News

Războiul ar putea duce la reapariția unei boli eradicate la noi în țară, dar încă existente în Ucraina. Persoanele nevaccinate, vulnerabile

Războiul și valul de migranți ar putea duce la reapariția unei boli eradicate la noi în țară. Explicațiile specialiștilor despre riscul revenirii poliomielitei.
08.03.2022 | 10:47
Razboiul ar putea duce la reaparitia unei boli eradicate la noi in tara dar inca existente in Ucraina Persoanele nevaccinate vulnerabile
Războiul ar putea duce la reapariția unei boli eradicate la noi în țară. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Specialiștii de la noi din țară se tem că, odată cu venirea refugiaților la noi în țară, ar putea reapărea o boală care a fost eradicată de mulți ani la noi, dar care încă există în Ucraina.

Un nou efect al războiului. România s-ar putea confrunta iarăși cu o boală eradicată, după valul de migranți

Medicul Virgil Musta este unul dintre cei care și-au exprimat îngrijorarea referitoare la reapariția poliomielitei.

ADVERTISEMENT

Acesta a transmis că există un risc real ca persoanele nevaccinate să poată lua boala.

Putem asista chiar la o nouă epidemie la noi în țară, cea de poliomielită, lucru considerat „foarte tragic” de medicul din Timișoara, deoarece această boală lasă sechele.

„Odată cu venirea persoanelor din Ucraina există riscul ca pe o populaţie nevaccinată să se declanşeze cazuri sau o epidemie de poliomielită, ceea ce ar fi foarte tragic, pentru că este o altă boală care lasă sechele importante”, susţine Virgil Musta, conform Radio Timișoara.

ADVERTISEMENT

Anunțul DSP despre o nouă boală ce ar putea crea o epidemie

De asemenea, și Direcția de Sănătate Publică Timiș a transmis un mesaj referitor la situația delicată privind „riscul de import” al unor boli, din cauza valului de persoane care fug din calea războiului din Ucraina și sosesc la noi în țară.

DSP Timiș a ținut să atragă atenția asupra faptului că e posibil să fie transmise diverse boli, fiind incluse aici difteria, poliomielita şi rujeola, mai ales că vorbim despre un flux crescut de persoane care sosesc pe teritoriul țării.

ADVERTISEMENT

„Având în vedere situaţia specială din Ucraina, inclusiv contextul epidemiologic şi existenţa unui aflux crescut de persoane pe teritoriul României, care pot fi cazate în alte locaţii decât cele organizate (tabere pentru refugiaţi, centre de imigrări) Direcția de Sănatate Publică Timiş atrage atenţia asupra existenţei riscului de import pentru diverse boli transmisibile, cu precădere difteria, poliomielita şi rujeola”, arată DSP Timiş.