Sport

River Plate-Boca Juniors, derby-ul cel mai fierbinte din lume. Cum a început această rivalitate

24.11.2018 | 14:31
river plate - boca juniors rivalitate. Este o rivalitate de peste 100 de ani

Sâmbătă, 24 noiembrie, de la ora 22:00, se va juca pe Estadio Monumental returul finalei Copei Libertadores, între River Plate şi Boca Juniors, derbyul cel mai fierbinte din lume. În meciul tur, jucat acum două săptămâni, pe Bombonera, stadionul celor de la Boca Juniors, scorul a fost egal, 2-2, dar acest lucru nu va conta dacă returul se va termina tot nedecis se va merge în prelungiri, pentru că în Copa Libertadores nu se ia în calcul regula golurilor marcate în deplasare.

Întreaga Argentină este în stare de tensiune. Boca Juniors este echipa cea mai iubită din ţară, cu peste 40 la sută din suporteri, River Plate o urmează, cu 23 la sută. Nu mai vorbim de capitala Buenos Aires, unde aproape că activităţile zilnice au fost paralizate, pentru că avem de-a face cu un eveniment istoric în serialul confruntărilor directe, de 248 de meciuri, fiind pentru prima dată când se joacă pentru trofeul Copei Libertadores, varianta sud-americană a Champions League.

Englezii, fascinaţi de River Plate-Boca Juniors, derbyul cel mai fierbinte din lume

Englezii sunt  cei mai fascinaţi de spectaculozitatea şi dinamismul derbyului River Plate – Boca Juniors. În 2004 tabloidul The Observer plasa acest derby între cele 50 lucruri din sport care trebuie să le vezi obligatoriu înainte de a muri. Şi pentru a fi mai convingători în demersul lor scriau că Superclasico în zi de meci face din celebrul Old Firm al Scoţiei, Rangers – Celtic din Glasgow, un meci ca pentru elevii care termină orele şi trec la fotbal.

Uriaşa rivalitate dintre cele două mari forţe din Buenos Aires, care au şi cele mai multe trofee din istoria fotbalului argentinian, are o vechime însemnată, mai precis de la începutul secolului al XX-lea, deci de mai bine de 100 de ani. Primul club care s-a înfiinţat, în 1901, a fost River Plate, iar patru ani mai târziu a apărut şi Boca Juniors.

Ambele grupări s-au născut în cartierul La Boca

Ambele grupări au locul naşterii în cartierul La Boca, cartierul muncitoresc populat în special cu lucrătorii din port, de la docuri şi influenţa imigranţilor, în special a celor italieni, a fost foarte mare. De altfel, River Plate nu a fost o creaţie de sine stătătoare, ci a rezultat din unirea a două cluburi, Santa Rosa şi Las Rosales şi nu mult a lipsit ca în loc de River Plate numele clubului să fie Juventud Bocquense!

În 1905 un grup de cinci tineri fondau Boca Juniors, de la numele cartierului, iar Juniors după faptul că erau la modă denumirile englezeşti în fotbal. Culorile galben-albastru au fost inspirate de cele ale unui vas suedez aflat în port, învoiala fiind să se preia culorile primului vas pe care îl vor vedea mergând în port. Boca Juniors a rămas de atunci clubul clasei muncitoare, iar porecla lor este Xeneizes, ceea ce ar vrea să semnifice Genovezii, ca urmare a numărului mare de imigranţi ittalieni, în special veniţi de la Genova şi stabiliţi aici.

Cum se strigă fanii celor două echipe

Primul derby a avut loc în 1913, după unii ar mai fi vorba de încă alte două partide în 1908, dar oficial este doar jocul din 1913, câştigat de River Plate cu 2-1. În 1925 s-a produs definitiv schisma şi se poate spune că s-a injectat ADN-ul rivalităţii, după ce River Plate s-a mutat în cartierul select Nunez, moment care marchează şi noua poreclă a alb-roşilor ce îşi vor construi aici Estadio Monuental: Milionarii.

river plate - boca juniors rivalitate. Cea mai mare bucurie pentru fanii Bocăi a fost retrogradarea duşmanului în 2011. Au fabricat marionete în tricoul alb-roşu, cu litera B pe piept
river plate – boca juniors rivalitate. Cea mai mare bucurie pentru fanii Bocăi a fost retrogradarea duşmanului în 2011

Fanii lui River Plate îi mai alintă pe cei de la Boca strigându-i micii porci, aluzie la faptul că pe stadionul Bombonera este mai mereu un miros greu, provocat de la poluarea râului din apropierea arenei. Şi cei de la Boca îi fac găini sau pui pe rivali şi declară că ziua cea mai fericită din existenţa lor a fost în 2011, când River Plate a suferit ruşinea istorică a retrogradării.

Fanii lui River Plate îi consideră pe cei de la Boca Juniors porci şi le arată în tribună
Fanii lui River Plate îi consideră pe cei de la Boca Juniors porci

Cel mai negru episod, 1968 Poarta 12, 71 morţi, 150 de răniţi

Violenţeleîntre fani sunt ceva absolut uzual şi ele au la rândul lor o vechime importantă, pentru că încă din 1931, de la primul derby din istoria campionatului profesionist al Argentinei, partida a fost întreruptă timp de 25 de minute, după ce arbitrul dictase eliminarea a trei jucători de la River Plate, care au refuzat să părăsească terenul.

Cel mai negru episod din istoria derbyului a avut loc în 1968 şi poartă numele de Poarta 12. S-a petrecut pe 23 iunie 1968 pe El Monumental, la finalul jocului. Nu mai puţin de 71 de suporteri au murit striviţi încercând să iasă pe la acea poartă, iar alţi 150 au fost răniţi. Toţi foarte tineri, vârsta cea mai mare a unuia dintre cei decedaţi fiind de numai 19 ani. Sunt diferite versiuni pentru cauza tragediei, dar până la urmă ceea ce a contat cu adevărat a fost doar faptul că atâţia oameni tineri şi-au găsit acolo sfârşitul.

O singură dată derbyul a fost suspendat

Un alt episod de consemnat a avut loc în 2010. Ploua torenţial, mingea abia sărea, dar centralul partidei, Hector Baldassi a dat drumul la joc. În momentul în care mingea nu a mai sărit deloc a suspendat meciul şi aceasta a fost singura dată când în in istoria lui Superclasico a fost nevoie de o rejucare a partidei din minutul în care aceasta a fost suspendată.

Cu toate aceste adversităţi duse la maxim au existat peste o sută de jucători care au îmbrăcat tricoul ambelor echipe. Cele mai sonore nume sunt Abel Balbo, Claudio Caniggia, Gabriel Batistuta, Alberto Tarantino, Hugo Gatti, Oscar Ruggeri şi mulţi alţii. Ruggeri a declarat că e foarte greu pentru un jucător să facă acest pas. Unii îl consideră trădător, alţii nu au încredere în el că a venit de la echipa duşmană. Abia în timp se capătă această încredere, dacă se capătă.