News

Referendum pentru Justiție. Cum arată buletinele de vot din 26 mai

15.05.2019 | 16:26
Referendum pentru Justitie Cum arata buletinele de vot din 26 mai

Ne apropiem cu pași repezi de ziua alegerilor europarlamentare. Duminică, 26 mai, românii sunt chemați la urne pentru a-i desemna pe cei care vor reprezenta țara noastră în Parlamentul European de la Bruxelles. Tot atunci, ne vom exprima punctul de vedere în legătură cu referendumul pe una dintre cele mai arzătoare teme ale momentului: modificarea legilor Justiției.

Vom avea trei buletine de vot, cu urne diferite

La inițiativa președintelui României, Klaus Iohannis, pe 26 mai vom răspunde la cele două întrebări cuprinse în referendumul pentru Justiție. În acest sens, Biroul Electoral Central a dat publicității modelele buletinelor de vot.

În ceea ce privește organizarea, lucrurile vor sta diferit de data aceasta, prin comparație cu scrutinele anterioare. Fiecare alegător ce se va prezenta la secția de votare va primi trei buletine de vot diferite. Acestea vor fi introduse în urne separate, după cum anunță reprezentanții BEC. Respectivele modele, printate pe hârtie format A5, au fost propuse de Autoritatea Electorală Permanentă.

Se apropie ziua referendumului pentru legile Justiției. Sursa foto:digi24
Se apropie ziua referendumului pentru legile Justiției. Sursa foto:digi24

Tot ce trebuie să știi despre buletinele de vot din 26 mai

A doua pagină a buletinelor de vot (n.r. versoul primei coperți) este goală, având înscrisă în subsol doar numerotarea paginii. Pe cea de-a treia pagină, pe lângă întrebare, vor exista pătrate de 4X4cm, cu afirmație și negație. Ștampila va trebui pusă pe unul dintre aceste pătrate.

În ceea ce privește ultima pagină a buletinelor de vot pentru referendum, aceasta va rămâne goală, urmând ca la ieșirea din cabina de vot, să fie aplicată ștampila de vot. Referendumul din 26 mai va pune capăt tuturor discuțiilor legate de modificarea legilor Justiției.

Pentru ca acest demers să  fie considerat valid, este necesară prezența a unui procent de cel puțin 30% dintre alegătorii prevăzuți în Registrul Electoral, adică 5,6 milioane de cetățeni. Prin urmare, referendumul va produce efecte numai în cazul în care vor participa la vot aproximativ 5.700.000 de români, iar minim 4.725.000 să opteze pentru „Da”.