News

Cum a primit noua variantă de coronavirus numele Omicron. De ce a evitat OMS două litere din alfabetul grecesc?

Numirea de către OMS a noii variante de coronavirus provoacă o oarecare confuzie. S-a ridicat întrebarea de ce a sărit Organizația două litere ale alfabetului grecesc și a ales Omicron.
30.11.2021 | 15:14
Cum a primit noua varianta de coronavirus numele Omicron De ce a evitat OMS doua litere din alfabetul grecesc
OMS a explicat de ce a evitat două litere din alfabetul grec Foto: hepta, WHO, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Din luna mai, Organizația Mondială a Sănătății folosește litere din alfabetul grecesc, pentru a denumi variantele de coronavirus.

Delta a fost cea mai dominantă, urmată de alte opt, inclusiv Epsilon, Iota și Lambda, care până acum au dispărut în cea mai mare parte.

ADVERTISEMENT

Cum a primit noua variantă de coronavirus numele Omicron

Deci, după ce o nouă variantă cu denumirea științifică greoaie de B.1.1.529 a fost descoperită săptămâna trecută în Africa de Sud, observatorii s-ar fi așteptat ca OMS să o numească după următoarea literă greacă de pe listă: Nu.

Dar agenția de sănătate a sărit peste Nu, împreună cu litera care aurma după aceea, Xi, și a trecut direct la Omicron, a cincisprezecea literă din alfabetul grec.

ADVERTISEMENT

De ce a evitat OMS două litere din alfabetul grecesc

„Nu (care se pronunță Niu n.r.) este prea ușor de confundat cu ‘nou’ (new) și Xi nu a fost folosit pentru că este un nume de familie obișnuit”, a explicat organizația într-o declarație trimisă prin e-mail către CNN.

„Iar liniile directoare ale OMS pentru denumirea noilor boli sugerează ‘evitarea ofensării oricăror grupuri culturale, sociale, naționale, regionale, profesionale sau etnice’.”

ADVERTISEMENT

Deși pronunțată diferit, faptul că litera greacă Xi are o asemănare cu numele de familie chinez Xi, ca în cazul liderului chinez Xi Jinping, a alimentat speculații care ar fi putut juca un rol în faptul că OMS a omis-o în denumirea unei variante de coronavirus.

China a încercat să se distanțeze de pandemia de Covid-19 și a respins afirmațiile conform cărora virusul ar avea originea în orașul chinez Wuhan.

ADVERTISEMENT

Numele științifice ale bolilor „pot fi dificil de spus și de amintit și sunt predispuse la raportări greșite”, a spus OMS în mai.

„Ca urmare, oamenii recurg adesea la variante de apelare în funcție de locurile în care sunt detectați, ceea ce este stigmatizant și discriminatoriu”.

Pentru a evita aceste stigmate, OMS a evitat asocierea virusurilor cu anumite regiuni ale lumii. Unii cred că utilizarea termenilor „virus Wuhan” și „virus chinez” pentru a descrie Covid-19 a dus la persecuția persoanelor de origine asiatică.

Pe site-ul său web, OMS a declarat că a identificat cele mai bune practici pentru denumirea noilor boli umane, „cu scopul de a minimiza impactul negativ inutil al denumirilor bolilor asupra comerțului, călătoriilor, turismului sau bunăstării animalelor”.

Așa că această ultimă variantă de coronavirus a devenit numită Omicron.

Și dacă apar și variante mai noi, mai sunt nouă litere în alfabetul grecesc. Următoarea este Pi.

BioNTech a început să lucreze la vaccinul contra variantei Omicron

BioNTech a anunțat luni că a început lucrul la un vaccin adaptat pentru Omicron, noua variantă îngrijorătoare de coronavirus detectată în Africa de Sud, deși nu este încă clar dacă va trebui să-și refacă vaccinul original împotriva Covid-19.

Dezvoltarea unui vaccin adaptat face parte din procedura standard a companiei pentru noile variante, se arată într-un comunicat BioNTech, care produce vaccinuri împreună cu Pfizer.

„Primii pași ai dezvoltării unui potențial nou vaccin se suprapun cu cercetările necesare pentru a evalua dacă va fi necesară o nouă administrare”, a adăugat compania.

Varianta Omicron prezintă un risc global foarte mare de creștere, a avertizat luni OMS, pe măsură ce mai multe țări au raportat cazuri, ceea ce a determinat închiderea frontierelor.

BioNTech a declarat vineri că se așteaptă la mai multe date de laborator în următoarele două săptămâni pentru a determina dacă este nevoie de un vaccin specific Omicron.

Producătorul rival Moderna a anunțat la rândul său că lucrează la o reproiectare a vaccinului său Covid-19 pentru viitoarele doze de rapel.

Biotehnologia se mobilizează

În timp ce sunt căutate dovezi privind eficacitatea vaccinului împotriva Omicron, producătorii de vaccinuri au răspuns rapid noii provocări.

John Bell, profesor de medicină la Universitatea Oxford, care a dezvoltat împreună cu AstraZeneca un vaccin împotriva adenovirusului, a anunțat că au dezvoltat deja un vaccin care vizează tulpina de coronavirus Beta, care a fost identificată pentru prima dată în Africa de Sud și cunoscută sub numele de B.1.351.

Această tulpină a evitat o mare parte din protecția oferită de vaccinul original Oxford/AstraZeneca – în măsura în care Africa de Sud și-a anulat campania de imunizare cu acest ser, trecând la vaccinuri de la Johnson & Johnson și BioNTech/Pfizer.

Bell a declarat că Beta „este cea mai apropiată tulpină” de cea care se răspândește acum rapid în Africa de Sud, „deci va fi interesant de văzut cum se comportă” serul împotriva Omicron.

Oamenii de știință lucrează la el de șase luni și vor finaliza studiile de imunogenitate – necesare autorităților de reglementare pentru a evalua dacă să îl aprobe – săptămâna viitoare.

Dacă Oxford și AstraZeneca trebuie să înceapă de la zero pentru a dezvolta un nou vaccin împotriva Omicron, „probabil va dura puțin mai mult decât vaccinurile ARNm”, a spus el, estimând că acest lucru va dura patru până la șase luni.

BioNTech din Germania și partenerul american Pfizer lucrează de luni de zile la un proces pentru a realiza rapid o nouă variantă de vaccin contra Covid-19 și a crește producția, dacă este necesar, a precizat BioNTech.

Companiile ar putea „adapta vaccinul ARNm în decurs de șase săptămâni și ar putea expedia loturile inițiale în 100 de zile în cazul unei variante care se sustrage vaccinurilor existente”, a spus BioNTech.

Ei au dezvoltat deja vaccinuri împotriva variantelor Alpha și Delta și au început studiile clinice cu aceste seruri pentru a colecta date de siguranță și tolerabilitate care pot fi furnizate autorităților de reglementare.

Moderna, al cărui vaccin folosește o tehnologie similară ARNm cu cea a serului BioNTech/Pfizer, a spus că investighează mai multe strategii de protecție împotriva Omicron.

Compania americană de biotehnologie testează dacă oamenii cărora li s-a administrat o doză booster mai mare – aceeași doză ca primele două – au o protecție mai bună împotriva Omicron, analizând mostre în laborator.

De asemenea, are în dezvoltare două noi vaccinuri de rapel. Primul vizează Beta, iar al doilea vizează atât variantele Beta, cât și Delta.

Dozele complete și jumătate din ambele sunt în studii clinice, iar compania extinde „rapid” testarea probelor de sânge pentru a analiza răspunsul anticorpilor la Omicron.

În plus, este în curs de dezvoltare un booster specific Omicron, care ar putea fi gata pentru testarea clinică în 60 până la 90 de zile, a spus compania.

Între timp, Novavax, al cărui vaccin pe bază de proteine ​​nu a fost încă autorizat pentru utilizare, a început, de asemenea, dezvoltarea unui nou vaccin recombinat cu proteină spike bazat pe secvența genetică cunoscută a B.1.1.529. Va fi gata să înceapă testarea și producția „în următoarele câteva săptămâni”, a spus compania într-un comunicat.

În plus, Novavax a spus că studiile au arătat că întregul său vaccin cu proteine ​​​​spike poate oferi protecție împotriva noilor variante atunci când este utilizat ca rapel, așa cum a demonstrat împotriva Alpha, Delta și Beta într-un studiu de fază 2. Cu toate acestea, încă nu a solicitat o licență ca booster.

Se așteaptă o decizie „în câteva săptămâni” în UE și, de asemenea, iminentă în Marea Britanie cu privire la vaccinul său, care este în prezent autorizat în Indonezia.

ADVERTISEMENT
Tags: