Life

Rețeta zilei. Ceapă murată în oțet, fără conservanți și fierbere

14.10.2020 | 09:11
Reteta zilei Ceapa murata in otet fara conservanti si fierbere
ADVERTISEMENT

Murăturile sunt ideale în sezonul rece, toamna fiind momentul în care gospodinele se apucă să pună la borcane tot felul de bunătăți. Ceapa murată în oțet este unul dintre preparatele care nu trebuie să lipsească din cămară deoarece merge de minune la mâncărurile făcute la cuptor.

Aceste delicii schimbă în totalitate gustul preparatelor culinare, de aceea este foarte important să avem cât mai multe legume la borcane, fie că este vorba de castraveți, gogoșari, ceapă galbenă sau gogonele. Nu sunt de ignorat nici fructele, pepenele roșu putând intra la această categorie.

ADVERTISEMENT

Ceapa murată este dulce – acrișoară, saramura fiind preparată cu puțin zahăr. Acesta este motivul pentru care „perlele” din această legumă bogată în vitamine și minerale merg de minune la tot fel de preparate. Rețeta este una simplă și din puține ingrediente.

Rețeta zilei de miercuri, 14 octombrie. Ingrediente pentru ceapă murată

Ingrediente necesare murături din ceapă în oțet, fără conservanți:

  • 1 kg de ceapă, de preferat de dimensiune mică
  • 150 grame de zahar
  • 80 grame de sare
  • 6-8 flori de mărar uscat
  • 200 ml oțel
  • un litru de apă.
ADVERTISEMENT

Mod de preparare ceapă murată. Ce pași trebuie să urmezi:

  1. Ceapa se curăță de coajă și se îndepărtează toate micile ”defecte”, cât și codițele
  2. Se spală foarte bine. Eventual, se poate lăsa la scurs
  3. Borcanele și capacele acestora trebuie neapărat sterilizate
  4. Ceapa se așază cu grijă în borcane și se adaugă și mărarul
  5. Se trece la prepararea saramurii care face totul
  6. Saramura se face din un litru de apă, 25 grame de sare, 30 g zahăr și 450 ml oțet. Mai întâi se pune apa la fiert și apoi se adaugă restul ingredientelor
  7. Când sarea și zahărul s-au topit și s-a ajuns la punctul de fierbere saramura înseamnă că este gata
  8. În acest moment se adaugă oțelul, apoi se ia oala de pe foc
  9. Se lasă la răcit circa 5 minute, iar ulterior se toarnă fierbinte în borcane cu ajutorul unui polonic
  10. Borcanele trebuie să stea pe o tavă metalică înainte de a pune saramura, în acest fel eliminându-se șocul termic care ar putea sparge recipientele
  11. Se strâng bine capacele, borcanele putând fii duse în cămară
  12. Ceapa în oțet are nevoie de circa 6-8 săptămâni pentru a se marina, așadar este nevoie de puțină răbdare
  13. Murăturile acestea pot rezista până la 2-3 ani
  14. Merg foarte bine la preparatele din carne de porc
  15. Spor la treabă!