100 ani de Romania

România a dominat gimnastica feminină la nivel mondial! Victorii pe linie la CM între 1994 şi 2001! Video

01.12.2018 | 11:00
Romania a dominat gimnastica feminina la nivel mondial Victorii pe linie la CM intre 1994 si 2001 Video
România a dominat gimnastica feminină la nivel mondial

România a dominat gimnastica feminină la nivel mondial între 1994 şi 2001. Pe lângă performanţele de la Jocurile Olimpice, româncele au pus stăpânire pe Campionatele Mondiale. Lotul condus de Octavian Belu şi Mariana Bitang a câştigat, de-a lungul a şapte ani, cinci titluri mondiale la proba pe echipe. A fost perioada în care echipa României de gimnastică feminină era una de temut.

Hegemonia a început la Campionatul Mondial de gimnastică din 1994, disputat la Dortmund. Competiţia a fost dedicată doar echipelor, iar Statele Unite ale Americii era văzută drept favorită, mai ales că se pregătea pentru Jocurile Olimpice de la Atlanta din 1996. Calculele au fost răsturnate şi România a câştigat medalia de aur, cu punctajul 195.847, în faţa Statelor Unite ale Americii, cu 194.645, şi Rusia, cu 194.546. Pentru ţara noastră, la CM de la Dortmund, au concurat Lavinia Miloşovici, Gina Gogean, Simona Amânar, Daniela Mărănducă, Claudia Presăcan, Nadia Haţegan şi Ionela Loaieş.

România a dominat gimnastica feminină la nivel mondial timp de şapte ani

Un an mai târziu, România a dovedit că poate domina gimnastica feminină la nivel mondial. La Campionatele Mondiale de la Sabae, gimnastele antrenate de Octavian Belu şi Mariana Bitang descopereau o nouă rivală, China. Dacă rusoaicele au fost marea dezamăgire, cu doar un loc patru obţinut la proba pe echipe, asiaticele s-au luptat la baionetă cu româncele. Cu toate acestea, România a câştigat încă un titlu mondial. Faţă de ediţia din 1994, în lotul României au apărut Alexandra Marinescu şi Andreea Cacovean, acestea înlocuindu-le pe Daniela Mărănducă şi Ionela Loaieş.

În 1997, la Lausanne, România a cucerit un nou titlu mondial la proba pe echipe. De această dată, româncele s-au duelat cu Rusia, iar diferenţa a fost făcută la sutimi şi la clasarea pe aparate. Simona Amânar, Claudia Presăcan, Gina Gogean, Alexandra Marinescu, Corina Ungureanu şi Mirela Ţugurlan au fost gimnastele care au adus al treilea aur mondial consecutiv. Doi ani mai târziu, la Tianjin, specialiştii erau siguri că echipa Chinei va avea un cuvânt greu de spus la Campionatele Mondiale. Asiaticele s-au clasat pe locul trei şi au obţinut medalia de bronz. În 2012, rezultatele chinezoaicelor au fost şterse după ce s-a descoperit că au falsificat vârsta unei dintre gimnaste. Din nou lupta la aur s-a dat între România şi Rusia, iar diferenţa a fost de sutimi în favoarea noastră. Maria Olaru, Andreea Răducan, Simona Amânar, Andreea Isărescu, Corina Ungureanu şi Loredana Boboc au adus al patrulea titlu mondial.

Hegemonia României s-a oprit în 2001

În 2001, la Campionatele Mondiale de gimnastică de la Gent, România şi Rusia erau creditate cu primele şanse în proba pe echipe. Urma să fie un duel direct între Andreea Răducan şi Svetlana Horkina, vedetele celor două echipe. Românca a obţinut note mai bune, la trei dintre cele patru aparate, făcând clar diferenţa. În plus, echipa României a reuşit cele mai bune punctaje la sărituri, bârnă şi sol, în timp ce Rusia a obţinut un punctaj superior doar la paralele. Andreea Răducan, Sabina Cojocar, Andreea Ulmeanu, Silvia Stroescu, Carmen Ionescu şi Loredana Boboc au făcut parte din lotul României la cea de-al cincilea titlu mondial consecutiv câştigat de România.

Tags: