News

Românii cu mașini distruse de furtună pe domeniul public pot fi despăgubiți și fără CASCO. Ce trebuie să facă

Proprietarii de mașini avariate de furtună pe spațiul public pot fi despăgubiți și fără CASCO.
31.05.2021 | 22:53
Romanii cu masini distruse de furtuna pe domeniul public pot fi despagubiti si fara CASCO Ce trebuie sa faca
Românii cu mașini distruse de furtună pe domeniul public pot fi despăgubiți și fără CASCO. Ce trebuie să facă. Sursa foto: pitesti24.ro
ADVERTISEMENT

Sezonul mașinilor avariate de fenomenele meteo severe a debutat deja în țara noastră. Zi de zi, vedem cum multe mașini din țară sunt distruse de copacii doborâți de furtună.

Proprietarii de mașini ce au fost avariate de obiecte aflate pe domeniul public și în administrarea autorităților trebuie să știe pot cere acestora plata unor sume ce pot fi folosite pentru repararea vehiculelor.

ADVERTISEMENT

Mai exact, chiar dacă nu dispun de o asigurare CASCO, românii care își găsesc mașina distrusă de căderea unui copac, de exemplu, pot cere autorităților locale, în instanță, plata unor despăgubiri.

Cetățenii cu mașini distruse de furtună pe domeniul public pot fi despăgubiți și fără CASCO

Românii care au o asigurare suplimentară CASCO și își găsesc mașina avariată pe domeniul public, indiferent de cauză, rezolvă situația relativ ușor și rapid: se adresează asigurătorului la care are încheiată această asigurare.

ADVERTISEMENT

Ce se întâmplă cu restul? Ei bine, aceștia trebuie să știe că au posibilitatea de a primi despăgubiri dacă întreprind o serie de pași simpli.

Pasul 1. În cazul unui copac căzut peste mașini în timpul unei furtuni, păgubiţii trebuie să sune la 112 pentru anunțarea evenimentul care va fi consemnat ca atare.

ADVERTISEMENT

Un echipaj de pompieri ori al Administrației Domeniului Public (ADP) va ajunge la locul solicitat pentru îndepărtarea crengilor şi scoaterea maşinii. Între timp, păgubiţii trebuie să facă obligatoriu câteva fotografii (din cât mai multe unghiuri) cu maşinile avariate, pentru că acestea vor fi utile mai târziu.

Pasul 2. Proprietarul păgubit trebuie să se deplaseze la Biroul de accidente uşoare din cadrul Poliţiei Rutiere, din localitatea/sectorul de domiciliu, pentru a cere autorizaţia de reparaţie. Documentul este absolut necesar la intrarea maşinii avariate în service-ul auto.

ADVERTISEMENT

Pasul 3. Această vizită la mecanic este şi pasul trei al demersului. Din acest loc, păgubiţii vor primi un deviz pentru lucrările de reparaţii, inclusiv un cost estimat al acestora.

Cu acest deviz, cetățenii se adresează autorităţilor locale pentru că, în principiu, se pot înţelege amiabil cu firma/serviciul ADP sau primăria pentru plata daunelor.

În caz contrar, dacă părţile enumerate mai sus nu vor să cadă la înţelegere, păgubiţii trebuie să se adreseze instanţei la judecătoria din unitatea administrativă de domiciliu, scrie Adevărul.

Cetățenii pot fi despăgubiți și în cazul ”datului în gropi”

Potrivit sursei citate, un demers similar poate fi făcut şi în cazul în care un șofer îşi avariază mașina şi eventual face un accident după ce a dat peste o groapă pe şosea.

Singura diferență de situația precedentă este că, în faza cererii de despăgubire amiabilă, păgubitul nu se va adresa ADP-ului sau primăriei, ci administratorului de drum.

ADVERTISEMENT