News

Câți locuitori a pierdut România. Au ajuns să trăiască în toate colţurile lumii: din Italia până în Mongolia

Câți locuitori a pierdut România! De ce au plecat oamenii din țară și unde au ales să trăiască. Cum au ajuns românii în toate colțurile lumii și unde sunt în număr mare
01.12.2021 | 15:10
Cati locuitori a pierdut Romania Au ajuns sa traiasca in toate colturile lumii din Italia pana in Mongolia
Câți români a pierdut România în ultimii ani de zile. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Momentul decembrie 1989 nu a venit cu schimbarea mult așteptată. Oamenii au ieșit în stradă, au protestat, au solicitat, dar, la final au înțeles că lumea lor nu se va schimba niciodată. Anii au trecut și la suprafață au ieșit adevăruri grele, adevăruri ascunse.

Și când granițele s-au deschis oamenii n-au mai ezitat o clipă. Unul câte unul, părinți, frați, rude sau prieteni, românii au fugit care încotro și s-au împrăștiat în întreaga lume.

ADVERTISEMENT

Câți români s-au pierdut de România!

Motivul e cât se poate de simplu. Pentru că în țară, în România lor, furtul, nesimțirea, prostia, tupeul, minciuna, corupția și nepotismul au fost ridicate la rang de artă. Și încet, dar sigur am devenit o Românie goală, o Românie care s-a rupt în atâtea bucățele încât nimeni nu le mai poate număra sau vreodată aduna.

Oficial, cifrele sunt sumbre. Neoficial, acestea au accente dramatice. Fostul ministru al Românilor de Pretutindeni, Natalia Intotero a transmis că cele mai recente statistici, cele prezentate înaintea alegerilor de anul trecut, arată că aproximativ 9.700.000 de români sunt plecaţi în afara graniţelor.

ADVERTISEMENT

Aceasta a ținut să sublinieze că motivele emigrării sunt corupţia, calitatea slabă a clasei politice şi sărăcia. Intotero a mai explicat că românii care au emigrat s-ar întoarce dacă s-ar îmbunătăți infrastructura din România. Vorbim despre​ drumuri, autostrăzi, spitale, investiţia şi existenţa unor condiţii decente în sănătate şi existenţa şcolilor.

Așadar, aproape zece milioane de români au ales să plece, să își construiască viitorul într-o altă țară, să spere, să viseze, să lucreze și să-și ofere serviciile și cunoștințele ​altora.

ADVERTISEMENT

Ce înseamnă diaspora

Interesant este că atunci când ne referim la diaspora română spunem, de fapt, întreaga populație a românilor din afara României și Moldovei ce dețin cetățenie română. În mod normal, termenul nu îi numără pe cei care locuiesc în statele vecine, în special românii din Ucraina și Serbia.

De asemenea, numărul diasporei pune la socoteală și cetățenii de origine română născuți în țările respective. În urmă cu 15 ani, președintele de atunci, Traian Băsescu trăgea un semnal de alarmă și recunoștea că diaspora română era estimată la aproximativ 8 milioane de oameni, cei mai mulți dintre ei locuind în fosta URSS, Europa de Vest, în special în Spania și Franța, America de Nord, America de Sud, Australia și Noua Zeelanda.

ADVERTISEMENT

Criza economică provocată de pandemia de coronavirus a închis peste un milion de locuri de muncă în primul trimestru din 2020. A fost momentul în care peste 100.000 de români care trăiau în Spania, au ajuns dependenți de ajutorul dat de statul spaniol după ce și-au pierdut slujbele. Mulți dintre ei au preferat să revină în țară. S-au întors însă destul de repede, dezamăgiți de ceea ce au găsit.

Când au plecat românii din țară

Un studiu finanțat de MAE a scos la iveală două mari perioade de migrație a românilor. Primul val, la începutul anilor 2000, premergător ridicării vizelor. A urmat un al doilea, care a avut loc între 2015 și 2016, acesta fiind considerat valul tinerilor.

În intervalul cuprins între cele două perioade comparate, numărul emigranților români a crescut cu 2,3 milioane, de la 1,1 milioane, la 3,4 milioane. De altfel, la un moment dat, cel puțin 20% din totalul populației născute în România trăia într-o altă țară.

Același studiu a indicat date și mai dramatice. Mai bine de un sfert dintre românii care trăiesc în țară și-au exprimat dorința de a emigra permanent dacă ar avea în viață o asemenea oportunitate.

Mai mult decât atât, jumătate dintre tinerii cu vârste între 15-24 de ani au spus că intenționează să părăsească țara cât mai repede posibil.

Unde trăiesc românii plecați din țară

Italia este țara care a primit cei mai mulți români. Oficial, anul trecut erau, atenție, nu mai puțin de 1.145.718 de persoane care locuiau în această țară. Carabinierii spun însă că numărul lor este unul mult mai mare și că mulți dintre ei lucrează la negru și nu sunt înregistrați în acte.

În mod surprinzător, mai ales din cauza diferențelor mari de limbă, dar Germania este a doua țară unde românii au plecat. 722.404 de persoane lucrau aici, multe dintre ele în abatoare și ferme.

În Spania ar mai fi 578.228 de români, în timp ce în Statele Unite ale Americii erau 478.278 de persoane cu cetățenie română. Urmează Marea Britanie cu 434.000 de români, Canada, 238.050 și Franța cu 118.400.

Austria, Belgia, Israel, Grecia, Olanda, Danemarca, Suedia, Portugalia, Irlanda, Turcia, Cipru, Norvegia, Elveția și Australia, toate sunt țări în care se află zeci de mii de români.

Nu există colț de lume fără un român

De altfel, românii au ajuns în toate colțurile lumii. În zone extrem de friguroase sau călduroase, îndepărtate, în vârf de munte sau pe insule, aproape că nu mai există un loc pe planeta aceasta fără un român plecat din propria țară.

Greu de crezut, dar în Bahamas sunt înregistrați 106 români. În Vietnam erau 100, în Pakistan 75, în Macao trăiau 70 de oameni cu cetățenie română, în timp ce în Republica Dominicană erau 43.

Namibia și Etiopia aveau câte 25, la fel ca Insulele Bermude. În Groenlanda erau 15 români înregistrați, în Bangladesh, Botswana, Cambodgia, Comore, Madagascar, Malawi, Mauritius, Mozambic, Seichelles, Trinidad și Tobago trăiesc câte 10.

Nu se termină aici pentru că în Maldive și Surinam sunt câte 5 români. În Guineea erau 4 la ultima numărătoare, în timp ce Antigua și Barbuda, Barbados, Guyana, Sfânta Lucia, Sfântul Cristofor și Nevis erau câte 3.

Și da, în statisticile oficiale, exista și un român care trăia în Mongolia.

ADVERTISEMENT