România – Franţa 15-0 este considerată cea mai importantă victorie din istoria rugby-ului din ţara noastră. În urmă cu 38 de ani, pe 23 noiembrie 1980, “Stejarii” reuşeau un succes care a făcut rapid înconjurul lumii, din moment ce “Les Blues” era una dintre naţionalele puternice din Europa.
După victoriile obţinute de România în faţa Franţei în anii ’60, “Stejarii” nu au mai obţinut rezultate notabile în faţa selecţionatei din Hexagon. Înainte să-i întâlnească pe francezi, românii reuşiseră un turneu foarte bun în Irlanda, cu victorii în faţa lui Ulster, Munster sau Leicester, campioana Angliei.
Rezultatele obţinute în Irlanda i-a făcut pe mulţi să spere la o victorie în faţa Franţei. Meciul test s-a disputat pe 23 noiembrie 1980, pe stadionul “Giuleşti”, în faţa a peste 20.000 de spectatori. Disputa a fost una încrâncenată încă de la început, însă “Stejarii” au intrat în avantaj la cabine, scor 3-0, după ce Ion Constantin, supranumit de britanici “Penalty King”, a transformat o lovitură de pedeapsă. După pauză, rugbistul lui Dinamo a transformat alte două penalităţi şi România conducea Franţa, scor 9-0. Francezii au încercat să puncteze, însă apărarea românilor a jucat perfect. În prelungiri, când suporterii din tribune sărbătoreau deja victoria, “Stejarii” au scăpat pe un contraatac, iar Pompilie Borş marchează un eseu, iar Ion Constantin a transformat încercarea dintr-o poziţie imposibilă, după ce eseul se marcase chiar lângă steagul de colţ. La finalul meciului, România obţinea o victorie uriaşă cu Franţa, scor 15-0.
“Un eseu împotriva Franţei este ceva de vis. Ceva unic. Este una din cele mai de preţ amintiri ale mele. Sunt mândru că am reuşit să marchez contra ‘cocoşilor’. Îmi aduc aminte că am jucat cu mare ambiţie contra Franţei. Am avut o echipă foarte bună pe teren. Forţa grupului a contat enorm. Stadionul a fost plin. Peste 20.000 de spectatori. O atmosferă senzaţională”, a povestit Pompilie Borş pentru site-ul Federaţiei Române de Rugby.
România: 15. Ion Simion (Griviţa Roşie) – 14. Sorin Fuicu (Steaua), 13. Gheorghe Vărzaru (Farul Constanţa), 12. Ion Constantin (Dinamo), 11. Marian Aldea (Dinamo) – 10. Dumitru Alexandru (Steaua), 9. Mircea Paraschiv (căpitan / Dinamo) – 7 Enciu Stoica (Dinamo), 8. Pompiliu Borş (Dinamo), 6. Florică Murariu (Steaua) – 5. Gheorghe Caragea (Dinamo), 4. Gheorghe Dumitru (Universitatea Timişoara) – 3. Constantin Dinu (Griviţa Roşie), 2. Mircea Muntean (Steaua), 1. Ion Bucan (Ştiinţa Petroşani).