Sporturi

Cine este Filip Jianu, românul care va juca în două semifinale la Australian Open 2019! A devenit cunoscut în urma unei reclame TV! Video

24.01.2019 | 08:15
Cine este Filip Jianu, singurul român rămas la Australian Open 2019
ADVERTISEMENT

Filip Jianu este singurul român rămas la Australian Open 2019, iar jucătorul de tenis de 17 ani este cap de serie numărul 4 pe tabloul juniorilor. Tenismenul român a ajuns în sferturile turneului de la Melbourne la simplu şi în semifinale la dublu.


UPDATE, 24 ianuarie, ora 08:15 / Filip Jianu a reușit o performanță incredibilă și a acces și în semifinalele probei de simplu de la Australian Open 2019. Românul în vârstă de 17 ani și cap de serie numărul 4 l-a învins în sferturi cu scorul de 7-6 (5), 4-6, 6-2, după o oră și 39 de minute, pe americanul Cannon Kingsley, al nouălea favorit. În semifinale, Jianu îl va întâlni pe învingătorul partidei dintre cehul Jiri Lehecka și americanul Emilio Nava, cap de serie numărul 13, care a fost întrerupt în decisiv la scorul de 2-2. În cealaltă semifinală vor juca italienii Lorenzo Musetti, principalul favorit al competiției, și Giulio Zeppieri. Tot astăzi, Filip Jianu ar trebui să evolueze și în semifinala de dublu alături de spaniolul Nicolas Alvarez Varona. Cei doi, cotați cu șansa a doua la câștigarea probei de dublu, vor întâlni perechea americană Cannon Kingsley/Emilio Nava, cap de serie numărul 4.

ADVERTISEMENT

UPDATE, ora 10:02 / Zi perfectă pentru Filip Jianu la Melbourne. Românul de 17 ani a obţinut două victorii în ziua 10 a turneului! L-a învins pe Toby Alex Kodat, scor 7-5, 6-3, în proba de simplu a turneului juniorilor, şi avansează în sferturi! De asemenea, românul s-a calificat şi în semifinalele probei de dublu a juniorilor, la care este favorit doi. La doar câteva ore după ce s-a impus la simplu, Jianu a reuşit, împreună cu partenerul său, Nicolas Alvarez Varona, să treacă de perechea Schoolkate / Sweeny, ambii din Australia, scor 6-4, 6-4. În sferturile probei de simplu, Filip Jianu îl va înfrunta pe Cannon Kingsley, din SUA. La dublu, românul şi partenerul său îi vor înfrunta pe Cannon Kingsley şi Emilio Nava.


Până să ajungă să se lupte pentru calificarea în sferturile de finală de la Australian Open 2019, Filip Jianu i-a eliminat pe Matteo Arnaldi (Italia), scor 6-3, 6-4, şi pe Connor Thomson (Marea Britanie), scor 6-3, 6-2. În turul trei, tenismenul de 17 ani se va duela cu Toby Alex Kodat (SUA), meci care se va juca miercuri dimineaţă, nu înainte de ora 03:30. La dublu, românul face pereche cu Nicolas Alvarez Varona (Spania) şi i-au învins până în sferturile de finală pe Shunsuke Mitsui/Keisuke Saitoh (ambii din Japonia), scor 6-7(2), 7-5, 12-10, şi pe Jacob Fearnley/Connor Thomson (ambii din Marea Britanie), scor 6-3, 6-7(4), 10-8. Pentru calificarea în semifinalele probei de dublu, perechea româno-italiană, cap de serie numărul 2, se va duela cu Tristan Schoolkate/Dane Sweeny (ambii din Australia), partidă programată să se dispute nu mai devreme de ora 07:00.

ADVERTISEMENT

Cine este Filip Jianu, singurul român rămas la Australian Open 2019. În 2005 juca într-o reclamă cunoascută

Filip Jianu este singurul român rămas la Australian Open 2019, însă în urmă cu 14 ani devenea cunoscut după o reclamă care a făcut furori. În 2005, la patru ani şi jumătate, tenismenul a fost selectat de un regizor olandez să joace într-o clip publicitar pentru o companie din industria cărnii. Puştiul a devenit vedetă peste noapte cu replica “Zboară puiule, zboară”

După ce a devenit cunoscut cu ajutorul reclamei, Filip Jianu a făcut primii paşi în sport şi s-a îndreptat spre înot şi tenis. La opt ani, puştiul a ales racheta, iar prestaţiile de pe terenul de tenis i-au adus un contract cu IMG, una dintre cele mai cunoscute companii de management din lume, care l-a şi ajutat să facă un stagiu de pregătire la academia lui Nick Bollettieri din Statele Unite ale Americii. În prezent, Filip Jianu ocupă locul 8 în circuitul dedicat juniorilor şi este pentru a doua oară când participă la Australian Open. În 2018, tenismenul de 17 ani a fost învins în primul tur de Aidan McHugh (Marea Britanie), scor 6-4, 7-6(3). De mai bine de zece ani nu s-a mai întâmplat ca România să aibă un junior în primii zece tenismeni juniori din lume. Petru-Alexandru Luncanu a ajuns până pe locul trei ITF pe 1 ianuarie 2007.

ADVERTISEMENT