News

Războiul din Ucraina îi strică lui Putin paradele de Ziua Victoriei. “Deciziile nu se iau la Kiev, ci la Washington”

Ziua Victoriei, sub tensiune la Moscova. Războiul început de Vladimir Putin în Ucraina planează asupra paradei din Piața Roșie
08.05.2023 | 13:33
Razboiul din Ucraina ii strica lui Putin paradele de Ziua Victoriei Deciziile nu se iau la Kiev ci la Washington
Sărbătoririle de Ziua Victoriei sunt așteptate să aibă loc la Moscova, dar la o scară mai mică, în timp ce mai multe orașe și regiuni au anulat deja paradele. /Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Incidentele inexplicabile, inclusiv atacul cu drone de săptămâna trecută asupra Kremlinului, subminează planul lui Vladimir Putin de a-și proiecta forța la tradiționalele parade de Ziua Victoriei, pe 9 mai, inclusiv la emblematica desfășurare militară din Piața Roșie, în Moscova.

O sărbătoare cheie pentru Vladimir Putin

Recentele ”atacuri cu drone”, pe care Moscova le atribuie Ucrainei, cu susținere din partea SUA, eclipsează celebrarea victoriei Rusiei în cel de-al Doilea Război Mondial. Preocupările de securitate ar putea umbri tradiționala Zi a Victoriei, o celebrare patriotică cheie pentru Vladimir Putin, iar atacurile cu drone au determinat mai multe regiuni rusești să reducă dimensiunea evenimentelor.

ADVERTISEMENT

Chiar și la Moscova, se pare că a existat mai puțin personal militar și mai puțin echipament militar implicat în repetițiile pentru parada din Piața Roșie. După recentul incident cu drone deasupra Kremlinului, Moscova a acuzat Kievul că a încercat să-l asasineze pe președintele rus, Vladimir Putin. Într-o declarație publicată pe site-ul său, Kremlinul a afirmat că a considerat atacul un act terorist planificat și un atentat la viața președintelui Federației Ruse.

Autoritățile de la Moscova a avut nevoie de 12 ore pentru a reacționa după ce explozia unei drone a luminat, miercurea trecută,  cupolele  complexului Kremlinului. Potrivit purtătorului de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, serviciile de securitate au avut nevoie de timp pentru a investiga incidentul. Dar, fără îndoială, și responsabilii cu imaginea Kremlinului au lucrat ore suplimentare.

ADVERTISEMENT

Incidente misterioase

În ajunul Zilei Victoriei – care sărbătorește în mod tradițional triumful sovietic asupra Germaniei naziste, dar care a devenit o manifestație emblematică pentru actualul război al Rusiei împotriva Ucrainei – linia Kremlinului rămâne aceeași: Rusia se luptă cu un dușman pe cât de puternic, pe atât de rău. Această narațiune este menită să explice lipsa de succes pe frontul de luptă după 14 luni de lupte, oferind în același timp rușilor un sentiment de siguranță că pentru ei viața va continua ca de obicei.

Dar o serie de incidente misterioase – inclusiv explozia de miercuri dimineață – dezvăluie fisuri în fațada de forță a Rusiei. Anularea unora dintre festivitățile de Ziua Victoriei este un alt semn că aparențele încep să se clatine.Kremlinul a descris în cele din urmă incursiunea de la ora 2 dimineața a două drone în complexul puternic protejat al Moscovei ca fiind o tentativă de asasinare a președintelui Putin de către ”regimul de la Kiev”.

ADVERTISEMENT

Moscova a revendicat, de asemenea, dreptul de a răspunde ”unde și când consideră necesar”. Putin nu se afla în complex în acel moment. O zi mai târziu, Moscova a adăugat SUA pe lista vinovaților pentru incident. ”Știm foarte bine că deciziile privind astfel de acțiuni, astfel de atacuri teroriste, nu se iau la Kiev, ci la Washington”, a declarat joi Peskov.

Atât Kievul, cât și Washingtonul neagă vehement orice implicare. Atacul cu dronă de miercuri a fost cel mai recent dintr-o serie de incidente inexplicabile pe teritoriul rus în ultimele luni, inclusiv un atac cu mașină capcană asupra unui scriitor ultranaționalist sâmbătă – al treilea atac împotriva unor personalități pro-război de la începutul invaziei, soldat cu doi morți. De asemenea, au existat mai multe drone prăbușite, deraierea unor trenuri de marfă și cel puțin două incendii la depozitele de combustibil din Crimeea.

ADVERTISEMENT

Mai multe întrebări decât răspunsuri

În toate aceste cazuri, Kremlinul a minimalizat știrile sau s-a ținut la distanță de evenimente. Astfel, faptul că de data aceasta a ales să publice o declarație oficială și a arătat cu degetul spre SUA, principalul său inamic, sugerează că Putin vrea ca oamenii să știe și să ia aminte. Dar cu ce efect? În mod previzibil, principalele portavoci ale Kremlinului au clamat răzbunare.

Fostul președinte rus și actualul șef al Consiliului de Securitate, Dmitri Medvedev, a cerut ”eliminarea fizică” a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski. ”Poate că acum lucrurile vor începe cu adevărat?”, a scris Margarita Simonian, redactor-șef al postului de televiziune rusesc controlat de stat RT. Dar, în afară de obișnuitele declarații belicoase, principalele programe de știri de seară din Rusia nu au difuzat scenele exploziei dronei.

Și totuși, rămân mai multe întrebări decât răspunsuri.  Kremlinul este unul dintre cele mai bine protejate situri din Rusia și s-a presupus pe scară largă că străpungerea apărării sale aeriene este aproape imposibilă. În plus, este bine cunoscut faptul că Putin își petrece cea mai mare parte a timpului în alte locații. Acest lucru a alimentat speculațiile conform cărora atacul cu dronă a fost de fapt o operațiune sub steag fals pusă în scenă de unul dintre serviciile de securitate ale Rusiei.

Posibilele motive ar putea fi o luptă internă pentru putere – oricât de mult ar fi văzute ca un monolit, serviciile de securitate sunt, de fapt, puternic divizate – sau o încercare de a descuraja Occidentul de la noi livrări de arme către Ucraina, deoarece se presupune că armele ar urma să fie folosite în atacuri pe teritoriul rusesc.

Spațiul simbolic

Dar un atac chiar deasupra centrului puterii Rusiei are o semnificație simbolică foarte mare. Chiar sub cupola Palatului Senatului, deteriorată de explozia dronei, Vladimir Putin a organizat ședința istorică cu consilierii săi de securitate care a precedat lansarea, în 2022, a invaziei sale la scară largă în Ucraina. Indiferent cine se află în spatele incursiunii cu drone, este mai puțin probabil ca aceasta să producă un efect de raliere în jurul drapelului lui Putin decât să ridice semne de întrebare cu privire la sistemul de apărare al Kremlinului.

Se fac deja comparații cu momentul în care germanul Mathias Rust, în vârstă de 19 ani, a aterizat cu un avion Cessna în apropierea Kremlinului, în timpul Războiului Rece, lăsând gură cască o întreagă țară. Faptul că a reușit să treacă granița și să intre în spațiul aerian sovietic, fără să pățească nimic, a fost o umilință cruntă pentru președintele de atunci, Mihail Gorbaciov. Ca urmare, au fost luate evident măsuri drastice în rândul personalului său de apărare, scrie Politico.

Parada „Regimentului Nemuritor”, anulată

Iar momentul incidentului de săptămâna trecută vine cum nu se poate mai prost, înainte ca Putin să își etaleze ca de obicei puterea militară cu ocazia Zilei Victoriei, pe 9 mai. Chiar și înainte de incidentul de săptămâna trecută, situația era tensionată. Evitând folosirea cuvântului ”război”, care a fost interzis, zeci de orașe rusești și-au anulat paradele militare pentru a nu ”provoca adversarul”. ”Regimentul Nemuritor”, o procesiune extrem de populară în care oamenii poartă fotografii ale celor apropiați care au luptat în cel de-al Doilea Război Mondial, a fost anulată.

Unele localități au renunțat chiar și la spectacolele de artificii. Pe de o parte, astfel de modificări ale unei sărbători naționale importante ar putea transmite mesajul că rușii sunt în război cu ”teroriștii”, așa cum spune Kremlinul. Dar este o sabie cu două tăișuri. ”În contextul actual, anularea unei parade va fi luată ca un alt semn că lucrurile merg foarte prost”, a declarat Abbas Galliamov, un fost redactor de discursuri de la Kremlin devenit analist, pentru publicația Echo Moskvy.

În timp ce evitarea adunărilor în masă în orașele din apropierea graniței Rusiei cu Ucraina ar putea părea o precauție logică, acest lucru este mai puțin evident pentru cei aflați la mii de kilometri distanță, în Siberia. Unii se întreabă cu voce tare dacă nu cumva anumite orașe nu ar putea pur și simplu să nu dispună de echipament militar pentru o paradă. Sau dacă nu cumva ar putea dori să împiedice oamenii să iasă în stradă cu fotografii ale rudelor lor care au murit în Ucraina, oferind astfel o imagine deranjantă a numărului de morți din timpul războiului din Rusia.

Tensiuni palpabile la Moscova

Deocamdată, cea mai importantă paradă militară, la Moscova, se afla în linie dreaptă. Dar tensiunea din capitală este palpabilă. Piața Roșie a fost închisă publicului timp de două săptămâni, iar străzile au fost baricadate. În urma incidentului de miercuri, primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a interzis imediat utilizarea dronelor, iar de atunci zeci de alte regiuni au urmat exemplul. Cu câteva zile înainte, moscoviții întâmpinau deja probleme cu semnalul GPS.

Multe vor depinde de Vladimir Putin. Discursul său anual de Ziua Victoriei din Piața Roșie este unul dintre puținele momente în care se știe dinainte unde se află. După breșa de securitate de miercuri, unii se întreabă dacă nu cumva acesta s-ar putea răzgândi. Dar o absență a președintelui rus din Piața Roșie nu pare să intre în calculele Kremlinului, având în vedere consecințe grele de imagine. Și totuși, întrebarea dacă este suficient de sigur pentru președinte să iasă în public în centrul Moscovei pare acum, mai mult ca oricând, mai puternică decât defilarea a mii de oameni și vehicule din Piața Roșie.

Zelenski: „Rusia va fi învinsă precum Germania nazistă”

O declarație puternică, la o dată simbolică: luni, 8 mai, de ziua victoriei Aliaților asupra Germaniei naziste și a sfârșitului celui de-al Doilea Război Mondial, președintele ucrainean Volodimir Zelensky a declarat că Rusia va fi învinsă ”în același mod” în care a fost învins nazismul în 1945. ”Tot răul din urmă pe care îl aduce Rusia modernă va fi învins în același mod în care a fost învins nazismul”, a declarat el într-o alocuțiune postată pe rețelele sale de socializare, promițând să ”elibereze” teritoriile ocupate de Moscova.

În timpul acestei luări de cuvânt, liderul ucrainean a mai spus că a decis prin decret că această dată va fi de acum înainte data ”unității istorice” a Ucrainei și a ”unității tuturor europenilor care au distrus nazismul și vor învinge rusismul”. ”Nu vom uita niciodată contribuția poporului ucrainean la victoria asupra nazismului”, a spus Zelenski. ”Și nu vom permite nimănui să mintă și să spună că victoria în acest război ar fi putut avea loc fără participarea unei alte țări sau a unui alt popor”, a adăugat el.

Președintele ucrainean a acuzat Moscova că s-a opus “idealurilor democratice” prin “agresiune și anexare, ocupație și deportare, masacru și tortură, bombardarea orașelor și incendierea satelor”. ”Nu vom pierde ceea ce am câștigat, vom recupera tot ceea ce a fost capturat de inamic”, a asigurat el în discursul de zece minute. ”Vom învinge”, a promis Zelenski în acest discurs discurs înregistrat în fața unui impunător complex memorial al celui de-al Doilea Război Mondial care domină râul Nipru, la Kiev.

Ucraina afirmă că finalizează pregătirile pentru o ofensivă majoră de recucerire a teritoriilor ocupate de Rusia în est și sud, pe lângă Crimeea anexată. În ultimele zile, atacurile cu drone ucrainene și rusești s-au intensificat, un semn, potrivit observatorilor, că asaltul Kievului este iminent.

ADVERTISEMENT