, șeful administraţiei militare regionale din Nikolaev, Vitali Kim, a declarat că nouă rachete au lovit oraşul la primele ore ale dimineții.

14-07-2022
10:22

Pro-rușii din RPD caută ”un loc pentru execuţia” britanicilor Aiden Aslin şi Shaun Pinner

Vești îngrijorătoare pentru familiile britanicilor Aiden Aslin şi Shaun Pinner. Seperatiștii din autoproclamata Republică Populară Doneţk au anunțat că zilele celor doi sunt numărate.

Conform jurnaliștilor de la dailymail.co.uk, oficialii pro-ruşi din RPD au anunțat că în prezent ”pregătesc un loc pentru execuţia lor”. Aceștia au transmis că prizonierii britanicii vor fi ucişi prin împuşcare, fără niciun avertisment.

Mai mult, data execuţiei lor nu va fi făcută publică în avans, conform declarațiilor purtătorului de cuvânt al RPD, Denys Pushilin: ”Totul este pregătit. Nu va fi făcut public.”

În același context, un politician rus a spus că Aiden Aslin şi Shaun Pinner vor fi ucişi cu arme şi gloanţe britanice, iar la finalul execuției, familiile acestora vor primi o factură. 

Aslin şi Pinner au fost judecați recent și acuzaţi că sunt ”mercenari” veniți să lupte pe frontul din Ucraina. Pentru a-i salva, familiile celor doi au luat legătura cu Ministerul britanic de Externe și speră că ei vor fi eliberaţi în cadrul unui schimb de prizonieri.  Încă doi britanici, Dylan Healy şi Andrew Hill, încarcerați în Doneţk.

14-07-2022
07:11

Rusia a inițiat formarea unor batalioane de voluntari, care vor primi salarii medii de 6.000 de dolari

Război în Ucraina, ziua 141. Putin a ordonat formarea batalioanelor de voluntari. Se oferă primă de înrolare imediată

Think tank-ul american understandingwar.org (The Institute for the Study of War – Institutul pentru Studiul Războiului) a dezvăluit recent că administrația de la Kremlin a ordonat formarea batalioanelor de voluntari pentru a participa la invazia rusă în Ucraina.

Această măsură a fost preferată în locul declarării mobilizării parțiale sau totale. La rândul său, corespondentul rus de război și bloggerul Maksim Fomin a declarat că Rusia a început o “mobilizare voluntară“. Fiecare regiune trebuie să genereze cel puțin un batalion de voluntari și să stimuleze financiar voluntarii pentru a forma noi batalioane.

Sursele rusești au raportat că oficialii regionali recrutează bărbați în vârstă de până la 50 de ani (sau 60 de ani pentru specialități militare separate) pentru contracte de șase luni.

Sunt oferite salarii medii cuprinse între 220.000 și 350.000 de ruble pe lună (aproximativ 3.750 și 6.000 de dolari). Regiunile separatiste oferă o primă de înrolare imediată care ajunge în medie la 200.000 de ruble (aproximativ 3.400 de dolari).

Finanțarea provine din bugetul regiunii și din beneficiile sociale pentru militari și familiile acestora. Presa din Rusia a confirmat deja crearea sau desfășurarea de batalioane de voluntari în Kursk, Primorskyi Krai, Republica Bașkortostan, Republica Chuvashia, Cecenia, Republica Tatarstan, orașul Moscova, Perm, Nijni Novgorod și regiunile Orenburg la sfârșitul lunii iunie și începutul lunii iulie. Oficialii regiunii Tyumen au anunțat formarea de unități de voluntari.

14-07-2022
04:27

Volodimir Zelenski anunță că primele negocieri pentru exportul cerealelor au fost bune pentru ambele părți

Reprezentanții Ucrainei, Rusiei, Turciei şi ai Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) s-au întâlnit miercuri la Istanbul pentru a negocia pe tema exportului de cereale, iar la finalul discuțiilor au fost remarcate câteva progrese.

Întâlnirea cvadripartită dintre delegaţii s-a încheiat la Pavilionul Kalender, iar la finalul ei, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a primit vești bune.

Într-adevăr, depunem eforturi semnificative pentru a restabili aprovizionarea cu alimente pe piaţa mondială. Şi sunt recunoscător Naţiunilor Unite şi Turciei pentru eforturile lor respective.

Succesul acestei poveşti este necesar nu doar pentru statul nostru, ci şi, fără exagerare, pentru întreaga lume. Dacă este posibil să se elimine ameninţarea rusă la adresa transportului maritim în Marea Neagră, se va elimina gravitatea crizei alimentare mondiale.

Au existat unele progrese. Vom conveni asupra detaliilor cu secretarul general al ONU în zilele următoare“, a declarat Volodimir Zelenski. 

De asemenea, Ucraina cere SUA să le trimită 60 de echipamente HIMARS, pe lângă cele 9 care sunt deja deținute de Kiev. Cu toate acestea, procedura e complicată și rămâne de văzut în ce măsură Europa sau SUA mai pot ajuta Ucraina.

Războiul din Ucraina a ajuns în ziua 141

În acest sens, Consiliul Europei a decis să trimită un ajutor de 1 miliard de euro Ucrainei, însă acesta pare insuficient. Relațiile dintre Rusia și Ucraina sunt mai reci ca niciodată, negocierile de pace fiind subiect tabu în acest moment.

ADVERTISEMENT

Ministrul de externe ucrainean Dmitri Kuleba a anunțat sec că țara sa nu are ce negocia cu Rusia, până când zonele ocupate de ruși nu vor fi eliberate.

Obiectivul Ucrainei în acest război este de a ne elibera teritoriile și de a ne restabili integritatea teritorială și suveranitatea deplină în estul și sudul Ucrainei. Acesta este punctul final al poziției noastre de negociere”, a explicat Kuleba.

ADVERTISEMENT

Autoritățile de la Kiev au anunțat, între timp, că aproape 350 de copii au murit în războiul declanșat de Rusia. Potrivit unor surse din cadrul Procurorului General al Ucrainei, statistica include doar victimele ale căror nume au fost confirmate.

Totuși, Rusia și Ucraina negociază în Turcia modul în care vapoarele cu grâne vor putea traversa Marea Neagră pentru a preveni o foamete mondială, anunțată de experții de la ONU.

ADVERTISEMENT

Demersul diplomatic este esențial pentru a debloca porturile ucrainene, însă Kievul nu are încredere în Rusia și se teme că aceasta va încerca să atace Odesa.

De asemenea, rușii vor să controleze fiecare vas ucrainean cu grâu, pentru a evita ca aceștia să transporte arme sau alte lucruri ”interzise”.

ADVERTISEMENT

Între timp, americanii i-au egalat pe ruși la capitolul rachete supersonice, astfel că Moscova nu mai deține niciun fel de supremație în acest domeniu mult lăudat de însuși președintele Vladimir Putin.

ADVERTISEMENT