News

Românii ar putea plăti facturi mai mici la încălzire. Prețurile gazelor ar urma să scadă de luna viitoare

Într-o perioadă grea din punct de vedere financiar, românii primesc și o veste bună. Prețurile la facturi ar putea fi mai mici după ce prețurile gazelor ar urma același trend.
02.03.2023 | 23:22
Romanii ar putea plati facturi mai mici la incalzire Preturile gazelor ar urma sa scada de luna viitoare
Facturi mai mici la încălzire pentru români? ANRE anunță o posibilă scădere a prețurilor gazelor. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Loviți de valuri de scumpiri la utilități și la alimente, românii primesc, în sfârșit, și o rază de veste bună. Vicepreședintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege, a afirmat, joi, că sunt șanse importante pentru scăderea prețului gazelor naturale la consumatorii casnici.

Facturi mai mici la încălzire pentru români? ANRE anunță o posibilă scădere a prețurilor gazelor

Oficialul de la Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei a fost prezent în cursul acestei zile la un eveniment organizat de Club Antreprenor și EnergyHub. Întrebat de jurnaliști dacă sunt șanse ca prețurile gazelor să scadă în România, acesta a spus: ”Da, ar putea scădea, sunt premise să scadă”.

ADVERTISEMENT

Zoltan Nagy-Bege și-a motivat apoi această declarație. Oficialul ANRE a afirmat că producția internă de gaze ar putea acoperi mai mult din consumul populației, față de anul trecut, iar tarifele internaționale sunt și ele în scădere. În consecință, prețul gazului din facturi ar putea fi sub cel plafonat, de 0,31 de lei.

”Având în vedere că anul trecut o parte din cantitățile de gaze naturale din producția internă au fost deja contractate la un anumit preț, prețuri mai mari decât acele prețuri de 150 prevăzute în odonanță, atât pentru consumatorii casnici, cât și pentru producătorii de energie termică, coșul prețului de gaz a fost diferit.

ADVERTISEMENT

În acest moment, probabil că vor fi alocate cantități mult mai mari la 150 de lei. Toate aceste lucruri pot rezulta un preț sub acel 31 sau 37 de bani prevăzut în ordonanța de urgență 27”, a declarat Zoltan Nagy-Bege, conform economica.net.

În curând, producția internă ar putea acoperi mai mult din consumul casnic, poate chiar integral. Asta înseamnă automat și un preț mai bun. La nivel european, prețul gazului a fost, de asemenea, în scădere în ultima perioadă și a coborât la sub 50 de euro pe mwh, adică la jumătate față de acum un an.

ADVERTISEMENT

În cazul în care furnizorii vor cumpăra gaz la prețuri avantajoase, ei ar putea scădea prețurile oferite consumatorilor casnici chiar sub plafonul aplicat până la 31 martie 2025. Rămâne de văzut ce comportament vor adopta aceștia.

Ce prevede, în prezent, OUG de plafonare a prețurilor la gaze

Pentru gaze naturale, Ordonanța de Urgență nr. 27 / 2022 prevede că în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2025, preţul final facturat de către furnizorii de gaze naturale să fie următorul:

ADVERTISEMENT
  • 0,31 kWh/lună pentru clienţii casnici.
  • maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor noncasnici al căror consum anual de gaze naturale realizat în anul anterior la locul de consum este de cel mult 50.000 MWh, precum şi în cazul producătorilor de energie termică;

De notat că, de la 1 ianuarie 2023, de prețul de maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, beneficiază și clienții noncasnici din cadrul parcurilor industriale reglementate de Legea nr. 186/2013.

ADVERTISEMENT
Scriitoarea JK Rowling, acuzată de „cruzime”, după ce și-a bătut joc de primul...
Scriitoarea JK Rowling, acuzată de „cruzime”, după ce și-a bătut joc de primul manager transsexual din fotbalul britanic
Ce se schimbă la CNP-urile românilor
Ce se schimbă la CNP-urile românilor
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf...
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf în dormitorul matrimonial. Antrenorul a izbucnit în plâns când a aflat că este înșelat
Leguma cu care culegătorii au dat lovitura în această perioadă. E la discreţie...
Leguma cu care culegătorii au dat lovitura în această perioadă. E la discreţie şi ia de cele mai multe ori calea exportului
Cristi Borcea se întoarce la marea dragoste după 12 ani! Decizie fără precedent...
Cristi Borcea se întoarce la marea dragoste după 12 ani! Decizie fără precedent luată de milionarul român
Cum arată casa Laurei Cosoi din București: a amenajat dormitorul copiilor într-un mod...
Cum arată casa Laurei Cosoi din București: a amenajat dormitorul copiilor într-un mod inedit! Actrița și familia ei și-au cumpărat o locuință de poveste și în Maramureș
Gest ȘOCANT făcut de TATĂL lui VLAD PASCU în TRAFIC! Nimeni nu se...
Gest ȘOCANT făcut de TATĂL lui VLAD PASCU în TRAFIC! Nimeni nu se aștepta după TRAGEDIE
Cum ar fi reușit vrăjitoarea Sidonia să-și scoată fiii din pușcărie. Detalii uluitoare
Cum ar fi reușit vrăjitoarea Sidonia să-și scoată fiii din pușcărie. Detalii uluitoare
Lista de boli pentru care se acordă șapte zile de concediu medical
Lista de boli pentru care se acordă șapte zile de concediu medical
Este BOMBA momentului în showbiz. Anamaria Prodan a făcut anunţul oficial
Este BOMBA momentului în showbiz. Anamaria Prodan a făcut anunţul oficial
Firmele care au primit, înainte de campania electorală, contracte de sute de milioane...
Firmele care au primit, înainte de campania electorală, contracte de sute de milioane de lei de la primăriile conduse de Clotilde Armand, Radu Mihaiu și Robert Negoiță. Cine le controlează
O româncă din India spune adevărul despre relația dintre Salman Khan și Iulia...
O româncă din India spune adevărul despre relația dintre Salman Khan și Iulia Vântur: „Mama lui a declarat că Iulia...”