News

România are a cincea cea mai mare inflație din UE. Rata a coborât cu 0,4% față de luna iunie

România are cea mai mare inflație cu cifră din UE. La nivel comunitar doar patru țări au o inflație mai mare decât a noastră.
18.08.2023 | 16:49
Romania are a cincea cea mai mare inflatie din UE Rata a coborat cu 04 fata de luna iunie
Inflația în România a coborât sub 9%, după cum anunță Eurostat Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Inflația în Uniunea Europeană a scăzut ușor în luna iulie, coborând la o medie de 6,1%. Inclusiv în România s-a înregistrat o mică scădere, deși valoarea este încă semnificativ peste media europeană, după cum au arătat vineri ultimele estimări ale Eurostat.

Inflația în România a coborât de la 9,3% la 8,9%

În Uniunea Europeană prețurile au crescut cu 6,1% față de aceeași lună a anului trecut, după ce în iunie fuseseră mai mari cu 6,4%. Cea mai puternică creștere a prețurilor de consum, pe o bază anuală, a fost înregistrată luna trecută de Ungaria, respectiv 17,5%.

ADVERTISEMENT

Vecinii maghiari sunt urmați de Slovacia și Polonia, cu o rată anuală a inflației de 10,3% și doar Cehia se mai află în continuare în grupul de țări cu o rată din două cifre, aici inflația pe iulie fiind de 10,2%.

Cea mai mare rată a inflației cu o singură cifră a fost înregistrată de România, de 8,9%. Urmează Croația cu o rată a inflației măsurată prin IAPC de opt procente în iulie, comparativ cu aceeași lună a anului trecut.

ADVERTISEMENT

Comparativ cu luna iunie, rata anuală a inflaţiei a scăzut în 19 ţări membre ale Uniunii Europene, inclusiv în România (de la 9,3% la 8,9%), a rămas stabilă în Suedia şi a crescut în celelalte şapte state membre. La polul opus, ţările cu cea mai scăzută rată anuale ale inflaţiei au fost Belgia (1,7%), urmată de Luxemburg (2%) şi Spania (2,1%).

De asemenea, inflația pe iulie a scăzut și în zona euro, până la 5,3%, valoare în concordanță cu prima estimare publicată la 31 iulie. În iunie, inflația în yona euro a fost de 5,5%, după cum a arătat raportul de la sfârșitul lunii trecute.

ADVERTISEMENT

Banca Centrală Europeană a anunţat că se aşteaptă ca rata inflaţiei în zona euro să se situeze la 5,4% în 2023 şi la 3% în 2024, după ce în luna martie anticipa un nivel de 5,3% pentru anul acesta şi de 2,9% pentru 2024. Conform previyiunilor, în 2025 inflaţia ar urma să se situeze la 2,2%, faţă de nivelul de 2,1% prognozat în martie.

Deși datele Eurostat sunt încă departe de ţinta de 2% avută în vedere de Banca Centrală Europeană, cifrele ar putea săi ajute totuși pe oficialii băncii să ia o pauză de la tendința de majorare a dobânzilor, cel puţin la următoarea reuniune de politică monetară, prevăzută pentru luna septembrie.

ADVERTISEMENT
În Columbia toată lumea știe cine este soția lui Giovanni Becali. L-au eliberat...
În Columbia toată lumea știe cine este soția lui Giovanni Becali. L-au eliberat imediat dintr-o pușcărie din Bogota când au aflat cum o cheamă
Construcțiile la plaja din centrul stațiunii Mamaia, oprite de autorități în ultimul ceas:...
Construcțiile la plaja din centrul stațiunii Mamaia, oprite de autorități în ultimul ceas: „Am impus sistarea de urgenţă a lucrărilor“
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf...
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf în dormitorul matrimonial. Antrenorul a izbucnit în plâns când a aflat că este înșelat
Planul lui Juraj Cintula de a-l asasina pe Robert Fico s-ar fi născut imediat...
Planul lui Juraj Cintula de a-l asasina pe Robert Fico s-ar fi născut imediat după alegeri. Urmează 24 de ore critice pentru premierul slovac
Un cunoscut milionar român a ajuns la sapă de lemn, la fel ca...
Un cunoscut milionar român a ajuns la sapă de lemn, la fel ca Irinel Columbeanu! Ce spune fiica lui: Vorbeşte cu extratereştrii
Minodora nu mai doarme cu soțul ei, după o căsnicie de 20 de...
Minodora nu mai doarme cu soțul ei, după o căsnicie de 20 de ani: "Tot am mai încercat, dar nu pot!"
Se schimbă automat cardurile la Raiffeisen Bank. Anunț important făcut de bancă. Tot...
Se schimbă automat cardurile la Raiffeisen Bank. Anunț important făcut de bancă. Tot ce trebuie să știi
Vârsta de pensionare, redusă pentru o categorie de români. Ce prevede proiectul
Vârsta de pensionare, redusă pentru o categorie de români. Ce prevede proiectul
Cine e și cu ce se ocupă presupusul iubit al Simonei Halep. Are...
Cine e și cu ce se ocupă presupusul iubit al Simonei Halep. Are 57 de ani și e în topul celor mai bogați români
Prima declarație a lui Juraj Cintula, scriitorul care l-a împușcat pe premierul slovac...
Prima declarație a lui Juraj Cintula, scriitorul care l-a împușcat pe premierul slovac Robert Fico
4 zodii dau lovitura la începutul verii. Din iunie, proiectele și dorințele lor...
4 zodii dau lovitura la începutul verii. Din iunie, proiectele și dorințele lor încep să se concretizeze