News

Cine e femeia cu cetățenie română, condamnată în Rusia la 15 ani de închisoare pentru spionaj. A avut legături cu apropiații lui Putin

Carina Țurcan, născută în Republica Moldova dar cu cetățenie română, este considerată prizonier politic în Rusia, după ce a fost condamnată la 15 ani de închisoare pentru spionaj economic.
09.03.2022 | 08:01
Cine e femeia cu cetatenie romana condamnata in Rusia la 15 ani de inchisoare pentru spionaj A avut legaturi cu apropiatii lui Putin
Carina Țurcan este ținută într-o închisoare de maximă siguranță din Rusia / Colaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Carina Țurcan, 46 de ani, un fost director și avocat care a renunțat la cetățenia moldovenească în favoarea celei românești și a celei rusești, a fost inclusă pe lista prizonierilor politici de Centrul Memorial pentru Drepturile Omului, după ce femeia a fost condamnată la 15 ani de închisoare, la Moscova, pentru spionaj economic. Țurcan a condus divizia Inter RAO pentru Moldova, Ucraina și România.

Cazul Carinei Țurcan este considerat un exemplu de ”violare grosolană a legii”, în condițiile în care acuzațiile la adresa ei nu au fost dovedite, arată organizația.

ADVERTISEMENT

Carina Țurcan, acuzată că a transmis documente secrete serviciilor secrete străine

Carina Țurcan a fost membru în consiliul de administație al companiei rusești Inter RAO ESS din Rusia, iar în 2018 a fost arestată de Serviciul Federal de Securitate (FSB), fiind inițial bănuită că a transmis documente secretizate de guvernul rus către agenții de intelligence din cadrul NATO.

Țurcan lucra la vremea respectivă cu oameni apropiați Kremlinului, cum ar fi Boris Kovalchuk, fiul unuia din cei mai buni prieteni ai lui Vladimir Putin, oligarhul Yuri Kovalchuk. Boris era în acel moment directorul consiliului de administrație, în vreme ce tatăl lui sponsorizează trustul National Media Group, condus de fosta gimnastă Alina Kabaeva, despre care se spune că ar fi iubita președintelui rus.

ADVERTISEMENT

De asemenea, Boris Kovalch face parte din conducerea Fundației Inopraktika, acolo unde fiica lui Putin, Katerina Tikhonova, este director general.

Presa rusă a scris inițial că a lucrat pentru serviciile secrete românești

În 2018, publicația rusă Kommersant scria că Țurcan ar avea legături cu un om de afaceri care ar colabora cu serviciile secrete din România. Jurnaliștii citau surse neoficiale. Ministerul Afacerilor Externe din România a confirmat la vremea respectivă că Țurcan deține cetățenie română.

ADVERTISEMENT

Procesul care a urmat s-a desfășurat cu ușile închise. Rușii nu au pus-o pe Carina Țurcan sub acuzare pentru colaborare cu serviciile secrete românești ci cu cele din Republica Moldova. Conform rechizitoriului, femeia ar fi fost recrutată în 2004 de o agenție de informații din Republica Moldova și a transmis acestora, în 2015, un document întocmit de Ministerul Energiei din Rusia, care se referea la cooperarea internațională în domeniul energiei.

FSB susține că fosta directoare ar fi avut legături cu un anume Alexandru Popescu, om al serviciilor de securitate din Moldova, căruia i-a transmis acest document. Ea ar fi beneficiat de complicitatea unor ”persoane neidentificate” din Ministerul Energiei, care i-au transmis informații considerate secrete de stat

ADVERTISEMENT

Carina Țurcan a declarat că nu l-a cunoscut niciodată pe Popescu și că documentul incriminat nu există. Inclusiv martorii chemați să dea declarații în cadrul procesului ar fi spus că funcționarii și managerii din cadrul companiei schimbau liber aceste informații pe care nimeni nu le considera secrete.

Femeia ar fi provocat un conflict cu liderii din Transnistria

Compania rusă Inter RAO deține mai multe centrale în Rusia și în fostele republici sovietice care alimentează cu electricitate Republica Moldova și Crimeea prin unitatea din Cugiurgan, regiunea Transnistria. Centrala lucrează cu gaze rusești și produce electricitate, iar Țurcan ar fi declanșat un conflict care a dus la o reducere a producției. Când liderul de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk, a ridicat prețurile la gaze pentru agenții economici, Centrala de la Cuciurgan a fost pusă în situația de a înregistra pierderi. Țurcan ar fi avertizat atunci partea moldovenească despre o posibilă ”acțiune neprietenoasă” la adresa centralei de la Cuciurgan din partea conducerii de la Tiraspol, conform moldova.europalibera.org.

Carina Țurcan a respins acuzațiile despre care a spus că sunt ”absurde”. Ea a fost apărată de avocatul rus specializat în drepturile omului, Ivan Pavlov. El a pledat și în cazul lui Alexey Navalny, lider al opoziției de la Moscova precum și în cel al jurnaliștilor Ivan Safronov și Grigory Pasko, cunoscuți pentru păreri critice la adresa Kremlinului.

Carina Țurcan, ținută într-o închisoare de maximă securitate

În septembrie 2021, ministrul justiței din cadrul Federației Ruse a inițiat o moțiune disciplinară împotriva avocatului Ivan Pavlov, care are ca finalitate eliminarea acestuia din barou. Organizația International Commssion of Jurists (ICJ) a denunțat acțiunea guvernului rus, pe care a descris-o ca hăruțuire la adresa lui Pavlov.

La sfârșitul anului 2020, Carina Țurcan a fost condamnată de judecătoria orășenească de la Moscova la 15 ani de închisoare cu executare, într-o colonie cu regim sever (echivalent cu regimul de maximă securitate). Statul rus i-a confiscat femeii 656 milioane ruble (aproximativ 9 milioane dolari).

ADVERTISEMENT
Tags: