News

Revoltă în sistemul serviciilor de urgență. Val de proteste față de planul lui Alexandru Rafila de a trece SMURD la Ministerul Sănătații

Alexandru Rafila și-a anunțat la începutul lunii intenția de a integra serviciile medicale de urgență în Ministerul Sănătății, generând un val de reacții contra ale specialiștilor din sistem
16.04.2022 | 12:31
Revolta in sistemul serviciilor de urgenta Val de proteste fata de planul lui Alexandru Rafila de a trece SMURD la Ministerul Sanatatii
Rafila acuză o manevră în legătură cu medicina de urgență: Când Ministerul Sănătății e exclus dintre avizatorii legii, e clar că e o acțiune deliberată
ADVERTISEMENT

Prima reacție a fost, evident, cea a medicului Raed Arafat, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU).

Revoltă în serviciile de urgență

”Sistemul de urgenţă este unul complex, integrează mai multe structuri, medicale şi nemedicale. SMURD este doar o parte din acest sistem şi nu are cum să funcţioneze separat de restul structurilor.

ADVERTISEMENT

Puterea sistemului nostru este în modul în care este organizat şi în modul în care integrează personalul şi resursele din cadrul UPU-SMURD, IGSU, IGAv, Ambulanţă şi SALVAMONT”, a scris pe Facebook Raed Arafat.

Șeful DSU a cerut colegilor din cadrul departamentului să demareze o campanie de informare pentru a elimina ”concepţiile eronate şi informaţiile greşite despre cum funcţionează sistemul al cărui rol principal este salvarea de vieţi”.

ADVERTISEMENT

Secretarul de stat a revenit sâmbătă cu o postare în care detaliază modul în care sunt organizate și funcționează serviciile de urgență în București.

“La București SMURD are în tură 40 de ambulanțe de prim ajutor, 4-6 motociclete și 7 ambulanțe de terapie intensivă mobilă din care una destinată nou-născuților aflați în stare critică.

ADVERTISEMENT

Medicii și asistenții de pe ambulanțele de terapie intensivă mobilă provin în principal de la UPU-SMURD București din cadrul Spitalului Floreasca.

Ambulanțele de terapie intensivă mobilă poziționate la Spitalul Universitar și la Spitalul Bagdasar, sunt deservite de medici și asistenți din cadrul unităților de primiri urgențe ale celor două spitale”, explică Raed Arafat.

ADVERTISEMENT

Reacțiile specialiștilor din sistem

Reacțiile nu au întârziat să apară, mulţi dintre specialiştii din medicina de urgenţă s-au grăbit să explice că UPU-SMURD trebuie să rămână împreună.

”Contrar a ceea ce afirmă domnul ministru al sănătăţii, în cadrul SMURD activează şi asistenţi medicali şi medici – medici foarte bine pregătiţi, cu specialitate de 5 ani de zile în Medicina de Urgenţă (România fiind una dintre ţările avansate în Europa în acest domeniu, cu specialitate de sine stătătoare) sau Anestezie-Terapie Intensivă”, a scris pe Facebook, medicul Bogdan Csillag, fost coordonator SMURD Sibiu şi fost şef al UPU Sibiu.

Mesajul de unitate a fost transmis de mai mulţi medici.

”UPU-SMURD este UNUL. UPU-SMURD suntem NOI! Medici, Asistenţi, Pompieri, Piloţi, Voluntari… UPU=SMURD. Contrar declaraţiei domnului Rafila, pe SMURD sunt profesionişti”, a scris și medicul Modiga Andrei de la Târgu Mureş.

Nici oamenii politici nu s-au ținut departe de controversă. Fostul ministru Mihai Fifor a postat la rândul său un mesaj de susținere a sistemului servicii lor pentru situații de urgență în forma sa de organizare actuala.

În 7 aprilie, Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat că recunoaşte public toate meritele şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, precizând că a făcut o treabă foarte bună în organizarea serviciilor medicale de urgenţă, dar a menţionat că acestea trebuie integrate la nivelul Ministerului Sănătăţii.

ADVERTISEMENT