LIVE Actualizat 05-05-2023
14:49

Război în Ucraina, ziua 436. Prigojin anunţă că în 5 zile îşi retrage trupele din Bahmut / Lavrov a anunţat răspunsul Rusiei la atacul cu drone de la Kremlin

Presupusul atac cu drone de săptămâna aceasta asupra Kremlinului a oferit Moscovei ocazia de a strânge rușii în jurul președintelui Vladimir Putin.
05.05.2023 | 17:47
Razboi in Ucraina ziua 436 Prigojin anunta ca in 5 zile isi retrage trupele din Bahmut  Lavrov a anuntat raspunsul Rusiei la atacul cu drone de la Kremlin
Război în Ucraina, ziua 436. Kievul acuză. Foto: CNN
ADVERTISEMENT
05-05-2023
14:49

”Măcelarul din Mariupol” s-a alăturat Grupului Wagner

Fostul ministru adjunct al Apărării din Rusia, Mihail Mizintsev, s-a alăturat grupului de mercenari Wagner în calitate de comandant adjunct, potrivit unui blogger rus pro-război. Acesta fusese demis de Putin în urmă cu mai multe săptămâni.

Alexander Simonov a postat două videoclipuri pe Telegram în care îl arată pe Mizintsev purtând o uniformă marca Wagner și se pare că făcea un tur al orașului Bakhmut, din estul Ucrainei. Ministerul rus al Apărării a anunțat duminică că a făcut o schimbare de conducere și l-a înlocuit pe Mizintsev, care ocupa funcția de ministru adjunct al Apărării al Rusiei pentru logistică.

A fost în acest rol din septembrie 2022 și și-a dezvoltat o reputație de brutalitate pentru rolul său în asediul lui Mariupol – locul unora dintre cele mai notorii lovituri și presupuse atrocități ale invaziei, fiind botezat ”Măcelarul din Mariupol”.

05-05-2023
12:58

Ucraina ar fi doborât în premieră o rachetă hipersonică rusă

Ucraina ar fi doborât pentru prima dată o rachetă hipersonică rusă, deasupra Kievului. Portalul de știri ucrainean Defense Express a anunțat că a primit fotografii cu epava rachetei Kh-47 Kinjal care a fost trasă spre Kiev joi dimineață.

Fotografiile arată nasul rachetei fără focos. Epava arată că racheta a fost interceptată de ceva care a reușit să pătrundă în materialul gros al conului nasului, distrugând focosul în aer, mai scrie Defense Express.

Sky News nu a putut verifica autenticitatea fotografiilor publicate.

05-05-2023
11:34

Lavrov a comentat atacul cu drone asupra Kremlinului

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat vineri că atacul cu drone asupra Kremlinului a fost un „act ostil” și că Rusia va răspunde cu „acțiuni concrete”, iar Kremlinul a anunțat o reuniune a Consiliului de Securitate al Rusiei.

Rusia a acuzat miercuri Ucraina că a lansat două drone asupra Kremlinului cu scopul de a-l ucide pe preşedintele Vladimir Putin şi a declarat, la o zi după incident, că SUA s-ar afla în spatele acestui pretins atac. Ucraina a negat orice implicare în respectivul incident, iar Casa Albă a respins la “minciunile” ruseşti.

“Nu vom răspunde prin discuţii dacă a fost sau nu un ‘casus belli’. Vom răspunde cu acţiuni concrete”, a declarat Serghei Lavrov într-o conferinţă de presă ţinută în Goa, pe coasta de vest a Indiei.

“A fost în mod clar un act ostil şi este absolut evident că teroriştii de la Kiev nu ar fi putut să-l comită fără ştirea stăpânilor lor”, a declarat Lavrov. Referitor la acţiunile de represalii, ministrul rus a spus că Moscova “are multă răbdare”, evocând un proverb rusesc potrivit căruia ruşii “se înhamă greu la o treabă, dar când o fac, fac repede”.

 

05-05-2023
08:55

Prigojin anunţă că pe 10 mai trupele Wagner vor părăsi Bahmutul

Reuters a publicat un scurt videoclip cu șeful mercenarilor lui Wagner, Evgheni Prigojin, în care spune că forțele sale vor părăsi oraşul Bahmut pe data de 10 mai.

Anterior, Prigojin a mai publicat un videoclip în care critica cu furie autoritățile ruse pentru lipsa de sprijin acordată forțele Wagner.

Declaraţiile lui Prigojin trebuie însă privite cu scepticim, el obișnuind să facă declarații dramatice şi sforăitoare pe care apoi le-a retractat. Nu mai departe de săptămâna trecută el s-a oferit să suspende focul de artilerie asupra forțelor ucrainene din Bahmutul asediat, pentru ca ulterior să revină şi să spună că este o glumă.

Oficialii ucraineni au avertizat că atacurile ar putea fi exploatate de Rusia pentru a lansa atacuri și mai dure asupra ucrainenilor, iar forțele lui Putin au declanșat deja cele mai grave atacuri asupra Kievului din ultimul, potrivit armatei ucrainene.

Război în Ucraina, ziua 436. Kievul acuză

De-a lungul istoriei sale, Rusia – și Uniunea Sovietică înaintea ei – a folosit operațiuni de tip ”steagul fals”, desfășurând acțiuni agresive în timp ce dă vina pe inamicii săi. Totul, pentru a avea de câștigat din punct de vedere al propagandei și pentru a se victimiza gratuit, conform CNN.

ADVERTISEMENT

În 1999, cu doar câteva luni înainte ca Putin să fie ales președinte pentru prima dată, Rusia a fost lovită de un val de atacuri teroriste care au ucis peste 300 de oameni. Prim-ministrul de atunci Putin s-a folosit de acest pretext pentru a justifica lansarea celui de-al Doilea Război Cecen.

Abordarea sa dură l-a ajutat să câștige președinția, dar încă persistă suspiciunea cu privire la cine s-a aflat cu adevărat în spatele atentatelor, unii specialiști fiind de părere că rușii au planificat totul pentru a da vina pe ceceni. În cazul presupuselor atacuri cu drone, regimul Putin dă deja vina pe Kiev, NATO și Statele Unite. Totul a culminat cu sugestia lui Medvedev că Zelenski ar trebui ucis. ”Chiar are nevoie de o altă scuză pentru a încerca să-l omoare pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski?”, se întreabă jurnaliștii americani.

ADVERTISEMENT

Acest lucru nu îl împiedică pe fostul președinte rus Dmitri Medvedev, acum vicepreședinte al Consiliului de Securitate Națională al Rusiei, să susțină că este timpul ”să-l eliminăm fizic pe Zelenski”. ”Nu mai sunt alte opțiuni decât eliminarea fizică a lui Zelenski”, a scris Medvedev pe Twitter, unde postează frecvent. ”Nici măcar nu este necesar să semneze actul de capitulare necondiționată. După cum știți, nici Hitler nu a semnat-o”, a completat Medvedev.

Medvedev a neglijat să sublinieze că Rusia a încercat deja și nu a reușit să-l elimine pe președintele ucrainean în etapele inițiale ale invaziei din Ucraina. Totuși, ce detalii sunt cunoscute momentan despre atacul cu drone de la Kremlin?

ADVERTISEMENT

Ce s-a întâmplat, de fapt? Moscova a declarat că presupusul atac a avut loc miercuri la primele ore ale zilei. Două ”vehicule aeriene fără pilot” au fost interceptate și distruse înainte de a provoca pagube sau răni, a explicat Kremlinul. Președintele rus nu se afla în clădire în acel moment, potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Apoi au apărut videoclipuri pe rețelele de socializare care păreau să arate incidentul respectiv, iar videoclipurile par originale și nu au fost editate. Kremlinul a dat imediat vina pe Ucraina, descriind presupusul atac cu dronă drept o ”tentativă la viața președintelui”. Joi, Rusia a susținut, de asemenea, că SUA au fost implicate în atac. Ambele acuzații au atras dezmințiri puternice de la Kiev și Washington.

ADVERTISEMENT

Cine altcineva ar putea fi responsabil? O posibilitate este ca incidentul să fi fost opera partizanilor ruși – așa cum a susținut fostul parlamentar rus Ilya Ponomarev, care are legături cu grupuri militante din Rusia. Alții speculează că incidentul ar fi putut fi o operațiune fals flag, fie pentru a strânge publicul în jurul lui Vladimir Putin, fie pentru a escalada mobilizarea militară a Rusiei. Oficialii americani au mai spus că încă evaluează incidentul și nu au informații despre cine ar fi putut fi responsabil.

ADVERTISEMENT