Inflația în Uniunea Europeană a scăzut ușor în luna iulie, coborând la o medie de 6,1%. Inclusiv în România s-a înregistrat o mică scădere, deși valoarea este încă semnificativ peste media europeană, după cum au arătat vineri ultimele estimări ale Eurostat.
În Uniunea Europeană prețurile au crescut cu 6,1% față de aceeași lună a anului trecut, după ce în iunie fuseseră mai mari cu 6,4%. Cea mai puternică creștere a prețurilor de consum, pe o bază anuală, a fost înregistrată luna trecută de Ungaria, respectiv 17,5%.
Vecinii maghiari sunt urmați de Slovacia și Polonia, cu o rată anuală a inflației de 10,3% și doar Cehia se mai află în continuare în grupul de țări cu o rată din două cifre, aici inflația pe iulie fiind de 10,2%.
Cea mai mare rată a inflației cu o singură cifră a fost înregistrată de România, de 8,9%. Urmează Croația cu o rată a inflației măsurată prin IAPC de opt procente în iulie, comparativ cu aceeași lună a anului trecut.
Comparativ cu luna iunie, rata anuală a inflaţiei a scăzut în 19 ţări membre ale Uniunii Europene, inclusiv în România (de la 9,3% la 8,9%), a rămas stabilă în Suedia şi a crescut în celelalte şapte state membre. La polul opus, ţările cu cea mai scăzută rată anuale ale inflaţiei au fost Belgia (1,7%), urmată de Luxemburg (2%) şi Spania (2,1%).
De asemenea, inflația pe iulie a scăzut și în zona euro, până la 5,3%, valoare în concordanță cu prima estimare publicată la 31 iulie. În iunie, inflația în yona euro a fost de 5,5%, după cum a arătat raportul de la sfârșitul lunii trecute.
Banca Centrală Europeană a anunţat că se aşteaptă ca rata inflaţiei în zona euro să se situeze la 5,4% în 2023 şi la 3% în 2024, după ce în luna martie anticipa un nivel de 5,3% pentru anul acesta şi de 2,9% pentru 2024. Conform previyiunilor, în 2025 inflaţia ar urma să se situeze la 2,2%, faţă de nivelul de 2,1% prognozat în martie.
Deși datele Eurostat sunt încă departe de ţinta de 2% avută în vedere de Banca Centrală Europeană, cifrele ar putea săi ajute totuși pe oficialii băncii să ia o pauză de la tendința de majorare a dobânzilor, cel puţin la următoarea reuniune de politică monetară, prevăzută pentru luna septembrie.