News

Cum obținem rezultate cât mai precise la testele antigen Covid. 7 sfaturi de la specialiști

Testele antigen rapide, disponibile în farmacii sau supermarketuri, sunt din ce în ce mai folosite în diferite circumstanțe și fac posibilă detectarea Covid-19 acasă, în aproximativ 15 minute.
03.01.2022 | 16:48
Cum obtinem rezultate cat mai precise la testele antigen Covid 7 sfaturi de la specialisti
Testele antigen rapide sunt din ce în ce mai folosite Foto: hepta
ADVERTISEMENT

Fie că ne testăm înainte de a participa la o reuniune sau un eveniment, înainte de a merge la școală sau dacă avem simptome, este important să știm să le folosim corect.

Cum obținem rezultate cât mai precise la testele antigen Covid

Specialiștii vin cu o serie de sfaturi care ne arată cum să profităm la maximum de aceste teste rapide antigen și să ne creștem șansele de a obține un rezultat semnificativ.

ADVERTISEMENT

Ce este un test antigen rapid?

Un test antigen rapid detectează proteinele din SARS-CoV-2, virusul care provoacă Covid-19, într-o probă. Puteți colecta singur proba acasă folosind un tampon nazal sau salivă.

Testul cu care majoritatea dintre noi suntem familiarizați, reacția în lanț a polimerazei sau testul RT-PCR, este diferit. Detectează materialul genetic din virus.

ADVERTISEMENT

Probele pentru testul RT-PCR sunt colectate de lucrători medicali instruiți și sunt procesate în laborator de tehnicieni instruiți.

Testele antigen rapide pot fi efectuate oriunde de către orice persoană rezonabil competentă. Puteți obține un rezultat în aproximativ 15 minute, în funcție de test, față de ore până la zile pentru un rezultat la testul RT-PCR.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, testele antigen rapide nu sunt la fel de fiabile ca testele RT-PCR. Este mai probabil să obțineți rezultate fals negative (testul indică că nu aveți Covid-19 atunci când aveți) sau fals pozitive (testul indică că aveți acest virus atunci când nu îl aveți).

Cu toate acestea, acuratețea testelor antigen rapide se îmbunătățește dacă le faceți atunci când aveți simptome sau în termen de șapte zile de la o potențială expunere.

ADVERTISEMENT

De ce sa folosim un test rapid?

Testele antigen rapide sunt utile dacă doriți să verificați rapid dacă aveți Covid-19. De exemplu, s-ar putea să aveți o reuniune de familie, cu o mulțime de rude vulnerabile, în vârstă, care vor participa și doriți ca aceștia să fie în siguranță.

De asemenea, puteți utiliza un test rapid dacă aveți simptome Covid-19 și nu puteți face imediat un test RT-PCR.

Ce test folosim?

Testele antigen rapide sunt autorizate de autoritățile de reglementare sanitară din fiecare țară. Potrivit Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), în România sunt acceptate testele aflate pe lista Comisiei Europene.

În linii mari, testele se împart în două grupuri în funcție de probele pe care le analizează:

  • Secreții nazale, dintr-un tampon nazal,
  • Saliva, colectată într-un tub sau prin tamponare în interiorul gurii.

Cum se efectuează testul antigen rapid?

Testele vin cu instrucțiuni (și un cod QR care duce către un videoclip). Trebuie să urmați întocmai instrucțiunile pentru a obține un rezultat precis.

În funcție de tipul testului, veți colecta o probă de secreții nazale sau salivă, pe care o plasați într-o soluție chimică.

Apoi plasați acea soluție chimică care conține proba pe un dispozitiv indicator. Acesta arată un rezultat pozitiv printr-o schimbare de culoare detectabilă.

7 sfaturi pentru a obține un rezultat precis

Specialiștii vin cu o listă de sfaturi la care au ajuns după analiza instrucțiunilor despre utilizarea testele antigen rapide. Iată ce trebuie luat în considerare:

  • Verificați data de expirare. Nu utilizați un test care a expirat;
  • Unele teste trebuie să stea la temperatura camerei timp de 30 de minute înainte de utilizare. Planificați-vă timpul pentru a obține un rezultat cât mai precis;
  • Dacă utilizați un tampon nazal, suflați-vă nasul înainte de a colecta proba. Dacă utilizați un test de salivă, nu mâncați și nu beți cu 10 minute înainte de a colecta proba;
  • Evitați contaminarea probei. Indiferent de testul pe care îl utilizați, instrucțiunile vă pot cere să curățați o suprafață plană; spălați sau igienizați și uscați mâinile; și așezați elementele de testare. Nu atingeți niciodată capătul moale al tamponului care vă intră în nas, deoarece îl veți contamina;
  • Urmați instrucțiunile cu privire la colectarea probei din prospect. De exemplu, cu un tampon nazal vi se va cere să introduceți tamponul 2 cm, să rotiți tamponul de cinci ori și să faceți acest lucru în ambele nări. Odată ce ați colectat proba, aceasta intră în soluția chimică;
  • Puneți numărul prestabilit de picături de soluție pe dispozitivul indicator. Nu adăugați suplimentar „pentru noroc”;
  • Citiți rezultatele exact la ora recomandată. De exemplu, instrucțiunile vă pot cere să citiți rezultatul nu mai devreme de 15 minute după adăugarea soluției și nu mai târziu de 20 de minute. După 20 de minute, este posibil ca rezultatul să nu mai fie exact.

Ce înseamnă liniile colorate?

Există două linii colorate de căutat. Unul este un C (controlul). Aceasta vă spune dacă testul funcționează corect. Celălalt este un T (test) sau Ag (antigen). Și combinația dintre acestea dă rezultatul:

  • dacă linia colorată C nu se afișează, testul este invalid. Este posibil ca trusa de testare să fi expirat sau nu ați efectuat corect testul;
  • dacă linia colorată C apare și linia T (sau Ag) nu, rezultatul este negativ (este puțin probabil să aveți Covid-19);
  • dacă apar ambele linii C și T (sau Ag), rezultatul dvs. este pozitiv (este posibil să aveți Covid-19).

Ce urmează?

Dacă obțineți un rezultat negativ și nu aveți simptome, felicitări! Dacă aveți un rezultat negativ, dar aveți simptome, faceți un test RT-PCR pentru a fi sigur. Evitați între timp contactul cu ceilalți.

Dacă obțineți un rezultat pozitiv, efectuați cât mai curând posibil un test RT-PCR pentru a confirma rezultatul testului rapid și autoizolați-vă între timp.

ADVERTISEMENT
Tags: