News

Război în Ucraina, ziua 612. Forțele ruse atacă pe patru direcții / Germania a livrat un nou pachet militar armatei ucrainene

Război în Ucraina, ziua 612. Forțele ruse au declanșat în ultimele ore atacuri pe mai multe direcții. Ucrainenii au respins cu succes, momentan, această ofensivă.
28.10.2023 | 06:20
Razboi in Ucraina ziua 612 Fortele ruse ataca pe patru directii  Germania a livrat un nou pachet militar armatei ucrainene
Război în Ucraina, ziua 612. Forțele ruse atacă pe patru direcții. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Frontul de război din Ucraina cunoaște noi desfășurări de forțe. Vineri, Forțele Armate ale Ucrainei (AFU) au anunțat că s-au confruntat cu atacuri ale rușilor pe mai multe direcții.

Război în Ucraina, ziua 612. Forțele ruse atacă pe patru direcții

Contraofensiva ucrainenilor pare a fi intrat în plan secund în această perioadă. În ziua anterioară, Forțele de Apărare ale Ucrainei au respins atacuri rusești în direcțiile Bahmut, Avdiivka, Marinka și Shakhtarske. De asemenea, spun ucrainenii, inamicul se regrupează în direcțiile Kupiansk și Lîman.

ADVERTISEMENT

În total, 47 de angajamente de luptă au avut loc pe front în timpul zilei de vineri, 27 octombrie, potrivit Statului Major. Situația operațională în estul și sudul Ucrainei rămâne dificilă.

În paralel, operațiunea ofensivă a Forțelor de Apărare ale Ucrainei în direcția Melitopol continuă. În direcția Bahmut, apărătorii ucraineni continuă să desfășoare acțiuni ofensive (de asalt), notează Ukrinform.net.

ADVERTISEMENT

Pe parcursul zilei, aviația ucraineană a lansat cinci lovituri asupra personalului inamic, a grupurilor de arme și echipamente militare și încă patru  asupra sistemelor de rachete antiaeriene.

Unitățile de rachete au lovit patru grupuri de personal, arme și echipamente militare, opt sisteme de artilerie, două depozite de muniții și trei sisteme de apărare aeriană.

ADVERTISEMENT

În replică, armata rusă a lansat șase lovituri cu rachete, opt lovituri aeriene, 27 de atacuri MLRS asupra pozițiilor trupelor ucrainene și așezărilor populate. Mai mulți civili au fost uciși și răniți. S-au raportat și clădiri rezidențiale private și alte obiecte de infrastructură civilă distruse și avariate.

Germania a livrat un nou pachet militar armatei ucrainene

Vineri, în Ucraina a ajuns un ajutor militar important din Germania. Lista echipamentelor include un sistem de apărare aeriană IRIS-T SLM (două au fost deja transferate) și rachete pentru acestea, precum și muniție pentru sistemele de rachete cu lansare multiplă MARS II.

ADVERTISEMENT

Pachetul mai include și patru transportoare blindate de personal, un radar de supraveghere aeriană TRML-4D (Forțele armate ucrainene au acum patru din Germania), opt drone de recunoaștere VECTOR (124 au fost livrate anterior), patru radare de supraveghere la sol GO12 (28 au fost livrate anterior) și cinci drone de suprafață (10 au fost livrate anterior).

UE își reafirmă sprijinul pentru statul ucrainean

Ucraina a primit, vineri, vești excelente de la Bruxelles. Liderii statelor UE, reuniţi joi şi vineri la un summit european, s-au angajat să continue furnizarea de arme şi muniţii Ucrainei.

Într-o declarație comună, UE promite Ucrainei livrarea unor generatoare electrice suplimentare şi staţii mobile de încălzire. Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a propus mobilizarea a încă 20 de miliarde de euro pentru ajutorul militar destinat Ucrainei pentru perioada 2024-2027. Acesta este separat de ajutorul financiar suplimentar de 50 de miliarde de euro cerut de Comisia Europeană pentru Ucraina şi discutat de liderii europeni la summit.

ADVERTISEMENT