Life

Salata de ardei copţi la borcan, cea mai bună pentru iarnă. Reţeta e perfectă! Secretul bucătarilor

06.10.2020 | 20:19
Salata de ardei copti la borcan cea mai buna pentru iarna Reteta e perfecta Secretul bucatarilor
Salata de ardei copţi la borcan, cea mai bună pentru iarnă. Reţeta e perfectă! Secretul bucătarilor. sursa foto: readersdigest.ca
ADVERTISEMENT

Salata de ardei copt este specifică sezonului cald, dar ne putem bucura de gustul și aroma ei desăvârșită și în anotimpul rece, fără să adăugăm conservanți sau altfel de chimicale.

Așadar, pentru că iarna vine cu repeziciune, venim în ajutorul gospodinelor cu idei de conservare a calităților nutritive ale ardeilor și propunem o rețetă care să reziste o perioadă îndelungată și care va aduce gustul verii în casă.

ADVERTISEMENT

Ardeii sunt legume bogate în vitamine, conțin până la 30 de tipuri de antioxidați și stimulează tranzitul intestinal, ajutând digestia. Pentru această rețetă se poate folosi atât ardei kapia, cât și ardei gras. Este o rețetă a Ginei Bradea, renumită pentru calitățile în bucătărie și în România și în Italia.

Ingrediente și mod de preparare a delicioasei salate de ardei copți

Pentru salata de ardei copți o să aveți nevoie de:

  • ardei kapia sau gras, după preferință
  • oțet
  • ulei (preferabil de măsline)
  • sare
  • doar opțional, după gustul fiecăreia, se pot adăuga pătrunjel, usturoi sau mentă.
ADVERTISEMENT

Pentru prepararea rețetei trebuie să alegeți ardeii mai tari și mai sănătoși. Ei se vor spăla, se vor șterge bine, iar apoi se vor coace. Coacerea se poate face în mai multe feluri:

  • pe grătar, la foc iute, până devin negri;
  • pe o tablă sau o plită care va fi, în prealabil, presărată cu sare de mare;
  • la cuptor, se pun pe grătar și se lasă la 200 de grade până ce se vor înmuia
  • în tigaie, în ulei, la foc mediu spre mic
ADVERTISEMENT

Trucuri care vă vor ajuta să faceți totul mai eficient și rapid: presărarea sării desupra ardeilor după ce aceștia sunt copți va face cojirea lor mult mai ușoară, iar dacă aveți un caston cu apă să clătiți mâinile în timp ce îi curățați, o să vă ușureze munca.

Ardeii pot fi puși în borcan și întregi, dar recomandarea bucătăresei este scoaterea cotorului și a semințelor și tăierea lor în bucăți mai mici. Astfel, nu o să aveți surprize reprezentate de prezența mucegaiului sau a viermilor în interiorul ardeilor.

ADVERTISEMENT

Pentru dressing cantitățile se pot aprecia la un kilogram de ardei și se vor pune 2-3 liguri de oțet, aproximativ două linguri de ulei și sare, după gust. La decizia fiecărei gospodine o să rămână adăugarea de usturoi, mentă sau pătrunjel.

Pentru conservare, se vor umple borcanele până la aproximativ 2 centimetri sub gură și li se va adăuga fiecăruia jumătate de lingurită rasă de sare, frunze de țelină, 1-2 fâșii de hrean și o lingură de ulei. Ulterior, ele se vor umple cu oțet de 9 grade și, pentru cine dorește, un praf de zahăr.

Borcanele se vor steriliza la bain-marie pentru 20 de minute din momentul în care au început să clocotească. Ele pot fi lăsate la răcit în apă sau se pot scoate și acoperi cu pături sau prosoape.

 

 

ADVERTISEMENT