Stiri sportive

Ce performanţă! România, locul 3 în fotbalul european!

România a avut o serie de sezoane nefaste în cupele europene care au scăzut destul de mult coeficientul ţării noastre. Performanţele slabe raportat la numărul mare de echipe care au participat...
26.08.2014 | 18:22
Ce performanta Romania locul 3 in fotbalul european

România a avut o serie de sezoane nefaste în cupele europene care au scăzut destul de mult coeficientul ţării noastre. Performanţele slabe raportat la numărul mare de echipe care au participat în Europa, au făcut ca România să piardă locul direct calificant în Liga Campionilor. 

Însă, în ultimul timp, România a reuşit să urce din nou în clasamentul coeficienţilor şi în acest moment este pe locul 15, loc care ne asigură 5 echipe în cupele europene, două în preliminariile Ligii Campionilor şi 3 în Europa League începînd cu sezonul 2016-2017.

România, pe locul 3 în clasamentul coeficienţilor din acest sezon european

În acest sezon, România a trimis 4 echipe în cupele europene, una în Liga Campionilor (Steaua), şi 3 (Astra, Petrolul şi CFR Cluj) în Europa League. Faptul că echipele noastre au intrat devreme în preliminarii şi au reuşit să obţină rezultate bune au dus ţara noastră pe locul 3 în clasamentul coeficienţilor din acest sezon de pînă acum. Primele 3 locuri în clasamentul coeficienţilor de pînă acum:

coef

Peste noi sînt doar Croaţia şi Kazahstan, care au acelaşi număr de echipe, dar au obţinut mai multe puncte. Steaua este, la fel ca şi în sezoanele trecute, echipa care aduce cele mai multe puncte ţării noastre, reuşind pînă acum 4.5 puncte, ceea ce înseamnă că au făcut 4 victorii şi 1 egal în preliminariile Ligii . Steaua mai poate aduce un punct bonus care să se adauge automat la coeficient, dacă se va califica în grupele Ligii Campionilor, după returul cu Ludogoreţ de miercuri. 

Pînă acum, doar CFR Cluj a fost elimintă din Europa League, după ce a cedat ambele meciuri cu Dinamo Minsk, însă, din păcate, Petrolul are şanse mari să părăsească Europa League în play-off, fiind învinsă acasă cu 1-3 de Dinamo Zagreb.

*Clasamentul coeficienţilor va suferi modificări importante odată cu debutul fazei grupelor din Liga Campionilor şi Europa League, cînd vor intra toate echipele în competiţie. 

Pantă ascendentă

Datorită rezultatelor din această toamnă, România a urcat pe locul 15 în clasamentul coeficienţilor, peste Austria, care mai are în competiţie 2 echipe din 4.  Red Bull Salzburg e aproape de o calificare în grupele Ligii Campionilor, în timp ce Rapid Viena care evoluează în Europa League, se află în  dificultate după ce a pierdut în prima manşă a play-off-ului, 1-2 cu HJK Helsinki.

coefffff

Dacă reuşim să ne păstrăm acest loc 15, vom putea să trimitem 2 echipe în preliminariile Ligii la finele sezonului 2016-2017 şi 3 echipe în Europa League. Pentru a avea asigurat un loc asigurat în grupele Ligii Campionilor, România trebuie să urce pînă pe locul 13, ocupat de Grecia, fiind însă un obiectiv greu de atins în acest sezon. Repartiţia locurilor europene în funcţie de coeficient:

rep

Abrevieri:

1. TB – Play-off

2. PG – Faza Grupelor

3. TT – Deţinătorii titlului

4. FP – locurile fair play

În schimb, România are şanse mari să urce pe locul 14 în locul Cehiei. În turul 3 preliminar al Europa League a avut loc o dublă înfruntare între echipele din cele două ţări. Astra şi Petrolul au reuşit să elimine Slovan Liberec, respectiv Viktoria Plzen şi astfel să apropie ţara noastră de Cehia în clasament.