Rețeta de ciorbă de potroace reprezintă un produs tradițional perfect pentru vremea rece, dar și pentru zilele în care ești bolnav sau ai băut prea mult cu o seară înainte.
Se aseamănă foarte mult cu ciorba de pui a la grec datorită faptului că are smântână în compoziție, dar este un preparat culinar care te va încălzi într-o zi friguroasă.
Rețetă tradițională de ciorbă de potroace. Ingredientul care o face gustoasă
Ingrediente pentru ciorba de potroace:
- 1 kg de aripi, spinări, gâturi și labe de pasăre
- 500 grame de pipote și inimi
- 500 grame de smântână acrișoară
- 1 litru de zeamă de murături
- 120 grame de orez cu bob rotund
- 6-8 gălbenușuri proaspete
- 3 morcovi
- 2 cepe
- 1 rădăcină de pătrunjel
- 1 rădăcină de păstârnac
- 1 felie de rădăcină de țelină
- frunze de leuștean
- sare și piper, după gust.
Mod de preparare ciorbă de potroace. Pașii de care să ții cont:
- Carnea se curăță bine de pene și tuleie, se spală și se taie în bucăți cât mai potrivite
- Legumele se spală, se curăță de coajă și se taie în felii sau în cubulețe cât mai mici
- Legumele se sotează puțin într-o tigaie cu puțin ulei de floarea soarelui. Trebuie să se înmoaie puțin
- Ceapa se taie mărunt, dar nu se călește cu legumele de mai sus, ci mai târziu
- Carnea se pune la fiert într-o oală încăpătoare cu apă cu puțină sare. Spuma formată deasupra se ia de fiecare dată cu o spatulă
- Carnea trebuie să fiarbă circa o oră, la foc mic
- Se adaugă zarzavaturile călite și ceapa și se lasă la fiert pentru 30 de minute
- Pont: se pot adăuga la acest pas ardei tăiați mărunt pentru un plus de culoare
- Se asezonează totul cu un strop de piper. Nu se pune sare pentru că e suficient de sărată zeama de varză
- Carnea cu os se scoate și se lasă la răcit pentru a se tăia în bucăți
- Orezul crud se adaugă în oală pentru a fierbe circa 20 de minute
- În momentul în care a fiert orezul se adaugă zeama de la murături. Se pune și carnea dezosată
- Ciorba se mai lasă la fiert pentru aproximtiv 4-5 minute
- Se potrivește de sare și de piper
- Se adaugă leușteanul tocat după ce oala a fost luată de pe foc.
- Oala de ciorbă se drege după ce se scoate un polonic de ciorbă într-o supieră. Se adaugă 1 gălbenuș și 50 de grame de smântână
- Se freacă gălbenușurile cu smântâna cu ajutorul unei tel. Se pune și verdeața aici
- Se adaugă ciorba fierbinte turnându-se polonic cu polonic
- În final se adaugă totul în oală și se amestecă bine
- Ciorba de potroace este gata de servit. E ideală caldă și cu ardei iute. Spor la treabă!