News

Război în Ucraina, ziua 183. Centrala nucleară de la Zaporojie, reconectată la reţeaua electrică. Rusia își suplimentează trupele

Au trecut șase luni de război, timp în care Ucraina și-a sărbătorit independența față de URSS. Atacul devastator cu rachete prezis de SUA nu a avut loc, momentan.
25.08.2022 | 06:00
Razboi in Ucraina ziua 183 Centrala nucleara de la Zaporojie reconectata la reteaua electrica Rusia isi suplimenteaza trupele
Tren atacat cu rachete de ruși. Foto: Twitter
ADVERTISEMENT
25-08-2022
17:41

Rusia, acuzată că a creat un ”risc serios de incident nuclear”

Americanii se plâng că rușii au fost aproape să creeze o eliberare periculoasă de radiații care ar afecta milioane de oameni.

Bonnie Jenkins, subsecretarul de stat pentru controlul armelor și securitate internațională din SUA, îi acuză pe ruși că au creat un ”risc serios de incident nuclear”.

Rusia a creat un risc serios de incident nuclear, o eliberare periculoasă de radiații care ar putea amenința nu numai populația și mediul din Ucraina, ci ar putea afecta și țările vecine și întreaga comunitate internațională”, a punctat Jenkins.

Jenkins a precizat că vizita oficialilor Agenției Internaționale pentru Energie Atomică la centrala nucleară de la Zaporojie e iminentă. Totodată, americanii au cerut rușilor să se retragă de la centrală, acolo unde au transformat platforma într-o adevărată bază militară.

25-08-2022
15:40

Alimentarea cu energie electrică a centralei nucleare de la Zaporojie, restabilită

Guvernatorul regiunii Zaporojie, Ievhen Baliţkii, anunță că alimentarea cu energie electrică a tuturor oraşelor şi cartierelor din regiunea Zaporojie, inclusiv a centralei, a fost restabilită.

Guvernatorul dă vina pentru pana de curent pe atacurile ucrainene din zonă.

”În urma unui atac al formaţiunilor armate ale Ucrainei asupra liniilor electrice din zona centralei Zaporojie, teritoriul zonei de securitate a liniei aeriene de 750 kV a luat foc”, a explicat Baliţkii.

”Imediat după stingerea incendiului, o unitate a fost pusă în funcţiune. Se lucrează la restabilirea alimentării cu energie electrică a regiunii şi lansarea celei de-a doua unităţi electrice”, a mai spus acesta.

25-08-2022
14:40

Energoatom: Centrala nucleară de la Zaporojie, deconectată de la reţeaua electrică pentru prima dată în istoria sa

Centrala nucleară de la Zaporojie, care este cea mai mare din Europa, este deconectată de la reţeaua electrică după deteriorarea liniilor de comunicaţie, a anunţat Energoatom, agenţia nucleară ucraineană.

Potrivit sursei citate, incendiile din zona centralei au provocat de două ori deconectarea ultimei linii de comunicaţii care conectează unitatea la reţeaua electrică. 

”Alte trei linii de comunicaţie au fost afectate anterior în timpul atacurilor teroriste ruseşti. Sunt în curs de desfăşurare operaţiuni pentru conectarea unui reactor la reţea””, explică Energoatom.

Rusia şi Ucraina s-au acuzat reciproc că au bombardat zona unde se află centrală nucleară Zaporojie, care are şase reactoare cu o capacitate totală de 6.000 de megawaţi şi este ocupată din martie de trupele ruse.

25-08-2022
12:46

Vladimir Putin a semnat decretul. Armata Rusiei va fi formată din peste două milioane de oameni

Vladimir Putin a semnat decretul datorită căruia armata Rusiei va deveni și mai mare de la 1 ianuarie 2023. Conform Reuters, care a citat RIA Novosti, dimensiunea forțelor armate ale Rusiei va crește de la 1,9 la 2,04 milioane de oameni.

Cifra include o creștere de 137.000 de persoane. În urma acestui anunț au apărut și câteva comentarii ironice pe Twitter. Într-unul dintre ele, o persoană a scris următorul mesaj:

Se pare că Putin pierde soldați și semnează un decret pentru a crește numărul de soldați la 137.000. Se pare că Ucraina 🇺🇦🇦 îi dă o lovitură dură.”

25-08-2022
08:27

SUA vor furniza Ucrainei sisteme aeriene fără pilot la bord pentru a doborî rachetele rușilor

SUA vor furniza Ucrainei sistemul aerian fără pilot VAMPIRE, sau sistemul de contra-drone VAMPIRE, care folosește “rachete mici, în esență, pentru a doborî rachete de pe cer“. Anunțul îi aparține subsecretarului pentru politici al Departamentului Apărării, dr. Colin Kahl.

Sistemele VAMPIRE sunt incluse în cel mai recent pachet de asistență de securitate al SUA pentru Ucraina, în valoare de 3 miliarde de dolari. SUA continuă să “instruiască forțele ucrainene cu privire la toate sistemele” pe care SUA și aliații din NATO le furnizează, a declarat Kahl. Această instruire a avut loc pe “bază de rotație“, a adăugat el, conform CNN.

În ceea ce privește instruirea pe sistemele incluse în cel mai recent pachet de asistență pentru securitate, Kahl consideră că există “timp pentru a-i instrui pe ucraineni pe orice sistem cu care nu sunt familiarizați“.

 

25-08-2022
08:26

Rușii au fost acuzați că ar fi ucis 3 persoane și ar fi reținut zeci de muncitori de la centrala nucleară Zaporojie

Comisarul ucrainean pentru drepturile omului, Dmytro Lubinets, a acuzat armata rusă că a ucis trei lucrători ai centralei nucleare Zaporojie și a reținut alți 26 de muncitori în timpul ocupării instalației.

Potrivit lui Lubinets, cei trei muncitori au fost uciși în urma luptelor sau a bombardamentelor, în timp ce Rusia îi acuză pe deținuți că “au transmis informații despre mișcarea și localizarea echipamentelor militare rusești” în regiune.

Aceasta este centrala nucleară ucraineană unde lucrează ingineri nucleari ucraineni, care sunt liberi să comunice cu oricine poate asigura păstrarea integrității centralei nucleare. Zeci de persoane au fost răpite“, a declarat Lubinets, adăugând că soarta lor rămâne necunoscută.

În acest context, președintele american Joe Biden și liderii occidentali au subliniat necesitatea ca organismul de supraveghere nucleară al Națiunilor Unite să viziteze centrala din sud-estul Ucrainei, unde bombardamentele au stârnit temeri privind un dezastru.

Kievul și Moscova au lansat o avalanșă de acuzații reciproce cu privire la securitatea și acțiunile militare la și în jurul centralei, cel mai mare complex nuclear din Europa. Dar lipsa accesului independent la centrală, care este ocupată de forțele rusești din martie, face imposibilă verificarea, potrivit CNN.

Lubinets a cerut, de asemenea, ca ONU și Agenția Internaționale pentru Energie Atomică să accelereze stabilirea zonei demilitarizate în jurul centralei și să adauge protecții pentru personalul său, astfel încât să fie asigurată întreținerea instalației.

25-08-2022
08:23

Rușii au atacat cu rachete localitățile din apropierea capitalei Kiev și au lovit puternic o gară din regiunea Dnipropetrovsk

Potrivit oficialilor ucraineni preluați de CNN, bilanțul victimelor atacului rusesc de miercuri asupra unei gări din regiunea ucraineană Dnipropetrovsk a crescut la 25 de morți. Adjunctul șefului biroului președintelui, Kyrylo Timoșenko, a declarat că operațiunile de căutare și salvare au fost finalizate în gara din satul Ceaplîne.

Douăzeci și cinci de persoane au murit, inclusiv doi copii, 31 de persoane au fost rănite din cauza bombardamentelor asupra sectorului rezidențial și a gării. Un băiat de 11 ani a murit sub dărâmăturile unei case; un copil de 6 ani a murit în incendiul unei mașini în apropierea gării“, a declarat Timoșenko.

În contextul în care a fost miercuri a fost marcată Ziua Independenței Ucrainei, oficialii ucraineni au declarat că au fost înregistrate mai multe atacuri cu rachete, obuze și bombe lansate de forțele ruse. Consilierul ministrului ucrainean al Apărării (Oleksii Reznikov), Iuri Sak, a declarat pentru CNN că Rusia a efectuat “lovituri cu rachete pe teritoriul ucrainean“:

În alte orașe importante din Ucraina, chiar și în cele care sunt departe de câmpul de luptă, au avut loc explozii, au avut loc lovituri cu rachete.” În plus, armata ucraineană a raportat un atac cu rachete rusești în apropierea capitalei Kiev.

Două rachete rusești au lovit comunități din apropierea capitalei în noaptea de miercuri spre joi, potrivit declarațiilor consemnate de Oleksiy Kuleba, șeful administrației regionale de stat din Kiev:

În timpul nopții, inamicul a lansat un atac cu rachete asupra uneia dintre comunitățile din districtul Vyshhorod. Au fost înregistrate două lovituri” Nu au fost raportate persoane rănite sau distrugeri ale infrastructurii. Kuleba a precizat că o evaluare a zonelor afectate continuă și că alte explozii auzite de localnici provin de la apărarea aeriană a Ucrainei.

Fără prea mari festivități, ucrainenii au sărbătorit Ziua Independenței față de URSS, fiind vizitați inclusiv de Boris Johnson, momentan premier al Marii Britanii.

Război în Ucraina, ziua 183. Ajutor primit din Occident pentru Kiev

De altfel, Johnson a trimis un mesaj de susținere poporului ucrainean, pe lângă cele 200 de drone care vor fi donate de Marea Britanie pentru a susține efortul de război ucrainean.

ADVERTISEMENT

”Ceea ce se întâmplă în Ucraina contează pentru noi toți. De aceea sunt astăzi la Kiev… Cred că Ucraina poate și va câștiga acest război.

De aceea sunt astăzi aici pentru a transmite mesajul că Regatul Unit este cu voi și vă va fi alături în zilele și lunile următoare, iar voi puteți și veți câștiga”, a transmis Boris.

ADVERTISEMENT

Americanii au anunțat și ei un ajutor de aproape 3 miliarde de dolari, totul pentru a învinge Rusia cât mai repede.

“Sunt mândru să anunț cea mai mare tranșă de asistență pentru securitate de până acum: aproximativ 2,98 miliarde de dolari în arme și echipamente care vor fi furnizate prin intermediul Inițiativei de asistență pentru securitatea Ucrainei.

ADVERTISEMENT

Acest lucru va permite Ucrainei să achiziționeze sisteme de apărare aeriană, sisteme de artilerie și muniții, sisteme aeriene fără pilot la bord și radare pentru a se asigura că poate continua să se apere pe termen lung“, a declarat Joe Biden.

Rușii nu s-au abținut să omoare civili nevinovați și au lovit cu rachete un tren din estul Ucrainei, omorând 15 oameni și rănind alți 50. ”Patru vagoane de pasageri sunt acum în flăcări. Până acum, cel puţin 15 persoane au fost ucise şi aproximativ 50 de persoane au fost rănite. Salvatorii lucrează, dar, din păcate, bilanțul victimelor ar putea crește”, a transmis președintele Ucrainean Volodimir Zelenski.

ADVERTISEMENT

Rusia e incapabilă să mai poarte un război tradițional, pentru că și-a pierdut deja 80.000 de combatanți, potrivit serviciilor secrete britanice. În aceste condiții, rachetele de slabă calitate rămân ultimul resort al Moscovei.

”Am vorbit cu șefii mei de informații în această dimineață, înainte de a veni, știți, avansul Rusiei poate fi măsurat în metri pe săptămână, nu în kilometri. Se macină în mici părți ale țării în încercarea de a avansa, complet opusă operațiunii speciale de trei zile pe care a lăudat-o la începutul acestei operațiuni, acum șase luni.

Acceptăm destul de mult, acceptăm, un fel de observații cu privire la pierderile rusești care sunt, dacă combinăm morții, răniții, dezertările, peste 80.000 din forțele lor armate. Asta înseamnă 80.000 în șase luni, în comparație cu 15.000 pe care le-au pierdut într-un deceniu în Afganistan. Cred că ne aflăm într-o poziție în care Rusia se află într-o poziție foarte fragilă”, a explicat ministrul britanic al apărării, Ben Wallace.

ADVERTISEMENT