Sporturi

Revista Charlie Hebdo o face praf pe Simona Halep. “Fier vechi, fier vechi!”

14.06.2018 | 12:29
Revista Charlie Hebdo o face praf pe Simona Halep Fier vechi fier vechi

Revista Charlie Hebdo o face praf pe Simona Halep. Publicaţia de umor din Franţa lansează un atac grotesc şi abject la adresa câştigătoarei de la Roland Garros. O atitudine departe de deontologia jurnalistică, dar tipică unei publicaţii care s-a “remarcat” în mai multe rânduri prin maniera agresivă de jigniri aduse unor personalităţi politice sau religioase.

Nu mai pare, vâzând modul gratuit în care aceşti pseudojurnalişti îşi permit, la adăpostul ideii de umor, care de cele mai multe ori depăşeşte ideea de negru, mergând de-a dreptul spre sinistru, chiar atât de ciudat de ce tocmai cei care lucrează la această publicaţie au fost ţinta unui atentat terorist în 2015, în urma căruia au fost împuşcaţi 12 membri ai redacţiei.

Revista Charlie Hebdo o face praf pe Simona Halep. Au fost victimele unui atentat terorist în 2015

În opinia acestor “umorişti” succesul Simonei Halep trebuie tratat cu total dispreţ şi cu evident accent rasist din partea celor de la Charlie Hebdo. “O româncă a câştigat Roland Garros. Fier vechi, fier vechi!”. O trimitere evientă la o presupusă etnie romă a Simonei, dar pentru francezi a-i face pe români ţigani nu este o noutate. Înaintea unui meci oficial de preliminarii Euro afişul partidei îi prezenta pe tricolori drept o bandă de lăutari ţigani, iar în 1994, în timpul Mondialului american France Presse făcea un comentariu clar rasist: “Banda de ţigani români virtuozi dirijată de Gheorghe Hagi continuă să facă spectacol la Cupa Mondială”.

Revista Charlie Hebdo o face praf pe Simona Halep: "Fier vechi, fier vechi", atac rasist
Revista Charlie Hebdo o face praf pe Simona Halep: “Fier vechi, fier vechi”

În aceste condiţii, caricatura realizată de Charlie Hebdo şi ajunsă la cunoştinţa românilor prin amabilitatea scriitorului Dan Alexe pe pagina sa de Facebook, Ministerul de Externe al României, precum şi ambasada României la Paris sunt obligate să ia imediat atitudine şi să ceară explicaţii omologilor francezi, pentru a nu lăsa o valoare naţională să fie terfelită după bunul plac de către nişte indivizi care se pretind că au umor şi care pot batjocuri oricând şi oricum pe oricine în numele aşa zisului jurnalism.