Sporturi

Reuşita lui Filip Jianu, cea mai bună performanţă din ultimii 12 ani în tenisul românesc de juniori. Ce s-a ales de ceilalţi reprezentanţi

25.01.2019 | 17:30
Reusita lui Filip Jianu cea mai buna performanta din ultimii 12 ani in tenisul romanesc de juniori Ce sa ales de ceilalti reprezentanti

Filip Jianu a obţinut cea mai bună performanţă din ultimii 12 ani în tenisul românesc de juniori. Filip Jianu a fost eliminat de la Australian Open în semifinala probei de juniori de la Australian Open 2019. Bucureşteanul de 17 ani a fost învins dramatic, cu scorul de 6-3, 2-6, 5-7, după o oră și 41 de minute, de americanul Emilo Nava. Chiar şi aşa, puştiul român a obţinut la Melbourne cel mai bun rezultat pe care-l reușește un junior român din 2006 încoace în turneele majore.

În 2006, Alexandru Luncanu obţinea calificarea în penultimul act la Roland Garros, trecând în sferturile de finală de Kei Nishikori. Deşi i se anunţa o carieră strălucită la seniori, Luncanu nu a mai reuşit să ţină pasul şi n-a reușit niciodată să urce mai sus de locul 304 ATP. Totodată, Filip este de abia al treilea reprezentant junior român care ajunge cel puțin într-o semifinală a unui turneu de Grand Slam la simplu masculin în ultimii 16 ani.

Filip Jianu a reuşit un rezultat uriaş pentru tenisul românesc de juniori

Pe lângă Filip și Alexandru, Florin Mergea reuşea în 2003 să ajungă în semifinale la US Open, în finală la Australian Open şi cucerea marele trofeu la Wimbledon. Aşadar, performanţele reuşite la juniori nu ne pot oferi siguranţa performanţei la seniori, cel puţin din exemplele pe care le-am avut până acum. Desigur, sunt şi cazuri fericite. Simona Halep este unul dintre ele. Sportiva noastră se impunea la Roland Garros la juniori în 2008, iar zece ani mai târziu, în 2018, ea a reuşit să cucerească marele trofeu la Paris şi la senioare.

Totuşi, această generaţie din care Filip Jianu face parte este una cu adevărat promiţătoare. La Australian Open, alţi trei juniori români au fost prezenţi. Este vorba despre David Ionel, câștigător în 2017 la Orange Bowl U16, Nini Dică, câștigător Tennis Europe Junior Masters, finalist la Orange Bowl U16 în 2017, și Cezar Crețu. Ultimii doi tenismeni nu au reuşit să ajungă pe tabloul principal, ei fiind eliminaţi în turul secund de calificări, în timp ce David Ionel a pierdut în turul inaugural pe tabloul principal în fața lui Liam Draxl.