“REGELE munţilor”! Povestea EMOŢIONANTĂ a cîştigătorului din Turul Italiei, Nairo Quintana

Nairo Quintana a cîştigat Turul Italiei la doar 24 de ani. Este primul mare tur cîştigat de ciclistul columbian de la Movistar, după ce anul trecut a reuşit să termine pe locul secund în Turul...
02.06.2014 | 18:11
REGELE muntilor Povestea EMOTIONANTA a cistigatorului din Turul Italiei Nairo Quintana

Nairo Quintana a cîştigat Turul Italiei la doar 24 de ani. Este primul mare tur cîştigat de ciclistul columbian de la Movistar, după ce anul trecut a reuşit să termine pe locul secund în Turul Franţei. Quintana a avut o copilărie dificilă, însă care l-a pregătit pentru marea performanţă în ciclism. 

A primit o bicicletă pentru că părinţii nu îşi permiteau bani de autobuz

Nairo Alexander Quintana Rojas s-a născut pe data de 4 februarie 1990 în într-o localitate din Columbia, numită Tunja. Ciclistul provine dintr-o familie modestă, părinţii săi l-au crescut în “condiţii destul de precare”, după cum scrie publicaţia “El Espectador”, într-o perioadă de criză economică în ţara din America de Sud. Chiar dacă erau săraci, părinţii lui Quintana i-au cumpărat o bicicletă la mîna a doua cu 30 de dolari cînd avea 15 ani. El parcurgea în fiecare zi cu bicicleta 17 kilometri pînă la şcoală şi înapoi acasă pe un traseu deluros pentru a economisi banii pe care îi dădea pe autobuz. 

Ascensiune fulminantă

Fiind întrebat despre călătoria lui zilnică de 17 kilometri, Quintana a declarat: “Îmi imaginez că eram într-o cursă şi vroiam să le cîştig” spunea amuzat columbianul. Nairo nu visa să ajungă un ciclist profesionist, cu atît mai mult cu cît familia lui Quintana nu putea să îl trimită la concursuri pentru că nu îşi permitea taxa de participare. Conform “Cycling Inquisition” tatăl lui Nairo, i-ar fi convins atunci pe organizatori ca taxele să fie plătite după ce fiul său cîştiga cursele, o schemă care deseori a funcţionat şi i-a deschis micului columbian drumul spre succes.

La 4 ani după ce a primit prima sa bicicletă, Nairo a semnat primul contract de profesionist, în 2009 cînd a semnat cu Boyaca Es Para Vivirla, o echipă locală sprijinită de guvernul columbian.

De atunci, cariera lui Nairo Quintana a înflorit. În mai puţin de un an, Quintana a cîştigat Tour de L’Avenir în Franţa şi a fost premiat de preşedintele Columbiei, Juan Manuel Santos.

A urmat apoi  semnarea contractului cu echipa sa actuală, Movistar alături de care a cîştigat în 2012 Turul Murciei şi Turul Ţării Bascilor. Primul mare succes al columbianului a venit în Turul Franţei din 2013 cînd a surprins pe toată lumea şi a reuşit să termine pe locul secund în urma lui Chris Froome.

Stăpînul munţilor 

Nairo Quintana a fost declarat atunci “prezentul şi viitorul ciclismului columbian” de către media din America de Sud. Aşteptările le-au fost confirmate la finalul weekendului trecut cînd Nairo a cîştigat primul mare tur din carieră, Il Giro.

Columbianul a dominat această ediţie a Turului Italei şi a demonstrat încă o dată că se simte “ca acasă” pe munţii înalţi ceea ce a şi declarat după victoria din contratimpul montan încheiat pe Cima Grappa. Pe locul doi, la aproape 3 minute distanţă a terminat Rigoberto Uran, locul 3 fiind ocupat de surpriza Fabio Aru.

Nairo Quintana nu va evolua în acest an în Turul Franţei, însă e de aşteptat să îl vedem în Vuelta, unde va fi principalul favorit. Presa şi lumea ciclismului vorbesc deja de un mare campion care în anul 2015 va fi unul dintre protagoniştii Turului Franţei.