News

Război în Ucraina, ziua 779. Putin spune că obiectivul de „a demilitariza” Ucraina continuă

Război în Ucraina, ziua 779. Putin susține că bombardamentele asupra sistemului energetic vizează „demilitarizarea” Ucrainei
12.04.2024 | 06:00
Razboi in Ucraina ziua 779 Putin spune ca obiectivul de a demilitariza Ucraina continua
Război în Ucraina, ziua 779. Putin își continuă planurile pentru demilitarizarea Ucrainei prin atacuri la sistemul energetic. Sursa foto: Colaj Fanatik / Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Război în Ucraina, ziua 779. Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat joi că atacurile mortale asupra reţelei energetice din Ucraina, care au provocat întreruperi semnificative de curent, sunt în conformitate cu obiectivul Kremlinului de “a demilitariza” Ucraina, conform AFP, citat de Agerpres.

Război în Ucraina, ziua 779. Putin: „Demilitarizarea” Ucrainei continuă

El a menţionat că aceste atacuri au fost efectuate cu scopul de a influenţa industria militară din Ucraina. Putin a făcut aceste declaraţii în timpul unei întâlniri cu preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, la Kremlin.

ADVERTISEMENT

Totodată, Putin a justificat aceste bombardamente ca un răspuns la atacurile recente ale Ucrainei asupra infrastructurii energetice din Rusia, în special asupra rafinăriilor.

„Pornim de la principiul că în acest mod avem o influenţă asupra complexului militar-industrial al Ucrainei”, a spus președintele Rusiei, Vladimir Putin.

ADVERTISEMENT

„Am observat recent o serie de lovituri asupra siturile noastre energetice şi am fost obligaţi să răspundem”, a mai spus el.

Reţeaua electrică ucraineană atacată masiv

El a subliniat că, în timpul iernii trecute, armata rusă a evitat lovirea instalaţiilor electrice ucrainene din motive umanitare, pentru a nu afecta infrastructurile sociale şi spitalele. Cu toate acestea, atacurile ruse au lăsat mii de persoane în frig şi întuneric pentru perioade îndelungate în iarna 2022-2023.

ADVERTISEMENT

În această iarnă, reţeaua electrică ucraineană a fost mai puţin vizată până în luna martie, dar a fost din nou ţinta unui nou val de bombardamente.

Joi, aproximativ 40 de rachete şi drone ruseşti au lovit din nou reţeaua electrică ucraineană, fapt care l-a determinat pe preşedintele Volodimir Zelenski să solicite aliaţilor occidentali furnizarea cât mai rapidă posibilă a sistemelor de apărare antiaeriană pentru Ucraina.

ADVERTISEMENT

O mare termocentrală din apropiere de Kiev distrusă de armata lui Putin

Rusia a atacat joi o importantă centrală termică din apropierea Kievului, conform rapoartelor agențiilor Reuters și EFE. Atacul a afectat și alte elemente ale infrastructurii energetice, exacerbând criza energetică din Ucraina.

Compania Centrenergo, proprietara termocentralei, a anunțat că aceasta a fost distrusă în totalitate în urma atacului masiv. Termocentrala, care funcționa pe bază de cărbune, era un furnizor major de energie electrică pentru regiunile Kiev, Cerkasî și Jitomir. În plus, alte centrale electrice și infrastructuri energetice au suferit daune în cinci regiuni ale Ucrainei în timpul raidului, în care Rusia a folosit 82 de drone și rachete.

De când Rusia a reluat atacurile asupra sistemului energetic ucrainean luna trecută, Ucraina a pierdut 80% din capacitatea sa de generare a energiei termice, conform declarațiilor premierului ucrainean Denis Șmîhal.

Volodimir Zelenski a calificat bombardamentul rusesc drept un act de teroare și a cerut sprijin pentru apărare, nu discuții lungi, de la aliații occidentali.

Ministerul rus al Apărării a afirmat că raidul a vizat instalații petroliere, gaze și centrale electrice, perturbând activitatea industriei militare ucrainene și furnizarea de combustibil pentru forțele armate ucrainene.

În același timp, Serviciul Federal de Securitate al Rusiei a declarat că a respins o incursiune ucraineană pe coasta Mării Negre în regiunea Herson din sudul Ucrainei.

ADVERTISEMENT