News

Război în Ucraina, ziua 780. Olanda promite un ajutor de 1 miliard de euro pentru Kiev / Părți din teritoriul ucrainean, fără energie

Război în Ucraina, ziua 780. Premierul Olandei, Mark Rutte, promite un ajutor suplimentar de un miliard de euro pentru armata ucraineană.
13.04.2024 | 06:20
Razboi in Ucraina ziua 780 Olanda promite un ajutor de 1 miliard de euro pentru Kiev  Parti din teritoriul ucrainean fara energie
Război în Ucraina, ziua 780. Olanda promite un ajutor de 1 miliard de euro pentru Kiev. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Război în Ucraina, ziua 780. Într-un moment extrem de dificil pentru armata ucraineană, greu lovită de criza de muniție și de pierderile de pe front, Olanda promite un ajutor de 1 miliard de euro.

Război în Ucraina, ziua 780. Olanda promite un ajutor de 1 miliard de euro pentru Kiev

Mark Rutte, premier al Olandei și favorit la funcția de Secretar General al NATO după plecarea lui Jens Stoltenberg, a promis vineri un ajutor suplimentar de un miliard de euro pentru Ucraina ”devastată zilnic de invazia rusă”, relatează Sky News.

ADVERTISEMENT

Țara noastră va debloca anul acesta un miliard de euro suplimentar pentru sprijinul militar al Ucrainei. Suma se adaugă celor două miliarde de euro deja convenite”, a anunţat Mark Rutte pe reţeaua socială X.

S-a decis, de asemenea, deblocarea a trei miliarde de euro pentru sprijin militar pentru anul viitor”, a adăugat premierul olandez, pe aceeași platformă de socializare.

ADVERTISEMENT

Oficialul batav spune că victoria ucrainenilor contra armatei lui Putin este vitală. ”Ucraina trebuie să câștige această bătălie – pentru siguranța lor și a noastră”, a spus Rutte.

Părți din teritoriul ucrainean, fără energie electrică

În noaptea de joi spre vineri, o dronă a rușilor a avariat echipamente la o substație din regiunea Dnipropetrovsk. A fost întreruptă alimentarea cu energie electrică a mai multor gospodării și consumatori individuali, a anunțat operatorul energetic ucrainean Ukrenergo pe Telegram.

ADVERTISEMENT

Acest atac a avut loc după ce rachete și drone rusești au distrus joi o mare centrală electrică în apropiere de Kiev și au lovit instalații electrice în mai multe regiuni din Ucraina. Rușii au distrus și centrala termică pe bază de cărbune Trypilska din apropierea capitalei.

Cei de la Ukrenergo au spus că circa 400 de localități au rămas fără energie electrică vineri dimineață, cu o pană de curent în oblasturile Dnipropetrovsk, Donețk, Sumî, Harkov și Herson.

ADVERTISEMENT

Dictatorul rus, Vladimir Putin, a spus că atacurile au fost un răspuns la atacurile ucrainene care au vizat rafinăriile de petrol rusești. În Harkov, au avut loc cel puțin alte 10 lovituri asupra infrastructurii energetice.

Ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a declarat că peste 200.000 de oameni din regiune sunt fără energie electrică. Herman Halushchenko, ministrul energiei, a declarat că a fost ”un atac cu rachete la scară largă, enorm, care a afectat foarte grav sectorul nostru energetic”.

ADVERTISEMENT