Sport

Cât de importantă va fi ediţia 2022-2023 din Liga Naţiunilor! Cum îşi poate asigura România un loc în barajul EURO 2024, înainte de startul preliminariilor

Joi va avea loc tragerea la sorţi pentru sezonul 2022-2023 din Liga Naţiunilor, iar România îşi va afla adversarii din drumul spre calificarea în barajul EURO 2024.
15.12.2021 | 23:50
Cat de importanta va fi editia 20222023 din Liga Natiunilor Cum isi poate asigura Romania un loc in barajul EURO 2024 inainte de startul preliminariilor
România poate ajunge în barajul pentru EURO 2024 după Liga Naţiunilor
ADVERTISEMENT

EURO 2024 este următorul mare obiectiv al României, iar drumul va începe, din nou, cu Liga Naţiunilor. La cea de-a treia ediţie a competiţiei, “tricolorii” vor juca în Divizia B, iar la tragerea la sorţi se va afla în urna a 3-a. Un parcurs cât mai bun în acest turneu ne poate asigura un loc în barajul pentru calificarea la EURO 2024, aşa cum s-a întâmplat şi la ultimul European.

Importanţa sezonului 2022-2023 din Liga Naţiunilor. România, obligată să-şi câştige grupa pentru a prinde barajul EURO 2024

În preliminariile EURO 2024 vor fi puse la bătaie 20 de locuri la turnel final, astfel că primele două clasate din cele 10 grupe vor merge direct în Germania. Mai mult decât atât, faţă de EURO 2020, acum vom avea şi o gazdă, care şi-a asigurat deja calificarea. Astfel, pe hârtie mai rămân 3 locuri, iar calificarea se va obţine prin baraj.

ADVERTISEMENT

Pentru a-şi asigura prezenţa în baraj, România va fi nevoită să-şi câştige grupa din Liga Naţiunilor. În caz contrar, “tricolorii” vor sta la mâna rezultatelor din preliminarii, aşa cum s-a întâmplat şi la EURO 2020. Atunci, România a prins în extremis un loc în baraj, fiind ultima echipă acceptată.

UEFA nu a anunţat încă formatul final, după ce Divizia D din Liga Naţiunilor a suferit modificări faţă de prima ediţie, când aici regăseam 16 echipe. Cu toate acestea, sistemul, în care câştigătoarele de grupă îşi vor asigura prezenţa în baraj, va fi, cel mai probabil, folosit şi acum.

ADVERTISEMENT

Urnele pentru tragerea la sorţi din Divizia B

 • Urna 1: Ucraina, Suedia, Bosnia și Herțegovina, Islanda
 • Urna 2: Finlanda, Norvegia, Scoția, Rusia
 • Urna 3: Israel, România, Serbia, Irlanda
 • Urna 4: Slovenia, Muntenegru, Albania, Armenia

Ce se întâmplă dacă România nu îşi câştigă grupa din Liga Naţiunilor 2022-2023

În acest scenariu, calculele se vor simplifica abia după ce UEFA va anunţa formatul final. Cum 12 echipe trebuie să ajungă în baraj, sunt şanse mici ca selecţionatele din Divizia D să fie luate în calcul, la fel ca la EURO 2020, când Macedonia de Nord s-a calificat. La actuala ediţie, în Divizia D se vor regăsi 7 echipe, cele mai slabe din Europa.

ADVERTISEMENT

Astfel, câştigătoarele grupelor din Diviziile A, B şi C vor merge în baraj. Echipele care vor obţine calificarea directă prin preliminarii vor ceda locul în baraj, locul acestora fiind luat, în funcţie de clasamentul final al Ligii Naţiunilor, de următoarea necalificată.

Din Divizia A, cele 4 câştigătoare îşi vor asigura calificarea, în proporţie de 99%, pe ruta preliminariilor. În plus, alte echipe din această divizie vor avea aceeaşi soartă. Ca să luăm exemplu EURO 2020, din cele 12 echipe aflate în Divizia A, Islanda a fost singura care a ajuns în baraj.

ADVERTISEMENT

În aceste condiţii, România ar putea să prindă barajul şi de pe locul 2 din grupă, însă va sta la mâna rezultatelor din preliminariile EURO 2024.

Situaţia din preliminariile EURO 2020

 • Divizia A – 11 dintre cele 12 echipe au mers direct la turneul final, Islanda a ajuns în baraj
 • Divizia B – 8 dintre cele 12 echipe au mers direct la turneul final, în timp ce Bosnia (câştigătoarea de grupă), Slovacia, Irlanda şi Irlanda de Nord au mers în baraj
 • Divizia C – 1 dintre cele 16 echipe a mers direct la turneul final, în timp ce Scoţia, Norvegia, Serbia (toate câştigătoare de grupă), Bulgaria, Israel, Ungaria şi România au mers în baraj
 • Divizia D – barajul a fost format din cele 4 câştigătoare de grupă

Ce miză mai oferă Liga Naţiunilor pentru România

La fel ca în preliminariile EURO 2020, urnele pentru preliminariile EURO 2024 vor fi făcute în funcţie de clasamentul final din Liga Naţiunilor. Câştigătoarele celor 4 grupe din Divizia A şi cele mai bine clasate 6 echipe de acolo vor fi în urna capilor de serie. Apoi, în urna a 2-a vor intra echipele clasate pe locurile 11-20, unde vor intra câştigătoarele celor 4 grupe din Divizia B, în care se află şi România.

Una a 3-a va fi formată din selecţionatele clasate pe locurile 21-30. În preliminariile EURO 2020, România s-a aflat în urna a 4-a, după ce a ocupat locul 36 în clasamentul Ligii Naţiunilor. Din acest motiv, tricolorii au întâlnit Spania, Suedia şi Norvegia, din primele trei urne.

Program de foc pentru România

România va juca primele 4 etape din Liga Naţiunilor la începutul lunii iunie 2022, în timp ce meciurile, care ar putea să fie decisive, sunt programate în septembrie 2022.

Programul grupelor Ligii Naţiunilor 2022-2023

 • etapa 1: 2-4 iunie 2022
 • etapa a 2-a: 5-8 iunie 2022
 • etapa a 3-a: 8-11 iunie 2022
 • etapa a 4-a: 12-14 iunie 2022
 • etapa a 5-a: 22-24 septembrie 2022
 • etapa a 6-a: 25-27 septembrie 2022
ADVERTISEMENT
Dialog halucinant între vedetele Pro TV. Filmați în timp ce analizau cât de...
Dialog halucinant între vedetele Pro TV. Filmați în timp ce analizau cât de sexy sunt colegele: „Dacă ele sunt «piese» acum, cum erau când plesneau de tinerețe?”
După 8 ani, a recunoscut relația cu Ion Țiriac și a spus totul...
După 8 ani, a recunoscut relația cu Ion Țiriac și a spus totul despre viața lângă un miliardar: "Mai bine plâng pe un iaht!"
Comuna de poveste din România, unde se trăiește ca în Germania. Cât a...
Comuna de poveste din România, unde se trăiește ca în Germania. Cât a ajuns să coste o casă veche, bătrânească
Simona Halep rupe tăcerea: „M-a părăsit, a fost un șoc să stau fără...
Simona Halep rupe tăcerea: „M-a părăsit, a fost un șoc să stau fără el”. A vorbit despre unul dintre cele mai grele momente
Un bărbat a câștigat aproape 2 milioane dolari după ce a ascultat discuțiile...
Un bărbat a câștigat aproape 2 milioane dolari după ce a ascultat discuțiile soției, angajată a BP
Cea mai călduroasă dimineaţă de 24 februarie din istorie. Temperaturile au urcat până...
Cea mai călduroasă dimineaţă de 24 februarie din istorie. Temperaturile au urcat până la 23°C. Când ar putea reveni un episod de iarnă cu lapoviţă şi ninsori
Voievozii care au umplut țara de bastarzi. Fustangii nebănuiți, rămași în istorie cu...
Voievozii care au umplut țara de bastarzi. Fustangii nebănuiți, rămași în istorie cu supranume cuminți
Țara care pune capăt prelungirii vizelor de şedere pentru ucraineni. „Nu întâmpină nicio...
Țara care pune capăt prelungirii vizelor de şedere pentru ucraineni. „Nu întâmpină nicio dificultate să se întoarcă acasă”
Ce a transmis Silvia Chifiriuc, soția lui Petre Roman, în ziua în care...
Ce a transmis Silvia Chifiriuc, soția lui Petre Roman, în ziua în care Mioara a decedat: ”Numai așa vine binele și fuge răul”
Alex Ștefănescu, criticul literar și istoric, a murit
Alex Ștefănescu, criticul literar și istoric, a murit
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor!...
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor! Imaginile au ajuns virale: „Nu cred că e ceva rușinos...”
Simona Halep dă cărțile pe față și vorbește despre cel mai greu moment....
Simona Halep dă cărțile pe față și vorbește despre cel mai greu moment. Cauza ar fi fost comportamentul urât al sportivei ”M-a părăsit. A fost un șoc”
„După prima lună, când am văzut câți bani mi-au intrat, nici n-am știut...
„După prima lună, când am văzut câți bani mi-au intrat, nici n-am știut ce să fac cu ei!” Cum a făcut mulți bani Olivia Addams, la 20 de ani
Zodii protejate de Dumnezeu în ultimele zile ale lunii februarie. Au parte de...
Zodii protejate de Dumnezeu în ultimele zile ale lunii februarie. Au parte de schimbări benefice și noroc cât cuprinde