News

Război în Ucraina, ziua 586. Toate cele 27 de state membre UE au trimis oficiali la Kiev / Cum va fi afectat ajutorul dat Ucrainei

Război în Ucraina, ziua 586. Uniunea Europeană va spori ajutorul pentru Kiev. Au fost noi atacuri în regiunile Donețk și Herson.
02.10.2023 | 15:42
Razboi in Ucraina ziua 586 Toate cele 27 de state membre UE au trimis oficiali la Kiev  Cum va fi afectat ajutorul dat Ucrainei
Război în Ucraina, ziua 586. Colaj Fanatik/ Foto Hepta.ro
ADVERTISEMENT
02-10-2023
12:47

Toate cele 27 de state membre UE au trimis oficiali la Kiev

Toate cele 27 de state membre UE au trimis oficiali la Kiev, dar doar 23 de miniștri de externe sunt prezenți acolo, conform CNN.  Patru țări au trimis în schimb alți oficiali guvernamentali, potrivit sursei citate.

Reprezentanții celor 27 de țări s-au reunit la Kiev pentru a-și reafirma sprijinul, cu toate că situația a devenit complicată în SUA și Slovacia. Miniștrii de externe din următoarele țări se află la Kiev: Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Lituania, Luxemburg, Malta, Țările de Jos, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia și Spania.

De asemenea, secretarii de stat din Letonia și Suedia se află în capitala Ucrainei, în timp ce Polonia e reprezentantă de un ministru adjunct, în timp ce Ungaria e reprezentată de un secretar de stat adjunct.

Război în Ucraina, ziua 586. Josep Borrell, șeful diplomației europene, a transmis, în cadrul unei vizite la Kiev care a avut loc duminică, faptul că Uniunea Europeană va spori ajutorul acordat Ucrainei, conform Reuters.

Război în Ucraina, ziua 586. UE va spori ajutorul pentru Kiev

Înaltul Reprezentant al UE a precizat că Ucraina, țara atacată de Rusia, are nevoie de un ajutor militar suplimentar. În acest context, Borrell a transmis că va beneficia de ajutor continuu din partea țărilor membre UE.

ADVERTISEMENT

Declarațiile au fost făcute într-o conferință de presă, organizată la Kiev, acolo unde Josep Borrell s-a întâlnit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și cu ministrul apărării Rustem Umerov.

“Vom vedea ce se va întâmpla în SUA, dar, în ce ne priveşte, noi vom continua sprijinul şi îl vom spori. Pregătim angajamente de securitate pe termen lung pentru Ucraina”, a transmis Borrell.

ADVERTISEMENT

Ulterior, ministrul apărării a anunțat pe platforma X ce a discutat cu șeful diplomației europene. El a menționat că întâlnire a reprezentat „un punct de plecare pentru o excelentă cooperare”.

Rustem Umerov a menționat că ajutorul militar venit din partea UE pentru Ucraina se referă la „artileria și muniția, apărarea antiaeriană, programele de asistență EW și pe termen lung, antrenamentele și relocarea industriei de apărare”.

ADVERTISEMENT

Noi atacuri lansate de ruși în Donețk și Herson

Duminică, 1 octombrie, rușii au lansat noi lovituri în Donețk și Herson. În prima regiune, un fotograf ucrainean a fost ucis în urma atacului. Totodată, o dronă a lovit o zonă rezidențială din Herson.

Aici a izbucnit un incendiu puternic, iar o mamă și trei copii au rămas blocați într-o clădire. Din fericire, intervenția salvatorilor ucraineni a fost rapidă, iar familia a fost scoasă dintre flăcările imense.

ADVERTISEMENT

„În urma unui atac inamic, a izbucnit un incendiu. Patru persoane au fost prinse în incendiu. Aceștia erau o mamă și trei copii, de 3 și 5 ani, precum și un copil de 4 luni”, a anunțat președintele administrației militare regionale, Alexander Prokudin.

 

ADVERTISEMENT