News

Românii ar putea alege între 15 formațiuni și 7 independenți la europarlamentare. Ce urmează după depunerea candidaturilor la BEC

BEC a informat că 15 formaţiuni şi 7 independenţi şi-au depus candidaturile pentru europarlamentare. Judecătorii urmează să se pronunțe
11.04.2024 | 16:30
Romanii ar putea alege intre 15 formatiuni si 7 independenti la europarlamentare Ce urmeaza dupa depunerea candidaturilor la BEC
S-a încheiat perioada de depunere a candidaturilor pentru europarlamentare la BEC Sursa foto: hepta
ADVERTISEMENT

Biroul Electoral Central (BEC) a mai anunțat că urmează să se pronunțe privind admiterea sau respingerea candidaturilor depuse, după parcurgerea tuturor etapelor.

Românii vor putea alege între 15 formațiuni și 7 independenți la europarlamentare

Până în 10 aprilie, când s-a încheiat perioada de înregistrare a candidaturilor, 15 formaţiuni politice şi 7 independenţi şi-au depus candidaturile pentru alegerile europarlamentare, a anunțat joi BEC.

ADVERTISEMENT

”Potrivit Hotărârii Guvernului nr. 199/2024 privind aprobarea calendarului actiunilor din cuprinsul perioadei electorale la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024 şi la alegerile pentru autoritătile administratiei publice locale din anul 2024, termenul-limită pentru rămânerea definitivă a candidaturilor este data de 29 aprilie 2024”, se arată într-un comunicat al Biroului.

Conform documentului citat, lista candidaturilor depuse şi înregistrate la BEC pentru alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din 9 iunie 2024 este alcătuită din:

ADVERTISEMENT

Formaţiuni politice

1. Alianţa Electorală PSD PNL
2. Alianţa Dreapta Unită USR-PMP-Forţa Dreptei
3. Alianţa România Socialistă
4. Alianţa AUR
S. Partidul S.O.S. România
6. Partidul Alternativa Dreaptă
7. Partidul Diaspora Unită
8. Partidul Umanist Social Liberal
9. Partidul Reînnoim Proiectul European al României (REPER)
10. Partidul Oamenilor Liberi
11. Uniunea Democrată Maghiară din România
12. Partidul România Mare
13. Partidul Noua Românie
14. Partidul Patrioţilor
15. Partidul Naţional Ţărănesc Maniu-Mihalache

Candidaţi independenţi

1. Jurma Paul-Octavian
2. Pîrvănescu Paula-Marinela
3. Gheorghe Vlad-Dan
4. Mustăţea Ilie-Cătălin
5. Ştefănuţă Nicolae-Bogdănel
6. Mîndru Petru
7. Şoşoacă Dumitru-Silvestru.

ADVERTISEMENT

În cadrul alegerilor europarlamentare vor fi aleși 720 de membri ai Parlamentului European. Numărul eurodeputaților este în creștere față de cele 705 locuri actuale, pentru a ține cont de schimbările demografice din mai multe state membre, scrie Euronews România. România va trimite la Bruxelles 33 de europarlamentari.

Alegerile pentru Parlamentul European se vor desfășura în perioada 6-9 iunie și vor fi organizate în conformitate cu normele electorale ale fiecărui stat membru.

ADVERTISEMENT

Acest scrutin va debuta în Olanda joi, 6 iunie, care va fi urmată de Irlanda vineri, 7 iunie. Letonia, Malta și Slovacia își va chema cetățenii la urne sâmbătă, 8 iunie, în timp ce restul țărilor (inclusiv România) vor vota pe 9 iunie, duminică.

Republica Cehă și Italia vor permite votarea în zile consecutive: vineri și sâmbătă pentru cehi, iar sâmbătă și duminică pentru italieni.

ADVERTISEMENT
Tags: